Bod aneb Simplicita vnímání

Bod aneb Simplicita vnímání

Tisk

bod200V březnu vydalo nakladatelství Esence útlou knížku Bod od Kierana E. Scotta, která by nám měla pomoci zahnat chmury, záchvat paniky nebo ostatní negativní emoce. Prostě nás upevnit v tomto světě pomocí BODU.

 



Kniha pro nás

Zaměstnáním Kierana E. Scotta je fotografování, ale v samém závěru knihy se dozvídáme, že „omylem napsal knížku pro děti“. Nemůžu se ale rozhodnout, zda s tím souhlasit. Tato kniha má sugestivní minimalistický dezén a nepřijde mi, že by byla cílena na děti, ale na lidi, kteří občas potřebují pomoci vydýchat se, uklidnit se a dostat se do pohody.

Žlutá je dobrá

Formát je tak akorát do ruky, což hodnotím pozitivně a navíc žluté desky knihy dýchají pozitivitou a kladným nastavením. V jednoduchosti je krása. A o čem že to je? Co v této knížečce najdeme? Vždy na pravé stránce je zakreslen bod a vlevo se objevují krátké vzkazy, podzravy, dotazy. Je tu pro nás Bod, který nás chce uzemnit a ukázat, že vše bude v pořádku.

Co BOD umí?

Všechno nám převede, nebojte se! Umí se pohybovat a otáčet a řekne nám, co s ním můžeme dělat my. Dokáže nám pomoci s dýcháním, vždyť nádech a výdech jsou velmi důležitou terapeutickou pomůckou. Klid mysli je potřebný a nezbytný a nám všem se ho občas v této hektické, moderní a zrychlené době nedostává. Bod nám ale dokáže pomoci, pokud se necháme.

Co na to já?

S hodnocením je to velmi těžké – pro jedny snad příjemná pomůcka k zastavení se a zklidnění mysli i těla, pro druhé plýtvání papíru za poměrně vysokou cenu. Pokud ale pomůže byť jednomu člověku a dopřeje mu klid duše, pak si říkám, že hodnocení je prostě obtížné a člověk by si měl udělat obrázek o této knížečce sám.

bod

Název: Bod
Autor: Kieran E. Scott
Původní název: Dot (20)
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2022, pevná
Počet stran: 152
Hodnocení: 55 %

https://www.euromedia.cz/bod/kniha/14751/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Finský reggae zpěvák Jukka Poika: "Potřebujeme tyhle teplé, slunečné tóny, abychom tady na severu nezmrzli."

JukkaPoika perexJukka Poika je reggae umělec, pocházející z Finska. Svou kariéru začal kolem roku 2000 s kapelou ,,Soul Captain Band,, a vydal s nimi album s názvem ,,Jokaiselle tulta,, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Salát z čekankových puků s jablky, kukuřicí a mrkví

salat2 perexVyzkoušejte další chuťově vyváženou kombinaci v zeleninovém salátu, jehož základem jsou čekankové puky. Ty jsou vhodné k přímé konzumaci, ale vydrží uskladněné v chladu až dva měsíce. Čekanka je nahořklá a povzbuzuje činnost jater, žlučníku a stře...


Literatura

Kniha Stromy jsou nejen atlasem, ale i studnicí zajímavostí

stromy200Nakladatelství Kazda pokračuje s vydáváním atlasů a průvodců – po těch zaměřených na květiny nebo ptáků přichází titul Stromy: Rozpoznejte 100 druhů od Holgera Haaga.

 

...

Divadlo

Mimefest 2023

mimeVe dnech 20. až 23. září 2023 se uskuteční 12. ročník tradičního festivalu pantomimy, tentokrát s podtitulem Mime & Smile. Zároveň, sté jubileum jednoho z nejvýznamnějších mimů Marcela Marceaua je příležitostí jak ke vzpomínkám na klasiky bílého umění, tak k setkán...

Film

Halloween 2 na DVD dokazuje, že děsí i po více než třiceti letech od svého vzniku

hallow 200Hororový žánr patří už dlouhodobě k těm divácky oblíbeným, protože většina z nás se ráda bojí (ovšem jen pokud se strach nedotýká nás bezprostředně). Možná ještě oblíbenějším je jeho subžánr zvaný slasher (česky „vyvražďovačka“), který má tři velké...