Rozhodně více než jen Špetka chuti

Rozhodně více než jen Špetka chuti

spetka chuti 200Euromedia Group pod značkou Esence vydala fenomenální kuchařský bestseller vycházející z blogu Pinch of Nom slibující pokrmy, po kterých nepřiberete ani gram.

 

 

 

Za blogem Pinch of Nom stojí Kate Allinsonová a Kay Featherstonová. Ty po deseti letech práce v restauracích chtěly vytvořit místo, kde by mohly sdílet recepty na zdravá a dietní jídla. Z webových stránek se záhy stál fenomén – za půl roku měly návštěvnost přes šest tisíc měsíčně a dnes komunita čítá přes 1,5 milionu uživatelů.

Pochopit tento úspěch není příliš složité – stačí knihou letmo prolistovat. Všechna jídla totiž vypadají opravdu lákavě. Recepty jsou totiž založené na oblíbených pokrmech, které si lidé mohou koupit v bistrech a rychlých občerstveních, ale jsou domácí a případně odlehčené. Jak je popsáno v úvodu – jde o zdravé jídlo, které nechutná jako dietní jídlo. Velkým plusem také je, že recepty jsou z běžně dostupných potravin a kuchařka tak netrpí tím, že jsou jejími autorkami cizinky, jak se občas stává.

V úvodních kapitolách čtenáři najdou informace o základním vybavení, klíčových ingrediencích, ale také rady, jak recepty fungují. Dělí se do kategorií: každodenní odlehčení (recepty, které si můžete dát kdykoliv – mají málo kalorií a zasytí), prohřešky jednou za týden (obsahují jednu nebo dvě luxusnější ingredience a jídlo by se mělo konzumovat s rozmyslem) a zvláštní příležitosti obsahující více kalorií. U receptů jsou také tři ikonky: vhodné pro vegetariány, vhodné ke zmrazení a vhodné pro celiaky, bezlepkové.

A pak už následují ověřené recepty rozdělené do kapitol: Snídaně, Prohřešky, Rychlá jídla, Dušená jídla a polévky, Pečené maso a zelenina, Svačiny a přílohy a Sladké odměny. U každého receptu je vyznačen čas přípravy, počet kalorií, zařazení do kategorie, krátký úvod, seznam surovin a postup. U něj mě zaujalo, že je v některých případech rozepsán podle použitého nádobí jako je tlakový hrnec, pomalý hrnec nebo trouba.

Nadchla mě velká spousta receptů. Na snídaně chci někdy připravit francouzský toast s javorovým sirupem, slaninou a ovocem, pečené vločky s borůvkami a citronem nebo noční vločky jako mrkvový dort. Musím vyzkoušet kuře s dietní colou, které se stalo klasikou Pinch of Nom, úžasně vypadající rýžový pokrm Naší goreng ze Singapuru, korunovační kuře připravované na korunovaci Alžběty II., Maso od táboráku nebo sladkokyselé křupavé asijské kapustičky. Ze sladkostí bude jistotou angreštový pohár a pečený rýžový puding Piňa Colada.

Moc se mi líbily také zajímavé tipy jako je například přidat do bramborové kaše žloutek z vajíčka místo másla, vyrobit si domácí kari omáčku k hranolkům z mrkve, cibule a brambor, jablečný závin z tortilly nebo kebab upečený z mletého masa.

Kuchařka Špetka chuti bude mít v naší kuchyni své místo – myslím, že ji ani nebudu schovávat do knihovny a budu z ní často čerpat inspiraci.

Kate Allinsonová a Kay Featherstonová spoluvlastnily restauraci na britském poloostrově Wirral, kde byla Kate zároveň šéfredaktorkou. Spolu vytvořily blog Pinch of Nom, aby lidi naučily, jak vařit. Začaly sdílet zdravé, dietní recepty a vytvořily tak nejnavštěvovanější britský food blog s aktivní komunitou fanoušků.

spetka chuti

Špetka chuti
Autorky: Kate Allinsonová, Kay Featherstonová
Překlad: Tereza Pavcová
Žánr: kuchařka, zdravá výživa
Nakladatelství: Esence, Euromedia Group
Rok vydání: 2020
Počet stran: 272
Hodnocení: 92%

https://www.knizniklub.cz/knihy/437539-spetka-chuti.html



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Solfánci obměkčí každé srdce

Solfánci jsou druhým počinem (po Indigových pohádkách) Martiny Mii Svobodové a ilustrátorky Lucy Bumkin. Zatímco Indigové pohádky oslavovaly lidskou kreativitu a zaměřovaly se na to, že každý z nás má moc tvořit svůj svět, pohádkový příběh Solfánci a Sluneční královna jsou o odvaze být tím, kým doopravdy jsme. Semtamindigo

Nikdy není pozdě zopakovat si češtinu

Pod projektem Červená propiska jsou dvě kamarádky z vysoké, Karla Tchawou Tchuisseu a Sabina Straková, které se rozhodly šířit své znalosti zábavnou formou na sociálních sítích. Jejich cílem je dostat nejčastější perličky k co nejširšímu publiku a odhalit záludnosti českého jazyka, na které nebyl ve škole čas a které vás i v dospělosti překvapí. Universum

Nejčtenější za měsíc


Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Modřany

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Hledat

Čtěte také...

Zjistěte, kdo jsou zabijáci kalorií

zabijaci kalorii 200V Knižním klubu vyšla před pár dny útlá, ale podnětná kniha od diplomovaného dietetika Svena Dava Müllera 50 nejlepších zabijáků kalorií. Její podtitul zní Urychlovače látkové výměny od A do Z.


Literatura

Jedinečný výlet do Norska v excelentním debutu D. B. Millera

Norsko v noci 200Nakladatelství Kniha Zlín již dlouhá léta představuje ve své ediční řadě Fleet jedinečné romány, jejichž autoři patří mezi stálice světové literatury. Do této edice se nyní zařazuje i americký romanopisec Derek B. Miller se svým výjim...

Divadlo

Kontroverzní malé feministky pobavily brněnský Kabinet Múz

Minifemini 200Kulturní sdružení Napříč.cz je skupina odvážných a především umělecky nadaných lidí, kteří se snaží společně vytvořit alternativu k současnému tradičnímu konzumnímu proudu umění a zábavy. Toto sdružení předvedlo v rámci osla...

Film

Film ZER měl pražskou derniéru, režisér s hercem byli přivítáni kurdskými šálami

ZER perexPražská derniéra filmu ZER tureckého režiséra s kurdskými kořeny Kazima Öz, který získal řadu ocenění na různých festivalech, se uskutečnila ve velkém stylu. Film byl dvakrát za sebou promítán ve vršovickém kině Pilotů, zúčastnil se nejen režisér,...