Saláty ze Svatojánu

Saláty ze Svatojánu

Tisk

salaty ze svatojanu 200Eva Francová je k nezastavení a vydává již sedmou kuchařku z edice Kuchařky ze Svatojánu, tentokráte se zaměřila na pokrm snad nejvariabilnější – salát. Saláty ze Svatojánu vydalo v červnu nakladatelství Motto a k létu toto jídlo prostě patří!



Eva Francová (*1968 v Hořicích) žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Eva je výtvarnicí na volné noze, autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu a také fotografkou. Její blog je zásobárnou vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček a šmrncnutých asijskou exotikou. Jídla, která Eva uvaří, také fotí. Na její velké zahradě plné starých stromů rostou bylinky vysazené i divoké.

Autorka pro nás připravila chutné a zdravé saláty na celý rok a opět se můžeme těšit na čistě rostlinné pokrmy, rozčleněné prakticky dle ročních období. Paní Francová nás nabádá k experimentování, zkoušení nových netradičních kombinací, abychom měli jak zdravou mysl, tak i tělo.

Většina surovin je běžně dostupných, takže si nemusíme dělat starosti se sháněním nezvyklých potravin. Najdeme zde saláty ryze zeleninové, ale také luštěninové, těstovinové, rýžové, bramborové. Každému receptu je věnována dvoustránka, kde jednu stranu zabírá barevná fotografie pokrmu a na té druhé je srozumitelně popsán postup a samozřejmě suroviny.

Jak už jsem zmínila, saláty patří k tomu nejvariabilnějšímu, co můžeme jíst a fantazii se meze nekladou – samozřejmě v rámci toho, co nám chutná. Sladkosti ze Svatojánu i polévky ze Svatojánu mě nadchly a naučily mě netradiční kombinace nebo vychytávky a tak nějak jsem to čekala i v této publikaci. Ale kromě ovocné soli, nakládaných dřínků a zálivky z cukety mě nic moc nepřekvapilo, třebaže autorka nám dává tipy na domácí sojanézu nebo vařenou rostlinnou majonézu či rady o klíčení.

Saláty ze Svatojánu pokračují v krásné a praktické edici paní Francové a já jsme tomu velmi ráda, jelikož zprostředkovává zdravý životní styl nezatížený konzumací živočišné stravy. Tato kniha nabízí recepty pro celý rok, ale přece jen léto je pro saláty jako stvořené, tak pokud vám dojdou nápady, určitě sáhněte po právě této kuchařce!

salaty ze svatojanu

Název: Saláty ze Svatojánu
Autor: Eva Francová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 200
Hodnocení: 80 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/53253550/salaty-ze-svatojanu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Kindl říká, že album Loutka devátá uzavírá jednu jeho životní etapu

michal kindl rozhovor 200Michal Kindl prokázal svoji schopnost napsat solidní popovou melodickou písničku již na svém debutovém sólovém albu Barvy, které vyšlo v roce 2018. Od té doby ušel kus cesty, která ho dovedla k nevšední spolupráci s mezi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se neztratit v digiworldu?

Myty-a-nadeje perexDigitální svět se před nás staví jako otázka a problém. Stále přináší nové věci a vyžaduje, abychom se v něm znovu a znovu orientovali. Tohoto faktu je si vědom i Patrick Zandl a přichází s rukovětí k pochopení současného světa,...


Literatura

Kick Ass 3 – Nářez se loučí

kickass3 200V červnu udělalo nakladatelství Crew radost všem komiksuchtivým čtenářům, kteří si skrze Davea Lizewskiho splnili sen, kdy zjistili, jaké to je, když se z obyčejného mladého kluka stane superhrdina. Finální díl epické série je tady a Kick As...

Divadlo

Divadlo Ungelt se chystá na léto. Jeho Letní scénu ovládne Touha jménem Einodis

ungelt200Ačkoliv to za okny dlouho vypadalo, jako kdyby jaro, a natožpak léto, nemělo vůbec přijít, v divadle Ungelt jsou lidé optimističtí a již s předstihem plánovali program letošní Letní scény. Co se chystá? Pojďme se podívat.

...

Film

3KINO 2022 se vynořilo na obzoru

3KINO perexLetošní festival středoevropského filmu nazvaný 3KINO je letos bezmála o polovinu kratší, než tomu bývalo v uplynulých letech. Začíná ve středu 9. listopadu a slavnostní zakončení, provázené projekcí vítězného filmu, nastává již v neděli 13. listopa...