Nenechte zahálet vaši mentální kondici

Nenechte zahálet vaši mentální kondici

Tisk

posilovani mentalni kondice 200Opět po roce vychází v nakladatelství Portál kniha Posilování mentální kondice s podtitulem 365 úkolů na celý rok určená všem věkovým kategoriím.

 

 

 

V knize se nacházejí nejrůznější druhy cvičení (od skrývaček, přesmyček, doplňovaček až po ty založené na vymýšlení slov), které umožňují člověku potrénovat mozkové závity. „Uvedené typy cvičení trénují řadu dílčích i komplexních schopností, jako je verbální plynulost, asociační pohotovost, kombinační schopnosti, verbální kreativita, pozornost a koncentrace, dlouhodobá paměť, slovní zásoba, rychlost a pohotovost a celková mentální kondice,“ vyjmenovává v úvodu autorka Jana Bílková.

Oproti předešlé knize zde přibyla některá cvičení, například slova vytvořená z pyramidy, což je sice jednoduché, ale také vyžaduje soustředění nebo ty se skupinami dvou písmen. Změnila se také tématika výsledků – kromě zvířat, jmen a měst jsou zde nově i hrady, zámky, lázně, vojenské hodnosti, typy zbraní, horniny, nerosty i pojmy z gastronomie. Za tuto obměnu tleskám a jsem ráda, že jsem se díky knize zase mohla naučit nová slova. Například nad savcem POTO jsem přemýšlela dlouho a přitom tento druh outloně znám. :-)

Co mě trošku zklamalo je, že některé úkoly (většinou i dost blízko po sobě, například ve 3. a 7. úkolu) obsahují stejné výrazy. Když se čtenář s danými výrazy už setkal, tak je pro něho úkol mnohem jednodušší, ale na druhou stranu zase loví v krátkodobé paměti.

Pokud hledáte způsob, jak se udržet ve střehu a takzvaně nezakrnět, knihy od Jany Bílkové jako je tato, se vám mohou stát skvělým společníkem. Já je rozhodně doporučuji.

PhDr. Mgr. Mgr. Mgr. Jana Bílková, Ph.D., je psycholožka, překladatelka a tlumočnice. Učí na univerzitách a akademiích třetího věku, vede přednášky v knihovnách a v aktivizačních programech pro seniory. V Portále vydala úspěšné knihy Trénink mentální kondice (2017) a Cvičení mentální kondice (2018).

posilovani mentalni kondice

Posilování mentální kondice
365 úkolů na celý rok
Autor: Jana Bílková
Žánr: hry a tréninky
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Počet stran: 144
Hodnocení: 86 %

https://obchod.portal.cz/hry-a-treninky/posilovani-mentalni-kondice/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Karpianus: "Nora je hrdinkou!"

tereza karpianus divadlo 21 noraJiž za pár dní, v úterý 18. prosince, se uskuteční divadelní premiéra klasického dramatu od Henrika Ibsena. Divadlo D21 představení pečlivě připravuje několik měsíců a Kultura21 se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mnoho let se válel na gauči a hulil jak indiánská stařena. Řekl dost a jako jediný Čech amatér se zúčastní extrémního triatlonového závodu v Chile

patagonman 200Patagonman v Puerto Chacabuco v Chile, jeden z nejtěžších extrémních triatlonových závodů na světě. Na jeho trasu, která zahrnuje 3,8 kilometrů v plavání, 180 kilometrů na kole a 42 kilometrů v běhu, vyrazí také Vladimír Hrabec. Padesátník ze ...


Literatura

Typická rodina. Je silnější jejich láska, nebo touha navzájem se pozabíjet?

Jablka ze stromu nepadaji perexČtyři dospělí sourozenci Delaneyovi stojí před neřešitelným dilematem. Jejich matka se ztratila a je velká pravděpodobnost, že s tím má co do činění jejich otec.

...

Divadlo

Tři mušketýři pod brněnskou oblohou

musketyrivbrne-perexDevátým rokem se v objektu Moravského zemského muzea, na Biskupském dvoře na Zelném trhu konala premiéra inscenace, která byla (jako vždy v minulosti) připravena právě pro tento nádherný prostor pod širým neb...

Film

Recenze: Prázdniny v Provence

prazdniny v provence200Tento film vypráví o trojici muzikantů, již znechucených povinností ustavičně vystupovat, kteří se jednoho dne sbalí a prchnou do slunné Provence k tetě jednoho z nich. Záhy vplují do malé české komunity, která se ve francou...