Taguarí. Život si sám nachází cestu

Taguarí. Život si sám nachází cestu

Tisk

Taguari perexKaždý z nás má v sobě moudrého šamana nebo šamanku. Líbí se vám to? Je to vaše téma? Pak kniha Taguarí pro vás bude příjemným pohupováním na této vlně. Sem tam se ponoříme pěkně hluboko, a mnohdy pocítíme i fyzické nepohodlí, duševní nepohodlí, sílu přírody, deště, větru a popravdě, od civilizace se budeme cítit na hony daleko.

 

Takže je to ideální čtení pro chvíle, kdy potřebujete oraz, kdy chcete jít sami k sobě a třeba jen v té své vlastní fantazii nechat ožít cestování Angeliky Seliny Braun, která v blízkosti šamanů prožila část života.

Tato kniha je sepsaným vyprávěním Dona Josého Ariza, který byl v kolumbijském deštném pralese šamanem a léčitelem. Dožil se 117 let. Kniha je citlivým vyprávěním, které se pohybuje na pomezí dokumentu a lehkého vyprávění a odkrývá nám tajemství života místních lidí, zasvěcuje nás do šamanských tradic, což je samo o sobě velmi vzácné, ale také to i civilizovaného člověka odtrženého od duchovního prožívání navádí na cestu duše. Kterou ať chce, nebo ne… v sobě každý máme.

„Avšak ani ozvěna mistrova napomínání v mém nitru nedokázala přerušit tuto magickou chvíli. Síla, která nás v té chvíli spojovala, byla silnější než cokoli jiného ve vesmíru a mně přidalo, že neexistuje nic, co by ji mohlo zlomit.

Avšak v příštím okamžiku se ukázalo, jak jsem se mýlil. Chraptivé zavrčení šelmy, která se musela nacházet v naší těsné blízkosti, způsobilo, že jsme se polekali a naše galaktické spojení opadlo. Ztěžka jsme oddechovali a napínali uši. Další zavrčení se ozvalo ještě blíž. Málem se mi zastavilo srdce.

Potom se stalo cosi magického. Energie mezi mnou a Tutex se náhle změnila, jako by někdo přehodil páčku, a nabyla jiné kvality. Dech šelmy pomalu proplul těsně vedle našich těl a pak se rozplynul.“

Taguari kollibri 72

Vnoříte se společně s autorkou do tichého spočívání v místě, prostoru a v jistém duchovním rozpoložení. Ale nemyslete si, že José byl vítaným hostem, své místo mezi místními si musel vydobýt a trpělivě vyčekat. I s pocity vyhnance se tu potýkal. A když se pak postupně stal součástí kmene a získával svůj úkol, prociťoval ho a začínal prožívat svá první šamanská procitnutí, napadalo mne, co musí člověk udělat, s jakým plánem přijít na svět, že na něj čeká právě taková zkušenost.

Obroda života a myšlení

Zcela vzdálená nesmyslnému bytí civilizovaného světa? Nebo ani to není nesmyslné? I to je bytí, v němž máme slyšet a vnímat šamanskou moudrost a vnášet ji do praxe, vždyť veškeré znalosti máme každý ve svém nitru, říká autorka.

Obroda života, obroda myšlení a možná i nalezení toho smyslu v tom, co právě děláte.

Je to kniha, kterou ráda doporučím každému, kdo je v nějaké fázi vlastního životního hledání, kdo potřebuje pocítit spojení se svou duší, kdo touží zažít moudrost šamanů a něco si z ní vzít.

Stejně tak potěší i každého, kdo má rád obecně šamanská a domorodá témata, ten ji klidně může číst jako čistý dokument o životě, o procesu, o sžívání cizince s kmenem, který ho přijal.

A ještě...

Čtení je o to příjemnější, že:

-          Na konci je příloha, kde si můžete přečíst základní informace o několika používaných výrazech jako třeba o yagé, posvátné medicíně, o olejích, ovoci, koření a o jiných bylinách.

-          Tipy na další knihy? Hurá! A já doporučím další skvělou s podobným tématem od Alberta Villolda Návrat duše. Je víc o vlastní cestě do duše, víc o vlastní práci, ale úžasná úplně stejně.

Taguari

Taguarí

Originál: Taguari, Das Leben findet seinen Weg

2013, Smaragd, Verlag

České vydání: Anch Books, 2021

Přeložila: Michaela Škultéty

Počet stran: 384

Hodnocení: 80 %

Zdroj obrázkůwww.anch-books.eu/shop/knihy/taguari

 

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Autorské knížky jsou mým snem,“ říká Klára Mayerová

klara mayerovaKlára Mayerová má na trhu další knihu – opět jako výtvarnice. V září vyšel druhý svazek detektivní série Matylda na stopě – Vražedný advent. Předtím jsme si její jméno mohli přečíst ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Videorecenze: Kniha o pivu pro správné chlapy

Kniha o pivuNakladatelství Smart Press vydalo v roce 2020 originální encyklopedii o pivu a zároveň pivní kuchařku s názvem Kniha o pivu. Autory jsou Pavel Borowiec a Marcela Titzlová. Kniha může být také skvělým tipem na vánoční dárek pro manžela, p...


Literatura

Jedinečný výlet do Norska v excelentním debutu D. B. Millera

Norsko v noci 200Nakladatelství Kniha Zlín již dlouhá léta představuje ve své ediční řadě Fleet jedinečné romány, jejichž autoři patří mezi stálice světové literatury. Do této edice se nyní zařazuje i americký romanopisec Derek B. Miller se svým výjim...

Divadlo

Zkrocení zlé ženy rozzářil neplánovaný ohňostroj

zkroceni zle zenyNa brněnském nádvoří hradu Špilberk se letos uskutečnil již třináctý ročník Letních shakespearovských slavností. Čtvrtou červencovou sobotu se hrálo představení Zkrocení zlé ženy, nejúspěšně...

Film

Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

logan perexProzatím poslední zpracování X-men ságy a její snad nejproslulejší postavy Wolverina, které však funguje i jako samostatný film, se dostalo do českých kin 2.3.2016 a sklidilo obrovský úspěch.  Je tak také poslední rolí Hugha Jackmana