Rozhodněte se v době těhotenství a porodu správně

Rozhodněte se v době těhotenství a porodu správně

Tisk

Co-je-pro-me-dobre perexAť už je pro vás oblast těhotenství a porodu zcela nová, nebo se do toho chystáte už opakovaně, pak téma „aby to bylo co nejlepší“ je aktuální v obou případech. A pokud vám vadí svým způsobem přeinformovanost, protichůdné nátlaky nebo nedostatek informací tam, kde byste chtěli vědět více, je tato kniha přesně tím, co hledáte.

 

Její autorkou je porodní asistentka a cokoliv vás k uvedenému tématu napadne, to tady najdete.

Od těhotenství, vyšetření, testů, po porod a vše, co se kolem něj děje.

Zachází do témat běžných a psychologických, stejně jako do témat velmi pro ženu intimních nebo ukrytých za rouškou toho, co nám lékaři neřeknou, protože to je pro ně prostě jednodušší.

A upozorním hned zkraje, že nejde o žádné vzletné teorie o důležitosti vlastního názoru a těla a stavění se na zadní, ale o docela přehledně a pěkně zpracované informace a dění kolem nastávajících maminek s tím, že máte zcela volnost poddat se bezpečí konvenčního porodnictví, stejně jako upřednostnit něco alternativnějšího.

Ale pokud se pro cokoliv rozhodnete, budete s touto knihou mít pocit, že jste se rozhodla SKUTEČNĚ INFORMOVANĚ.

Tolik rizik a přitom to základní bylo zcela opomenuto!

To je tedy můj dojem a má vzpomínka. Jak velkou roli hraje v prožívání těhotenství dnešní ohromná přeinformovanost a orientace na riziko a jeho předcházení, což někdy ve výsledku může napáchat víc škody než užitku?

Já si vždycky připadala divná, když mi nevyhovoval nemocniční pobyt a byla jsem z něj neskutečně unavená.

„Objevuje se zde celá řada emočních a sociálních následků. Ženy v nemocnici budou s větší pravděpodobností odděleny od partnera a rodiny, přinejmenším na určitou dobu, a nebudou mít přístup k jídlu, pití, oblečení a nebudou mít možnost volby. Nebudou mít dostatek soukromí, budou se cítit samy, nebudou moci spát. Budou trpět nedostatkem soukromí, samotou, spánkovou deprivací, fyzickým omezením, nedostupností jejich obvyklého jídla a běžných činností, pocity zahlcení a nedostane se jim stejné míry podpory jako doma.“

IMG 20221208 114111 - kopie

Jak přesné… a stačil mi jeden jediný den a noc na společném pokoji! Neustálý hlad, který rozhodně neuspokojil salám v igelitu a jeden rohlík. Ostaně, na tom má žít kojící matka? A perlička byla, že když jsem jídlo nestihla kvůli všemu pobíhání po odděleních, odevzdávání kojících deníků, tak večeře prostě zmizela.

Měla jsem úžasné štěstí na jednopokojové nadstandardy, takže na tento stres mohu už jenom vzpomínat. Potřeby rodících matek jsou často přehlížené a mezi nimi je i dost tak jednoduchých a zdánlivě malicherných jako ta, kterou popisuji já. Jsem moc ráda, že i toto někdo ví a popisuje, že i z tohoto úhlu pohledu jsem si mohla, byť zpětně, připadat normální.

Důležité otázky

V knize je mnoho otázek, které je dobré si v určitých fázích těhotenství a přípravy k porodu položit. Roztřídíte si s jejich pomocí v hlavě to, kdy mluví VAŠE POTŘEBA a kdy strach nebo OVLIVNĚNÍ ZVENČÍ.

Naučíme se tak ujasnit si svoje potřeby a přiřadit k nim základní informace o porodu a těhotenství.

Ačkoliv je autorka Britka a popisuje britské zdravotnictví, velká část je společná.

Celkový dojem bych vyjádřila tak, že tato malá knížečka je informačně velmi hodnotným KURZEM S PORODNÍ ASISTENTKOU.

A kniha Co je pro mě dobré vám dá ten čas, tu péči, vysvětlení i ty správné otázky, abyste posoudila, co je pro vás dobré.

O autorce:

Sara Wickhamová je porodní asistentka, učitelka, spisovatelka a nezávislá badatelka, která svůj čas dělí mezi psaní, online kurzy, semináře, poradenství a vytváření pomůcek pro porodní asistentky a průvodkyně narozením. Žila a pracovala na Novém Zélandu, ve Velké Británii i USA, byla redaktorkou odborných časopisů a přednášela v pětadvaceti zemích světa. Její záměr je inspirovat a přinášet osvětu porodním asistentkám, dulám, ženám a rodinám.

Co-je-pro-me-dobre obalka

Sara Wickhamová: Co je pro mě dobré. Rozhodování v době těhotenství a porodu
Knihu vydalo nakladatelství Alferia
Original: What A Right for Me
Přeložila: Veronika Šilařová

Hodnocení: 98 %

www.alferia.cz/co-je-pro-me-dobre-sara-wickhamova/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jak Jana Andresíková spadla z koštěte…

Jana Andresikova 200Herečka Jana Andresíková jako host Toboganu v pyžamu vyprávěla o svých neuvěřitelných karambolech, které ji v životě potkaly. Její zdravotní karta má několik stránek popsaných odshora dolů. Pa...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Červenec bez plastů: 8 tipů, které vám pomohou se bez plastů obejít

ayetoeco perexV posledních několika letech se ve světě alarmujícím tempem zvyšuje množství plastového odpadu, což vyústilo v krizi #plasticpollution, které v současnosti čelíme. Dopady tohoto znečištění jsou rozsáhlé: oceány jsou zaneseny plasty a mořs...


Literatura

Karty skryté moudrosti: Máte odvahu k výkladům?

Colette Baron-Reid tarotPředstavte si, že ještě před vznikem písma vytvořily prastaré národy božské spojenectví lidí a mystických skrytých říší, které tvoří most mezi světy přírody a ducha a udržuje harmonii a rovnováhu. Tímto spojenectví...

Divadlo

Velký Gatsby: Dramatizace slavného románu jazzového věku

Velky Gatsby200Právě před sto lety začal sedmadvacetiletý spisovatel, který měl za sebou dva úspěšné romány a kopu časopiseckých povídek, psát jedinečný příběh problematizující dobově rozšířený mýtus „amerického snu“, příběh o muži s tajemnou minulostí, ...

Film

Dějiny filmové hudby pro každého

dejiny filmove hudbyV téměř každém filmu slyšíme znít hudbu, ať již pochází z nějakého zdroje, který lze v kontextu obrazu rozpoznat, nebo naopak tvoří toliko zvenčí dodávaný zvukový doprovod, který v obraze nemá žádnou reálnou oporu. Hudba je r...