Hrdinové Země bez zákona nemají s prohibicí slitování

Hrdinové Země bez zákona nemají s prohibicí slitování

Tisk

zeme bez zakona plakatPremiéra americké gangsterky Země bez zákona, odehrávající se ve 30. letech v čase vrcholící prohibice, nemohla do Česka dorazit ve vhodnější dobu. Hlavní protagonisté, bratři Bondurantovi, v ní české publikum provokují distribucí načerno pálené whisky, která se dokonce, jak se lze v jedné scéně přesvědčit, dá použít jako alternativní palivo, pokud váš závozník zapomene nalít před jízdou do nádrže pašerácké dodávky benzín. Sdělení, které láká na film natočený podle skutečné události, se odvolává na fakt, že scénář vznikl podle knihy Matta Bonduranta „The Wettest Country in the World“, jenž příběh své rodiny literárně zpracoval. Jde ale spíše o mystifikaci: snímek, který, kromě jiného, obsahuje scény podřezávání hrdla nebo svlečení Jessici Chastain, ve skutečnosti docela úzkostlivě respektuje žánrová pravidla a odvážný je jen svou westernovou surovostí.

 

Stejně, jako se Clint Eastwood ve svém oscarovém westernu Nesmiřitelní pokusil rozbít romantickou představu o americkém středozápadě, rozhodl se totiž režisér Země bez zákona John Hillcoat (Proposition, Cesta) pokořit rekord v míře brutality, bez které dnes nejde natočit pořádná „žánrovka“. To přitom neznamená, že by vrhal na dějiště svého filmu, městečko Franklin ve Virginii, stejnou deziluzi, naopak v některých sekvencích spíše navozuje bujarou atmosféru okořeněnou černým humorem. Zásluhu na tom má charakterově různorodé trio podnikajících bratrů. Zatímco nejmladší Jack (Shia LaBeouf), vypravěč příběhu, je zpočátku vyjukaným poskokem a jako pouhý řidič se obchodů se zakázanou lihovinou ani neúčastní, starší bráchové Howard (Jason Clarke) a Forrest (Tom Hardy) se v prostředí černého trhu cítí jako ryby ve vodě. Pochopitelně ani ryba nemůže být dlouho na suchu, a tak zatímco bohabojná většina Franklinu dlí na modlitbách, v doupěti Bondurantů můžete bez postihu popíjet, obsluhováni bývalou tanečnicí Maggie (Jessica Chastain), neboť nikdo ze strážců zákona nemá kuráž sem někoho poslat. To se mění až s příjezdem zmocněnce pro boj proti ilegálnímu podnikání Charlieho Rakese (Guy Pearce), který pochází z moderního Chicaga, Franklin považuje za buranov a jeho obyvatele za křupany, jejichž životů není třeba litovat. Chová se jako šílenec, používá teroristické metody, a poté, co mu Bondurantovi odmítnou slíbit poslušnost, rozhodne se k jejich likvidaci. Jeho soupeření s bratry spustí řetězec brutálních útoků, krvavých pomst a nekompromisního vyřizování účtů. O slovo se začne hlásit také nejmladší Jack, který obchoduje na vlastní pěst a zažehává milostnou zápletku s introvertní křesťankou Berthou (Mia Wasikowska).

              
Země bez zákona ve svém dramatickém vyvrcholení nezodpovídá otázku, která ze stran je v právu, protože úcta k zákonu se ve Franklinu jednoduše nenosí. Spíše se válčí o to, kdo bude pykat za způsobené křivdy a násilí. A režiséru Hillcoatovi se v závěrečné třetině daří publikum přesvědčovat, že Rakes svým posledním činem překročil všechny meze, takže skupiny gangsterů vylézají z děr a přirozeně se přidávají na stranu Bondurantů.   

