Konzumujete dostatek ryb? Otestujte se!

Konzumujete dostatek ryb? Otestujte se!

Tisk

omega marine200Věděli jste, že Češi konzumují v průměru o 78 % méně ryb, než ostatní Evropané? V porovnání s Norskem je to dokonce 10x méně! V této zemi patří mezi nejoblíbenější ryby losos a makrela. Nejvíce ryb v Evropě však mají na talíři na Islandu, a to 90 kg ročně! V České republice nemáme moře, a tak za rok sníme pouze 5,7 kg ryb na osobu. Částečně jde o sladkovodní ryby, které jsou bohužel na omega-3 méně bohaté než ty mořské. A tak se může stát, že naše tělo začne trpět jejich nedostatkem.

Omega-3 mastné kyseliny jsou látky, které si naše tělo neumí samo vytvořit. Přitom jsou omega-3 pro nás a náš metabolismus naprosto klíčové. Zda přijímáte dostatek omega-3 zjistíte snadno pomocí on-line testu dole na stránce.

Živočišné nebo rostlinné omega-3?

Rostlinné omega-3 obsahují především mastnou kyselinu ALA. Kyselina ALA je ale sama o sobě pro naše tělo nevyužitelná, a proto dochází k její přeměně na EPA a posléze také na DHA. Tělo je ale schopné přeměnit pouze 2 - 5 % původního množství. U rostlinných omega-3 je tedy vstřebatelnost jen velice malá, zatímco živočišné omega-3 tělo vstřebá až 98 %! Živočišné omega-3 mastné kyseliny jsou tedy mnohonásobně účinnější oproti rostlinným.

Kde najdeme živočišné omega-3?

Nenahraditelným zdrojem živočišných omega-3 mastných kyselin jsou všechny druhy mořských ryb, především ty tučné pocházející z chladných vod. Jako příklad můžeme uvést sledě, lososa, makrelu, sardinky či tuňáka. V případě, že však konzumaci ryb neholdujete, můžete využít některý z doplňků stravy, např. OmegaMarine Forte+, vysoce kvalitní omega-3 doplněk stravy vyráběný na základě 150leté norské tradice a poznatků zpracování rybího oleje. Lososí olej, který je pro lidské tělo nejlépe vstřebatelný, je získáván z masa lososů žijících v nejčistších vodách norských fjordů.

Roční balení můžete vyhrát v naší soutěži: Buďte zdravější díky naší soutěži

OmegaMarine Forte+ obsahuje kvalitní rybí olej z norských lososů bohatý na DHA i EPA. Pokud nekonzumujete alespoň 3x týdně tučné mořské ryby, dle doporučení Evropských zdravotnických úřadů, může pro vás být vhodnou alternativou zajištění si dostatečného příjmu omega-3 konzumace kvalitních doplňků stravy. Pro podporu normální funkce srdce, mozku a očí stačí 2 malé kapsle denně.

omega marine
Více na: https://www.omegamarineforte.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karla Kubíková: „Během psaní Hájovny jsem byla Lindou, ženou pod zámkem.“

karla kubikova 200Karla Kubíková žije ve středních Čechách a svůj profesní život strávila ve školství. Vydala knihy Rafanda (2007) a Samoživitelka (2008). V roce 2009 získala první místo v soutěži RWE za nerealizovaný TV scénář Dvě Františky. Zúčastnil...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Existenciální psychoterapie zohledňuje přirozený strach ze života

 

psychoterapieOdborná publikace s názvem Existenciální psychoterapie z nakladatelství Portál přivádí čtenáře k zamyšlení nad zcela přirozenou existenciální úzkostí a osamělostí člověka, kterou je potřeba výrazně zohledňovat při psychoterapii. Kniha j...


Literatura

Pondělní blbnutí s Oscarem
ImageV pondělí 20. 2. 2012 se v Paláci knih Luxor sešli fanoušci Ivony Březinové, aby s ní vypravili do světa už šestý literární cestopis Blbnutí s Oscarem....

Divadlo

Příliš drahý jed. Švandovo divadlo uvede hru o smrti agenta Litviněnka

Prilis drahy jed 200Příliš drahý jed, inscenaci o případu otravy Alexandra Litviněnka, agenta ruských i britských tajných služeb, uvede 6. listopadu ve Velkém sále pražské Švandovo divadlo. Hra britské dramatičky Lucy Prebble na motivy knihy Luka H...

Film

Den zrady aneb Politika je svinstvo

den zrady filmGeorge Clooney si za několik desetiletí, během nichž v Hollywoodu působí, již neotřesitelně získal pravý status hvězdy té nejvyšší svítivosti. Kromě vytouženého Oscara začal před deseti lety naplňovat své režijní amb...