Potrapte si mozkové závity díky nápaditým hádankám

Potrapte si mozkové závity díky nápaditým hádankám

Tisk

ranni spek 200V nakladatelství Radioservis vyšla kniha Dalibora Gondíka Ranní špek 100+1 hádanka na cesty, na chatu, na nervy, pro radost vycházející z části pořadu Ranní Dvojka na Rozhlase.

 

 Dalibor Gondík v předmluvě vysvětluje, že celá myšlenka Ranního špeku spočívá v tom, že největší boj zpravidla člověk zažívá sám se sebou – se svou ranní ospalostí, s nechutí vstát, s hledáním motivace jít do práce. A také s hledáním odpovědí na vyřčenou otázku – od manželky či manžela, od potomků, od souseda či náhodného kolemjdoucího. A Ranní dvojka je partner, který vám po ránu takovou otázku položí, a vy sami si na ni můžete najít odpověď.

Osobně jsem byla na knihu moc zvědavá, a zároveň jsem byla i trochu skeptická. Byla jsem totiž zvědavá, jak moc složité hádanky budou, respektive jestli nebudou jednoduché a člověk na ně nepřijde jen proto, že je ráno rozespalý. Nakonec jsem byla mile překvapená a těch složitých se našlo docela hodně. Schválně, zda přijdete na tuto:

„Když jsem stlačen, tak se
pustím.
Držím však dobře
i za větru.
Za deště jsem
bez zaměstnání.
V rukou mužů bývám
málokdy.
I
po
pádu
na
zem
jsem
schopen
spolehlivě
sloužit.“ (hádanka 17)

Kniha je koncipována tak, že se na jedné stránce nachází legenda složená z několika indicií a na druhé stránce je nejčastěji jednoslovné řešení. Texty jsou často vyvedeny kreativně – s typografií si někdo opravdu pohrál, a to ať jde o velikost písmen nebo zajímavou sazbu. To mě při čtení hodně bavilo a pobavila mě i „šedá stránka jen pro vás“. Za zmínku stojí také minimalistické a trefné ilustrace od Miroslava Bartáka.

Moc obdivuju Dalibora Gondíka a také přispívající posluchače za to, že dokázali takové hádanky vymyslet. Některé jsou známé a jednoduché, ale jiné vyžadují více zamyšlení a využití znalostí. A i když najdete řešení, můžete si lámat hlavu i nad rozšifrováním jednotlivých nápověd. Mně se moc líbila třeba tato hádanka, kde je řešením jablko:

„Jedině Beatles!
Windows? Chachacha!
Evo, děkuju, ale co s tím mám dělat?
Ale za ta bolavá kolena já nemůžu!
Možná vypadám jako srdíčko, ale Vánoce jsou můj konec…“ (hádanka 29)

Kniha Ranní špek může být skvělým dárkem, a to jak pro ty, kteří potřebují potrénovat mozkové závity, pro děti, nebo například pro učitele. Já osobně s nimi mám v plánu nějakou alkoholickou hru pro přátele, třeba na silvestra.

ranni spek

Ranní špek
100+1 hádanka
Na cesty, na chatu, na nervy, pro radost
Autor: Dalibor Gondík
Žánr: hádanky
Nakladatelství: Radioservis
Rok vydání: 2021
Počet stran: 100+
Hodnocení: 87 %

https://www.radioteka.cz/detail/crobook-672258-dalibor-gondik-ranni-spek


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turisas: „Když jsme začínali, tak jsme kupovali zmrazenou krev“

turisas 200Festivalová sezóna se pomalu blíží, a proto vám přinášíme rozhovor s Turisas – jednou z hvězd festivalu Made of Metal. Ten se koná 14. až 16. srpna u Hodonína a kromě Turisas se na něm představí například Epica, Amorphis, Gloryhammer nebo Týr. Na...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kniha plná otázek

odpoved je v tobe200100 neotřelých otázek, které vám ukážou kým doopravdy jste, najdete v knize Odpověď je v tobě. Vydalo ji Nakladatelství Kazda.

...

Literatura

Kotletova Příliš dlouhá swingers party

Kotleta pdsp 200S Kotletovkama se před Vánoci roztrhl pytel – nedávno vyšel první díl trilogie Bratrstva krve jako mp3 kniha, nyní tu máme na posouzení samostatnou knižní jednotku. A ta se vyvedla nad očekávání dobře!

...

Divadlo

Marie Stuartovna v Brně

Stuartovna perexSlavný titul Fridricha Schillera se po Černínově režii v Městském divadle v Brně z roku 2006 objevuje v novém nastudování v repertoáru Mahenova divadle NDB v režii Martina Čičváka. Není se co divit. Je to titul, který zaručuje divácký ...

Film

Případ Laurel a Hardy

Nejprve vyšlo několik DVD hrdě oznamujících, že obsahují grotesky s Laurelem a Hardym, poté lákala Nova na tutéž osvědčenou značku a nyní rovněž Česká televize hlásá, že nachystala cyklus Laurela a Hardyho. Potíž je v tom, že oba komici v nich sice ...