zeme bez zakona

Hillcoatův film šlape nečekaně dobře, až je škoda, že jeho hrdinové jsou tak rázovité postavičky a ne třeba chladnokrevní usedlíci se špetkou vnitřní nejistoty. Ufňukaný Jack dospívá v muže, bručoun Forrest se pro svou nezdolatelnost považuje za místní legendu a třetí do party, Howard, je zase nezastavitelnou mlátičkou. Jedinou charakteristiku, která mě napadá k postavě Rakese, bych přiblížil slovem „slizkost“. Jackův kamarád Cvrček je, řekněme, neškodný jako cvrček; gangsteři jsou nevyzpytatelní, whisky jemná, ženy povolné. Jelikož karty jsou po celou dobu celkem jasně rozdány (rozeznáme od sebe dobro a zlo), je snadné se v příběhu neobsahujícím příliš mnoho zvratů orientovat a finále už je klasickým rozstřelem o rychlejší jízdenku do márnice mezi těmi, kdo proti sobě stojí už od začátku. Na nikoli závratném, ale pořád svižném tempu má zásluhu i výborný soundtrack amerického hudebníka Nicka Cavea (je i autorem scénáře), složený většinou z moderních country skladeb.

zeme bez zakona
     
Zemi bez zákona tak na jednu stranu dominují motivy krvežíznivosti, surovosti a pomstychtivosti, ale současně se nad ní vznáší vypravěčův povzdech „jó, starý zlatý časy“, a v mnoha momentech působí vůbec jako takřka úniková zábava. Pokud znovu připomeneme Eastwoodův deziluzivní western Nesmiřitelní a postavíme vedle něho bujaré skopičiny z divokého západu, lze se domnívat, že John Hillcoat se mohl inspirovat u obou přístupů. Zároveň tato inspirace zůstává poměrně nečitelnou: Země bez zákona nepřečerpává myšlenky starších děl a nepouští se do hlubokých spekulací nad obecnými tématy. Hillcoat svoje dílo sice precizuje coby řemeslník, ale jeho autorský pokus vrhnout na období prohibice nové světlo má jen vedlejší účinek. Jelikož Země bez zákona v souvislosti s prohibicí podporuje spíše tvorbu nových mýtů a pověstí než demontáž těch existujících, může se na ni, coby na pouhou žánrovou zábavu, i rychle zapomenout. A to nejen u příležitosti předávání příštích Oscarů.   

zeme bez zakona

Země bez zákona / Lawless
Drama / Western / Historický
USA / 2012
Režie: John Hillcoat
Scénář: Nick Cave, Matt Bondurant
Hrají: Tom Hardy, Jason Clarke, Shia LaBeouf, Guy Pearce, Gary Oldman, Jessica Chastain, Mia Wasikowska, Dane DeHaan
Stopáž: 115 minut
Premiéra v ČR: 20. 9. 2012
Distributor: Bontonfilm
Hodnocení: 70 %         

zeme bez zakona plakat
              
Zdroj foto: Bontonfilm


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nanovo: „Snažíme se prodávané předměty vytrhávat z kontextu doby a zasazovat je do moderních interiérů.“

nano200Přinášíme vám rozhovor s Jirkou Mrázkem a Adamem Karáskem, kteří stojí za eshopem a dnes i kamennou prodejnou s názvem Nanovo. Ta se zaměřuje především na designový nábytek druhé poloviny 20. století a my se zeptali, jak k tomu vlastně došli a na spoustu ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zákruty filmové kolektivizace

altKdyž se na televizní obrazovce izolovaně vynoří nějaký film, zpravidla bývá pro nezasvěceného diváka obtížné zařadit si ho do přiměřeného kontextu, vnímat jej jako určitý korálek umístěný na dlouhé vývojové škále. Týká se to rovněž kolektivizačního drama...


Literatura

Některé ženy zvládnou cokoliv. Až na pár věcí. Těch nejdůležitějších.

kdo miluje nejvic 200Podtitulek knížky „Kdo miluje nejvíc“ britské spisovatelky Tess Stimson určitě vzbudí zvědavost a přiměje čtenářku, ale i některého čtenáře, aby knížku otevřeli a začetli se do ní.

...

Divadlo

Pan Kaplan má třídu rád, budete ho mít rádi vy?

pan kaplan ma tridu rad 200V dubnu se v Městském divadle Zlín konala poslední premiéra 73. sezóny, a to lingvistická komedie Pan Kaplan má třídu rád od Leo Rostena.

...

Film

Vendetu? Nebo něco ostřejšího?

200filmGiovanni Manzoni/Fred Blake (Robert De Niro) byl dříve mafiánským bossem velké rodiny. Nyní je ale už starý, chce mít klid i bezpečí, a to jak pro sebe, tak pro ostatní členy své rodiny – svou impulzivní ženu Maggie (Michelle Pfeiffer), překrásnou dce...