Zahrádkáři, zbystřete! Je tu Netradiční zelenina a ovoce

Zahrádkáři, zbystřete! Je tu Netradiční zelenina a ovoce

Tisk

netradicni zelenina a ovoce 200V květnu vydalo nakladatelství Esence naprosto geniální knihu Netradiční zelenina a ovoce britského autora Matthewa Biggse. Chcete-li si rozšířit obzory o všechno možných a nemožných plodinách, které jsou jedlé, tato zahrádkářská bichle je pro vás to pravé ořechové!

 


Matthew Biggs je anglický zahradník, publicista, vysokoškolský učitel a televizní moderátor. Školil se v královské botanické zahradě Kew Gardens ve Velké Británii. U nás vyšly tyto knihy: Rostliny pro váš byt, Rostliny v interiéru, Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce.

Nejen podle životopisu, ale i podle obsahu knihu je jasné, že autor je ostřílený zahradník a pěstování rostlin je jeho vášní. V knize nechybí Úvod a Tipy a postupy při pěstování plus rady nejen pro začátečníky. Již v Obsahu jsou plodiny rozděleny na Plodovou zeleninu, Salátovou zeleninu, Listovou zeleninu, Kořeny, hlízy, cibule a stonky, Semena a obilky, Bylinky a koření a uzavírá to oddíl Ovoce.

Tato příručka a encyklopedie v jednom má příjemný větší formát (203 × 241), kvalitní pevnou vazbu a nejinak kvalitní papír a hlavně je plná barevných fotografií jak rostlin, tak postupů při sazení a dalších vychytávek. Autor prostě vyčerpávajícím způsobem přinesl informace o plodinách, které nám nejsou tak známé a možná je načase to změnit.

Každé plodině jsou věnovány dvě až čtyři strany a informací se zde nachází opravdu přehršel. Jednu stránku zabírá detailní barevná fotografie, na další najdete základní informace: český a latinský název, co je to, jak se to pěstuje, jak to přišlo ke svému jménu, praktický rychlý průvodce. Následující dvojstrana nese název Pěstování krok za krokem a najdeme zde diagram Kdy pěstovat a sklízet, a pak podkapitolky podle plodiny například Výsev uvnitř, Výsadba ven, Další péče a sklizeň. Co považuji za velmi příjemné, je sloupek nazvaný Tipy kuchaře, kde nám autor radí, jak udržet plodinu čerstvou, na jaké způsoby ji lze konzumovat a jak ji dále uchovávat. Co víc si přát?

Předpokládala jsem, že půjde o velmi podnětnou knihu, která poučí, nadchne a třeba i dokope k zahradničení. Ale nečekala jsem, že budu tak unešená z jejího zpracování a přístupu autora, který se snaží, aby i začátečník pochopil to, co mu chce říci. Vřele doporučuji tak zahrádkářům, pěstitelům, ale třeba i těm, kteří by rádi pěstovali něco méně obvyklého, ale nemůžou se k tomu dokopat. Tato báječná kniha vám k tomu určitě dopomůže!

netradicni zelenina a ovoce

Název: Netradiční zelenina a ovoce
Autor: Matthew Biggs
Žánr: encyklopedie, příručka
Originální název: Incredible Edibles (2018)
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 224
Hodnocení: 100 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/339662-netradicni-zelenina-a-ovoce.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Háva: Bez lásky k dobrému jídlu se tato práce dělat nedá

culi perexU čtení tohoto rozhovoru by se vám měly sbíhat sliny – točí se totiž kolem fotografování jídla. V čem spočívá ten trik, aby výsledný pokrm vypadal k nakousnutí? Dekoruje jídla David Háva ze společnosti Culinairephoto...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Partnerská osudová čísla: Jak na vztahy?!

Partnerská osudová číslaRegresní terapeutka Ester Davidová vydala svou novou numerologickou příručku, která se zaměřuje na partnerské vztahy. Autorka vychází ze svých letitých zkušeností z praxe. Pokud vás zajímá, proč nejste kompatibilní se svým partnerem a...


Literatura

ŽELVY NINJA POKRAČUJÍ VE SVÝCH KOUSCÍCH PIZZY

Ninja 200Tak si můžete vychutnat druhé menu Pizzy želv. Druhý díl komiksové série Želvy Ninja: Menu číslo 2 lze už koupit.  Pokračuje v zavedeném příběhu čtyř želv. Na konci prvního dílu jsme opustili geneticky upravené plazy v době, kdy byl zajat jejich mento...

Divadlo

Jak se francouzská revoluce proměnila v povyk

1789 200Národní divadlo v Praze si umanulo, že bude uvádět experimentální hry - a vylézají z toho příšernosti. Čekání na Godota se změnilo v pitvořivou roztlemenost, ze slavného experimentálního počinu Ariane Mnouchkinové 1789 aneb Dokonalé štěstí režisér Vl...

Film

Vánoční romance z obchoďáku v režii strážných andělů

200filmV polovině listopadu vtrhne na filmová plátna novinka z pera scenáristky a zároveň režisérky filmu Karin Babinské Křídla Vánoc. Po drsné realistické sondě do hlubin duší a světa teenagerů provedené v jejím celovečerním filmovém debutu Pusinky, se tent...