Chystáte se na chalupu? Pak si s sebou přibalte tuto knihu

Chystáte se na chalupu? Pak si s sebou přibalte tuto knihu

Tisk

Pochoutky z chaloupky 200Ve vydavatelství Radioservis vyšla kniha Pochoutky z chaloupky obsahující 100 původních chalupářských receptů na vynikající domácí jídla. Autorem je moderátor Českého rozhlasu Patrik Rozehnal.

 

 

Na začátku knihy najdete úvod autora a dále milá slova dalších protagonistů z pořadu Českého rozhlasu Pochoutkový rok. Šlo o kulinářskou soutěž pro posluchače, kde byli porotci kromě Patrika Rozehnala, šéfkuchaři Jaroslav Sapík a Pavel Pospíšil a herečka Naďa Konvalinková. Všichni zde Patrika Rozehnala chválí a z jejich slov jde cítit vděčnost.

S přibývajícími léty se má láska k jídlu zvětšuje. Nejen proto, že se člověk sám dobře nají, ale hlavně kvůli tomu, že velmi rád vařím a peču pro druhé. Není krásnějšího pocitu pro kuchaře, než když po nandání porce na talíř za zády u stolu slyšíte spokojené mlaskání a slova uznání. To zahřeje u srdce každého kuchtíka. Vařím moc rád, nadšeně listuji ve stoletých kuchařkách, hledám inspiraci a ze všeho nejraději se vracím k těm starým, už dávno objeveným a dnes tak trochu zapomenutým receptům,“ píše Patrik Rozehnal v úvodu.

Pochoutky z chaloupky se dělí na recepty slané, sladké a vánoční. Jedná se o poctivou českou kuchyni, která se opravdu hodí k přípravě na chalupě. I z fotografií přímo dýchá její atmosféra, a to se vším všudy: od nádobí, prostého vybavení, letních chvil i jedinečného klidu.

Hned na prvních stránkách jsem si s nostalgií přečetla recept na lehký bramborový salát, který dělávala má babička především k uzenému masu. Zapomeňte na majonézu, nebo více druhů zeleniny, zde s bramborami figurují okurky a cibule dotvářející společně se zálivkou velmi osvěžující přílohu. Dále mě k vyzkoušení nalákaly škvarkoví šneci se zelím, falešné klobásy s mletým i uzeným masem a toastovým chlebem, smažený květák ve vinném těstíčku nebo játrové lívance s česnekovou omáčkou. Ze sladkých receptů mě zaujaly zapečené palačinky (recept Slepé myši), čokoládový koláč s tvarohem a malinami, mrkvový dort a smetanové košíčky s meruňkami. O Vánocích musím vyzkoušet v knize opěvovaný vaječný koňak s whisky.

Tato kuchařka mě velmi mile překvapila a už se těším, až něco vyzkouším. Nechte se inspirovat i vy!

Pochoutky z chaloupky

Pochoutky z chaloupky
Autor: Patrik Rozehnal
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Radioservis
Rok vydání: 2021
Počet stran: 101
Hodnocení: 89%

https://www.radioteka.cz/detail/crobook-636348-patrik-rozehnal-pochoutky-z-chaloupky


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s kapelou Mennu

200 mennuHudobnú skupinu Mennu založil pred štyrmi rokmi spevák, gitarista, skladateľ a textár Miloš Igaz so svojimi priateľmi. Jeho priatelia chceli zmeniť svoj spôsob života, prísť na nové myšlienky a zabudnúť na horké chvíle v živote. Smrť ich manželie...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Magická síla kamenů

magicka sila kamenu200V září nás nakladatelství Metafora oblažila příjemnou knížečkou Magická síla kamenů od Judy Hallové. Tato krásně ilustrovaná kniha odhaluje krystaly a speciální techniky, které vám mohou pomoci dosáhnout pozitivní změny ve v...


Literatura

Detektivka z nedávných let

taxikar200Nakladatelství Grada vydalo další knihu Petra Čepka, tentokrát s názvem Taxikář.

 

...

Divadlo

Sladký - nesladký domov

slad200Sladký domov, je nová hra od maďarského spisovateľa Gyorga Spiró, ktorá bola uvedená Slovenskému publiku 5. mája v podaní režiséra Juraja Bielika. Hlavnú úlohu Milky si v nej zahrala Elena Podzámka a jej pomocníkom bol Ujo Lisný, ktorého si zahral Peter ...

Film

Dědictví aneb Kurvaseneříká

dedictvi perexPřed dvěma desetiletími si zjednala pozornost komedie Bolka Polívky a Věry Chytilové Dědictví anebo Kurvahošigutntag. Příběh poněkud lemplovitého vesničana Bohuše, jenž k velkému jmění přijde, aniž s ním umí zacházet, proslulá režisérka opent...