Jak jíst a žít skutečně zdravě a opravdově (podle Margit)

Jak jíst a žít skutečně zdravě a opravdově (podle Margit)

Tisk

Velmi osobní kniha perexJe to už nějaký ten pátek, co poprvé vyšla Velmi osobní kniha o zdraví. Mezitím si vysloužila označení "bestseller" a existuje nejen ve verzi tištěné, ale i elektronické a audio-knižní. Margit Slimáková, úspěšná česká dietoložka a poradkyně ohledně zdravého životního stylu, v ní otevřeně píše o své cestě za fyzickým i duševním zdravím, aby motivovala a inspirovala ostatní. A pojala to opravdu komplexně – od stravování přes odpočinek, péči o sebe a prevenci, až ke vztahu k životnímu prostředí.

 


Svůj návod na zdravý život si poskládejte sami
V anotaci ke knize je výstižně napsáno, že přináší „střípky ověřených doporučení a nápadů, jak o sebe v tomto hektickém světě co nejlépe pečovat“. Přesně tak obsah působí. Od všeho je tu kousek, aby si každý nakonec poskládal mozaiku podle svých možností. Protože vůbec není třeba stát se úplně dokonalou bytostí. Úplně postačí, když se nad vším, co děláme, pořádně zamyslíme. Například jestli konzumujeme opravdové jídlo, nebo jen nějaké náhražky. Nebo zda máme my a naše děti dostatek zdravého pohybu. Případně jak jsme na tom se vztahem k životnímu prostředí. A co je nejdůležitější, jak si vážíme sami sebe, svého času, zdraví a mezilidských vztahů.


Ať dogmatik si, co chce, říká, je jeho názor nezdravý…
…jen tahle zdravá polemika dokáže něco napravit. Podle mě tenhle úryvek z písničky Milenci v texaskách přesně vystihuje záměry Margit Slimákové. Jak na stránkách knihy, tak na svém blogu či na Facebooku předkládá pečlivě vybrané podklady a kdokoliv s ní může zdravě polemizovat. Ona sama je otevřena přijímat konstruktivní kritiku (nikoliv nenávistné „hejty“). Naštěstí fanoušků z řad vyznavačů zdravého životního stylu má dost a zástupy dalších se jí daří oslovovat. Právě oni dostávají šanci napravit to, co dosud zanedbávali.


Zvládnete to. Když sami budete chtít
Díky přehledně členěnému textu, vypíchnutí stěžejních informací a srozumitelnému podání celého obsahu je snadné získat pocit, že to všechno zvládnete. Že už víte, jak na to. A kdybyste náhodou něco důležitého zapomněli, klidně se můžete ke knížce vrátit, znovu ji prolistovat a najít si, co potřebujete. Ve finále je to se zdravým životním stylem jako se vším – dokážete to, když sami budete opravdu chtít.


PharmDr. Margit Slimáková se specializuje na odbornou osvětu v oblasti zdravotní prevence a výživy. Poskytuje poradenství, publikuje, školí a přednáší. Napsala bestseller Velmi osobní kniha o zdraví a založila Globopol coby 1. český think tank pro otázky veřejného zdraví. Vystudovala farmacii a výživu a ve své práci využívá osvědčené poznatky ze všech oblastí medicíny. Podle rozsáhlého průzkumu nezávislé mezinárodní organizace Ashoka je nejvlivnější českou expertkou v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči. V minulosti pobývala a pracovala v Německu, Číně, Francii či USA.

Velmi osobní kniha


Velmi osobní kniha o zdraví
Autor: Margit Slimáková
Žánr: Literatura naučná, Osobní rozvoj a styl, Zdraví
Vydáno: 2018, BizBooks,
1. vydání originálu: 2018
Počet stran: 336
Ilustrace/foto: Remi Pavlovská
Autor obálky: Remi Pavlovská


Hodnocení: 85 %



www.albatrosmedia.cz/tituly/36466105/velmi-osobni-kniha-o-zdravi


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Háva: Bez lásky k dobrému jídlu se tato práce dělat nedá

culi perexU čtení tohoto rozhovoru by se vám měly sbíhat sliny – točí se totiž kolem fotografování jídla. V čem spočívá ten trik, aby výsledný pokrm vypadal k nakousnutí? Dekoruje jídla David Háva ze společnosti Culinairephoto...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Poruchy osobnosti 21. století: Diagnostika v teorii a praxi

 

poruchyPoruchy osobnosti jsou základními psychologickými škatulkami, bez kterých bychom si asi dost dobře nevymezili normalitu osobnosti a mnohdy úzké hranice mezi tím, co je ještě v pořádku, a co už je patologické. Nejnovější pohled na charakteristiku ko...


Literatura

ŽIVOTNÍ NÁSTRAHY ČEKAJÍ I V ANGLII

Jak si vypestovat trpaslika 200Nedávno jsem poprosila v knihovně o nějaké milé a odpočinkové čtení. Mladá knihovnice mi doporučila knížku Hany Parkánové – Whitton „Jak se po anglicku vytratit v Anglii“. Vůbec mi při četb...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav reprízuje představení Je úchvatná!, příběh „královny kraválu“

je uchvatna200Od konce minulé sezóny uvádí Městské divadlo v Mladé Boleslavi úspěšnou komedii Petera Quiltera Je úchvatná! Jde o skutečný příběh Američanky Florence Foster Jenkins. I když je považována za nejhorší operní pěvkyni všech dob, přesto se jí po...

Film

Ivan Trojan se Ve stínu rozhodně neschová

ve stinu plakatBoj dobra proti zlu nebo, chcete-li, silného proti slabšímu tady byl vždy. Jsou to příběhy, které přitáhnou pozornost. Na druhou stranu jsou už ale více či méně předvídatelné. Stejné je to i s novým filmem Davida Ondříčka Ve stí...