Máme dva základní psychologické typy – introverty a extraverty

Máme dva základní psychologické typy – introverty a extraverty

Tisk

psychiologicke typy perexNa vydání knížek švýcarského lékaře a psychoterapeuta Carla Gustava Junga (a také literatury o něm) se u nás soustředí nakladatelství Portál. O některých publikacích jsme již psali (Člověk a jeho symboly), nyní následuje recenze nejnovějšího příspěvku PSYCHOLOGICKÉ TYPY.

 


Jung, jenž žil v letech1875-1961, nejprve vycházel z Freudova učení, ale posléze se vydal vlastní cestou. Jeho přínos spočívá v pochopení lidské psychiky na pozadí světa snů, umění, mytologie, náboženství a filozofie. Jeho podrobný popis, jak se projevuje introvertní a extravertní zacílení lidské osobnosti, vyšel poprvé v roce 1921 a zjednal mu zaslouženou pozornost. Introverti se vyznačují otevřeností vůči světu, vyhledávají společnost a silné podněty, jsou hovorní a někdy až unáhlení. Introverti jsou naopak do sebe uzavření, uvážliví, hledají inspiraci ve svém nitru.

Jak to bylo v minulosti
Jung tu prokázal jedinečnou obeznámenost s dějinami, když zjišťoval, jak se příslušné typy chování projevovaly v minulosti, jak je vnímali různí myslitelé snad už od časů antiky. Zkoumá především duchovní koncepty v rané křesťanské církvi, teologické rozepře v ní, scholastické aspekty ve středověké filozofii, spory v protestantském hnutí.

psychologicke typy CarlGustavJung

Carl Gustav Jung

Obrací se ke koncepcím typů v umění, věnuje se Schillerovým úvahám na toto téma, probírá dělení na naivní a sentimentální básnictví. Oceňuje Nietzschův spise Zrození tragédie z ducha hudby, který vnímá jako dopracování tématu, které Schiller otevřel, ačkoli se k němu přímo nevztahuje. Nietzsche vytyčuje dva protikladné typy, které označuje jako apollinský a dionýský. První plodí stav přirovnatelný ke snu, druhý probouzí rozpoložení podobné opojení.

Psychologické typy v umění
Poté Jung probírá koncepce takříkajíc svých předchůdců - Thomasi Furneauxu Jordanovi vytýká předpojatost. Obhlédne problematiku typů v básnictví, zajímá jej třeba Goethe, pohlédne na bráhmanské pojetí v Indii, princip protikladů nachází též v čínské filozofii. A znovu se vrací ke křesťanské symbolice. V dalších kapitolách se věnuje problematice typů v psychopatologii, v estetice i v současné filozofii (v době, kdy Jung tuto látku promýšlel, tedy před více než sto lety). A dodává, že rovněž životopisná literatura poskytuje řadu podnětů k přemýšlení.

Teprve poté, na zbývajících zhruba dvou stech stránkách, předkládá vlastní koncepci typů. A načrtává, jak se introvertnost a extravertnost projevují v myšlení, cítění, vnímání a intuici, a to jak u ženy, tak u muže. Celkově tedy vytvořil osmero základních psychologických typů, které ovlivnily budoucí podobu psychologie. Své pojednání uzavírá rozsáhlým slovníkem užívaných termínů. Jungova kniha, vděčné čtenáře provázející už celé století, je tak k dispozici dalším generacím zvídavých zájemců, i když je možné vnímat ji i jako historický dokument své doby.

psychiologicke typy


Carl Gustav Jung: Psychologické typy
Přeložili Karel Plocek a Petr Babka
Vydalo nakladatelství Portál, Praha 2020. 557 s.

Hodnocení: 100 %

Psychologické typy_Portál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vinylovehodiny.cz: „Honza ten nápad viděl někde na cestách a uvízl mu v hlavě“

vinylove hodiny 200Rádi bychom vám v tomto rozhovoru představili mladou designerskou dvojici – Kateřinu Dobískovou a Jana Čížka z Olomouce - která vyrábí hodiny ze starých vinylových desek. Vystupují pod značkou vinylovehodiny.cz, recyklují staré desk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nenechte si ujít Prague Bike Fest

prague bike fest200Pokud fandíte cyklistice a elektrocyklistice, nesmí vás minout akce Prague Bike Fest na pražském Výstavišti o víkendu 27. – 28. dubna.

...

Literatura

Atomka opět přináší velmi zajímavé téma

atomka 200V nakladatelství XYZ ve společnosti Albatros Media vydali v říjnu knihu Atomka s dalším případem komisaře Francka Sharka a Lucie Henebelleové. Pusťte se do něj i vy!

 

...

Divadlo

Jak moc se může lišit subjektivní zkušenost a to, co považuje za skutečnost justice?

Na-prvni-pohled perexTessa Ensler (Marie Štípková) je elitní obhájkyní. V soudní síni se cítí jako doma a její práce ji nesmírně baví. Aby vyhrála, je ochotná udělat cokoliv. Promyslet dokonalou taktiku, pokládat správné otázky, po kterých mohou nás...

Film

Letadla nepřekvapila ani neohromila

200filmNejnovější film ze společnosti Pixar vypráví tentokrát příběh spíše ze vzduchu než ze silnice. Na rozdíl od Aut se v Letadlech neobjevuje žádný známý dabér ani režisér.

...