Vyhýbejte se hladovým potravinám
Kultura21.cz

Vyhýbejte se hladovým potravinám

varime bez hladovych potravin 200Ve vydavatelství CPress vyšla další moderní kuchařka tentokrát zaměřená na potraviny s nízkým glykemickým indexem. Nese název Vaříme bez hladových potravin a autorkou je Héléne Comlan.

 

 

Kniha začíná teoretickým Úvodem, ve kterém je stručně vysvětlen princip glykemického indexu, následují také zásady, informace o cukrovce a velmi praktické tabulky s přehledem potravin a údaji o jejich glykemickém indexu a glykemické zátěži.

7 zásad nízkého glykemického indexu:

  • 1 Základem vašeho stravování musí být zelenina
  • 2 Snězte tři kusy ovoce denně
  • 3 Zařaďte do jídelníčku luštěniny
  • 4 Stop nasyceným mastným kyselinám
  • 5 Sýry a mléčné výrobky občas
  • 6 Třikrát týdně jezte ryby
  • 7 Maso stačí jíst dvakrát až třikrát týdně

Následuje celkem 40 receptů rozdělených na Chuťovky, Předkrmy a studená jídla, Teplá jídla a Sladké dezerty. U každého receptu nechybí seznam surovin, srozumitelný číslovaný postup a také nějaký trik. Na následující straně najdete vždy fotografii daného jídla. Ty jsou na jednu stranu precizní a „čisté“, ale ničím se neodlišují od ostatních kuchařských knih.

Některé recepty jsem znala, z jiných bylo patrné, že se nejedná o českou kuchařku, ale spousta mě jich nadchla. Například v chuťovkách mě zaujala studená polévka z okurek s dalšími tipy na pomerančovo-mrkvovou nebo řepovo-zázvorovou. V létě je určitě vyzkouším. Líbil se mi také dýňový chlebíček se semínky z celozrnné špaldové mouky. Z další kapitoly mě láká malý nákyp ze špenátu nebo koblížky z cukety a mrkve a inspiruji se určitě i saláty. Na nějakou večeři připravím dýňovou fritátu se šalvějí a pečené vejce s pórkem. Z dezertů stojí za zmínku krémový dezert s čokoládou nebo hříšně vypadající lávový koláč.

Vaříme bez hladových potravin je založeno na přehledné a barevné typografii a kniha je podobná jako ostatní kuchařky tohoto nakladatelství. Mně připomněla například nedávno čtený titul Vaříme bez plýtvání. Tuto konzistenci oceňuji, ale na druhou stranu jsem fanynkou spíše obsáhlejších kuchařek, kde se nachází jak více rad a tipů, tak především receptů.

Hélène Comlan je Francouzka, která se nyní věnuje naturopatii. Na tuto cestu se vydala, protože potřebovala změnit svůj život a vždy byla nadšená přírodními alternativními léky a je přesvědčena o důležitosti zdravého životního stylu. Kromě naturopatie nabízí také kurzy zdravého vaření a je autorkou mnoha knih o zdravé výživě.

varime bez hladovych potravin

Vaříme bez hladových potravin
Autor: Héléne Comlan
Překlad: Barbora Antonová
Žánr: zdraví, životní styl
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 112
Hodnocení: 80 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/58123995/varime-bez-hladovych-potravin/



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Solfánci obměkčí každé srdce

Solfánci jsou druhým počinem (po Indigových pohádkách) Martiny Mii Svobodové a ilustrátorky Lucy Bumkin. Zatímco Indigové pohádky oslavovaly lidskou kreativitu a zaměřovaly se na to, že každý z nás má moc tvořit svůj svět, pohádkový příběh Solfánci a Sluneční královna jsou o odvaze být tím, kým doopravdy jsme. Semtamindigo

Nikdy není pozdě zopakovat si češtinu

Pod projektem Červená propiska jsou dvě kamarádky z vysoké, Karla Tchawou Tchuisseu a Sabina Straková, které se rozhodly šířit své znalosti zábavnou formou na sociálních sítích. Jejich cílem je dostat nejčastější perličky k co nejširšímu publiku a odhalit záludnosti českého jazyka, na které nebyl ve škole čas a které vás i v dospělosti překvapí. Universum

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v lidech, které potkávám…,“ přiznal nám v rozhovoru vítěz naší soutěže – Lubomír Müller

lubomir mullerNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranicí… V září jsme odta...

Hledat

Čtěte také...

Nepřehlédněte bibli pro milovníky chilli

chilli 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšla kniha Chilli průvodce světem pálivého jídla. Jedná se o autorský projekt dvou cestovatelek a vášnivých fanynek chilli Dominiky a Majdy, který nabízí mnohem víc než jen zajímavé recepty.


Literatura

Útěk od hrůzné minulosti

imamova dceraToto je pravdivý příběh – i když některé detaily, které by usnadňovaly identifikaci, byly kvůli bezpečnosti změněny – a není v žádném případě znevažováním islámu všeobecně… Jde o osobní líčení, jsou to tedy mé vlastní životní zkušenosti, a...

Divadlo

Hodně smutná „road-movie“

rumuni perexKdyž si v televizním programu nebo u anotací filmů přečtete „road-movie“, obvykle to je bláznivá (ne moc kvalitní) komedie plná alkoholu a těžko uvěřitelných situací. Co se ale stane, když si tento žánr vezme d...

Film

Film Zkrocená hora má deset let

zkrocena hora 200To mezi náma je na teď. Já teplej nejsem. - Já taky ne...  Kdo z filmových fajnšmekrů by si nevzpomněl na deset let starý americký film Zkrocená hora, který v sobotu 28. února reprízoval druhý program České televize.  I když snímek zí...