Luštěniny ze Svatojánu

Luštěniny ze Svatojánu

Tisk

lusteniny ze svatojanu 200V září nám nakladatelství Motto udělalo radost dalším dílem kuchařky ze Svatojánu autorky Evy Francové, už osmým, a to Luštěniny ze Svatojánu. Tato kuchařka vám nabízí nápadité a chutné recepty, které prostě musíte ochutnat!

 



Eva Francová (*1968 v Hořicích) žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Eva je výtvarnicí na volné noze, autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu a také fotografkou. Její blog je zásobárnou vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček a šmrncnutých asijskou exotikou. Jídla, která Eva uvaří, také fotí. Na její velké zahradě plné starých stromů rostou bylinky vysazené i divoké.

Naše kotlina luštěninám moc nefandí. Přitom jsou zdrojem potřebných bílkovin pro ty, co nejedí maso a nabízí nám celou řadu možností, jak se kuchařsky vyřádit. A nenechte se mýlit, mezi luštěniny nepatří jen hrách, fazole a čočka, ale taky sója, podzemnice olejná čili buráky a hlavně královna luštěnin, cizrna neboli římský hrách.

I tato kniha je přehledně rozdělena podle ročních období a využívá sezónních potravin. Jednomu receptu je vždy věnována dvojstránka, kdy jedna strana patří barevným fotografiím daného pokrmu a druhá postupu a surovinám receptu. Na jaře si můžeme pochutnat třeba na Žampionovém guláši či Miso polévce se zeleninou; léto láká na Fazole s fazolkami a Karbanátky z fazolí a zeleniny; podzim přináší Čočku s dýni nebo Cizrnu s řepou a brambory a zimu uzavírá například Veganský prejt nebo Květák s čočkou beluga a pečenou cibulí. Variací je celá řada a sama autorka nás nabádá k experimentování a nestydí se říct, že některé recepty vznikly vlastně náhodou, když vařila pouze z toho, co dům dal nebo využila zbytky. A to se cení!

Nadchly mě dvě věci: misky a pomazánky. Misky jsou báječný výmysl, můžete všechno dohromady zamíchat, nebo jíst zvlášť, můžete to jíst teplé, nebo nechat vychladnout jako salát. Miska musí vždy obsahovat luštěniny, obiloviny, zeleninu a dresink, tedy omáčku. (str. 67). A pomazánek tu bylo na výběr také hodně, namátkou Pomazánka z fazulí adzuki, Pomazánka ze zeleného hrachu, Pomazánka z červené čočky s tofu.

Luštěniny zbožňuji a jím je velmi často a proto mi tato kuchařka sedla jako ulitá. Autorka využívá běžně dostupné suroviny, přidá něco ze života a nebojí se kombinovat zdánlivě nekombinovatelné. Kuchařku doporučuji jak vegetariánům a veganům, tak i všem, kteří by ve svém jídelníčku luštěniny uvítali častěji!

lusteniny ze svatojanu

Název: Luštěniny ze Svatojánu
Autor: Eva Francová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 200
Hodnocení: 100 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/53253552/lusteniny-ze-svatojanu/


 
Banner

Přihlášení



Občanská válka, draci a dvě dívky. Jak nás ovlivňuje původ naší rodiny?

Aurora a Eva. Dvě odlišné dívky. Aurora je sirota, o kterou se stará její babička. Eva má milující rodiče. Jejich cesty se protnou během války, která obě poznamená.

Knihy s úsměvem

Dagmar Pecková nežije z podstaty, neusíná na vavřínech a je kreativní, což dokládají i její alba

Mezzosopranistky Dagmar Peckové si vážím nejen pro její umění, ale je mi sympatická i tím, že je taková, jaká je. Přímá, bezprostřední a neskutečně agilní co se týče nejrůznějších uměleckých projektů – ať už je to hudební festival Zlatá Pecka nebo činoherní inscenace Mistrovská lekce, kde má hlavní roli. Jako jako jediná z pěvkyň své generace neustrnula, nežije z podstaty a neusíná na vavřínech. Jde o umělkyni hodně širokého záběru, o čemž svědčí i její tři „různobarevná“ alba…

www.dagmarpeckova.com

Banner

Hledat

Rozhovor

Na film Známí neznámí si tvůrci vzali úvěr půl milionu. Producentka Wanda Adamík Hrycová to manželovi radši nepřiznala

wanda adamik hrycova200Už za pár dní vstoupí do českých kin film Známí neznámí. U této příležitosti jsme vyzpovídali producentku filmu Wandu Adamík Hrycovou.

...

Videorecenze knih

Kdo jsem a co tady dělám?

Novinkou nakladatelství Portál je knížka supervizora, lektora a poradce obětí trestných činů Rostislava Honuse s názvem Kdo jsem a co tady dělám? Tato publikace vycházející z existenciální filozofie nabízí praktickou sebezkušenost pro každého, kdo by jen na okamžik zapochyboval o tom, že je právě tam, kde má být a že jeho život má svůj smysl.

Portál

Čtěte také...

Zahrada do vázy: Jak si vypěstovat vlastní květiny k řezu po celou sezónu

Zahrada do vázySluníčko nás láká ven a kdo ještě nezačal s prací na zahradě, měl by to urychleně napravit. Nakladatelství Smart Press vydalo čerstvou novinku, která potě...


Literatura

Nejvtipnější český důchodce internetu?

ledaze-se-spletu trestik 200V listopadu vydalo nakladatelství Motto humornou knihu glos údajně nejvtipnějšího českého důchodce internetu, který svými facebookovými statusy baví široké okolí. Ledaže se spletu je knihou úvah a postřehů pana M...

Divadlo

Na podzim do divadla: Největší z pierotů

200divDivadla mají za sebou přípravy na další sezonu a díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Ojedinělou kombinaci činohry, šansonu a pantomimy nabídne říjnová premiéra Městského divadla Zlín Největší z pierotů.

...

Film

Jaká je cena bezpečí? Na to se bude ptát dvacátý pátý ročník festivalu Jeden svět

jeden svet 200Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To vše jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lids...