Navštivte ve Svitavách výstavu Tři Lamři

Navštivte ve Svitavách výstavu Tři Lamři

Tisk

tri lamri200Od 16. dubna představí Městské muzeum a galerie ve Svitavách výstavu tří významných českých výtvarníků, Aleše Lamra a jeho synů Hanuše a Jana. I když jsou všichni tři umělci spojeni rodinnými vazbami, jejich tvorba je velmi odlišná a unikátní.

 

Aleš Lamr (*1943) je jeden z nejznámějších malířů české výtvarné scény, pracuje také jako grafik, sochař a keramik a realizoval též řadu významných prací v architektuře. Jeho díla jsou zastoupena v prestižních galeriích v Paříži, Washingtonu, Buenos Aires, v pražské Národní galerii aj. V době prezidentování Václava Havla též zdobila prostory Pražského hradu.

tri lamri1

Hanuš (*1976) je uznávaným šperkařem, který se při své práci nechává inspirovat především přírodou. Jeho pro veřejnost nejznámějším dílem je šperk pro americkou ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou. V roce 2019 vytvořil k výročí vzniku Národního muzea diadém s názvem "Sbírka", který se stal součástí stálých sbírek. Jeho brož, květ růžového kaštanu, zdobila při vyhlášení výsledků prezidentských voleb novou první dámu České republiky Evu Pavlovou.

tri lamri02

Jan Lamr (*1983), nejmladší ze synů, je umělec rozvíjející se jak v oblasti grafického designu, tak malby. Svým osobitým a nezaměnitelným malířským rukopisem vytváří abstraktní díla volně inspirovaná dynamikou přírodních jevů a fyzikálních procesů. Dosud vystavoval v Městské galerii Litomyšl, Galerii Kroupa, Galerii Gambit, Galerii Chodovská tvrz aj.

tri lamri3

„Když jsme byli děti, táta před nás položil malé plátno, do ruky dal štětec a v jeho ateliéru jsme mohli tvořit. Do uší nám hrála nějaká z rozhlasových her na rádiu Vltava, tu atmosféru nejde zapomenout. Táta měl chvilku klidu na práci a my jsme byli postaveni před nelehký úkol, jak se vypořádat s prázdným plátnem a technikou malby. Není to stejné, jako když máte papír a pastelky. Později jsme s Hanušem experimentovali na společném plátně nebo tiskli společně vytvořenou grafiku z litografického kamene,“ vzpomíná Jan Lamr.

Výstava „Tři Lamři ve Svitavách“ ukáže novější a aktuální díla Aleše, Hanuše a Jana Lamrových, vernisáž proběhne v sobotu 15. dubna v 15 hodin za účasti umělců. Přehlídka potrvá do 28. května.

tri lamri4

15. 4. - 28. 5. 2023, Tři Lamři, Městské muzeum a galerie ve Svitavách

Tři umělci, tři odlišné osobité přístupy a výtvarná vyjádření, tři umělecké osudy, jedna rodina. Výstava představuje díla tří významných českých výtvarníků, Aleše Lamra (*1943) a jeho synů Hanuše (*1976) a Jana (*1983), kteří svojí tvorbou obohacují českou výtvarnou scénu již po mnoho desetiletí.

tri lamri plakat

Více informací:

http://www.muzeum.svitavy.cz/
https://lamr.cz/
https://www.hanuslamr-shop.cz/
https://janlamr.com/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hana Hindráková: „Africká mentalita se od české velmi liší. Lidé žijí pro dnešní den a nepřemýšlejí nad tím, co bude v budoucnosti.“

200rozVyzpovídali jsme pro vás mladou spisovatelku Hanu Hindrákovou, která strávila nějaký čas v Keni a dokázala své zkušenosti zúročit ve dvou úspěšných knihách. V tomto rozhovoru nebude řeč jen o nich – zaměříme se i na její organizaci FAIR.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Petr Hloušek oslaví jubileum výstavou

hlousek 200Kmenový grafik a scénograf Městského divadla Brno Petr Hloušek oslaví v neděli 1. května 2022 své padesáté narozeniny a následně v úterý 3. května v 16.00 hodin bude ve foyer Hudební scény MdB vernisáží zahájena výstava, již budou tvořit scény, kter...


Literatura

Barbara Moore: Snadný tarot

tarot 1Jedna z nejlepších autorek knih o tarotu, doslova mistryně ve vyprávění příběhů na motivy těchto karet, vydává knihu a karty, které jsou určeny dle jejích slov pro začátečníky, pro ty, kdož se s kartami teprve seznamují. Ale s gustem ji ocení i ti, kdož s...

Divadlo

Elita národa včera, dnes a zítra
ElityDoba se mění, ale lidé zůstávají stejní. Tento sociální jev má svou kladnou i zápornou stránku. Jestliže se ale v postkomunistických zemích objevují na vysokých společenských pozicích osoby spjaté s nechvalnou činností pro minulý režim, je tento úkaz silně...

Film

Jak buřiči a rozvratníci zachránili Hollywood

bezstarostni jezdci zurici byciŠedesátá léta narušila snad všude na světě zavedené pořádky, které v kinematografii dosud panovaly. Zejména režiséři se chtěli vymanit z područí služebnosti - ať již ji zosobňovaly ideologické tlaky, jak...