Dům kultury v Kroměříži zve na výstavu obrazů a fotografií Návraty k přírodě

Dům kultury v Kroměříži zve na výstavu obrazů a fotografií Návraty k přírodě

Tisk

kromeriz 200Návraty k přírodě je název nové výstavy, což je společná prezentace šumperských výtvarníků – malířky Anny Szatmariové a fotografa Kostase Christidise. Expozice byla otevřena ve foyer Domu kultury v Kroměříži ve čtvrtek 7. července a potrvá do konce července.



Anna Szatmariová (ročník 1957) se narodila v Krásném u Šumperka. Dětství prožila v romantickém prostředí rozlehlého starobylého mlýna, usazeného mezi strmými skalnatými svahy porostlými mohutnými smrky a mezi horskou říčkou. Právě tady našla prvotní a nekonečný zdroj inspirace pro svou pozdější tvorbu. A to nejen výtvarnou, ale rovněž básnickou, jíž se během posledních let také intenzivněji věnuje.

„Ty básně jsou jen další místnůstka v duši, a přiznám se, že je píšu i sdílím s ostychem,” mluví o své básnické tvorbě. Své verše vystavuje zpravidla i spolu s obrazy na svých výstavách. Prozatím to bylo v Muzeu Šumperk, ale také v Libině, Teplice nad Bečvou a před třemi lety v Kroměříži.

kromeriz1

Anna Szatmariová je autodidaktem, v Zábřehu na Moravě absolvovala obor zahradnictví. Výtvarné vlohy projevovala od základní školy, zejména malování se postupně stalo jejím velkým koníčkem. S přestávkami se mu intenzivně věnuje několik desítek let. Vedle malby vytváří například kombinací různých materiálů také loutky – surreální bytosti z pomezí snu a reality.



I když je Kostas Christidis (ročník 1952) řeckého původu, narodil se ve Vrbně pod Pradědem a dětství prošel v Šumperku, kde žije dodnes. Na kroměřížské se výstavě představí své fotografie z poslední doby. Nemá vyhraněné téma, ale na této výstavě budou k vidění především barevné fotografie z přírody, které se snaží korespondovat s obrazy Anny Szatmariové. 

kromeriz2

Na otázku, co fotí nejraději, odpovídá, že cokoliv, nejradši ale přírodní, ale i městské zákoutí, zajímavou architekturu, ale třeba i vodopády, hrady a zámky nebo vlčí máky… Co se týče oblíbených fotografů, tak je jich několik, ale rád se podívá třeba na tvorbu Jana Saudka.

Fotografování se věnuje Kostas Christidis přibližně deset let. Svou vlastní výstavu měl v Městské knihovně ve Velkých Losinách, další příležitostí je právě výstava ve foyer Domu kultury v Kroměříži.  

kromeriz3

Zdroj foto: autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavlína Křivánková: „Důležitým tématem knihy byla i snaha ukázat, že problémy nebývají černobílé.“

pavlina krivankova200Pavlína Křivánková strávila na Valašsku, kde se odehrává i děj její prvotiny, celý svůj život. Malebná krajina zdejších kopců a přímá povaha lidí ji upoutala natolik, že jí zůstane věrná nejspíš napořád. V profesním životě prošla...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dost mě ovlivnilo to, co se kolem nás dělo a děje dva roky, říká malíř Jaroslav Jerry Svoboda

jerry 200Není to tak dlouho, co mě zaujaly obrazy, které vystavuje v rámci projektu ARTVARIUM v Pasáži českého designu v Praze malíř Jaroslav Jerry Svoboda. Má za sebou řadu výstav a prezentací nejen doma, ale i zahraničí. V nejbližší době vystaví svou nejnovější...


Literatura

Propast smrti - další případ Kate Marshallové

propast smrti200V listopadu vydalo nakladatelství Cosmopolis třetí případ Kate Marshallové od úspěšného autora Roberta Bryndzy. Kniha nese název Propast smrti a podíváme se v něm na jeden odložený případ, který se však ukáže být součástí něčeho mnoh...

Divadlo

Slavný muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení začínají zkoušet zlínští herci. Zpívat s nimi bude host Igor Timko

zeny na pokraji 200Zlínské divadlo zkouší muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení podle slavného Almodóvarova filmu v režii Stana Slováka, uměleckého šéfa Městského divadla Brno, a v hlavní roli s Petrou Královou v roli Pepy. Netradiční spolupráci...

Film

Natáčí se nový film Superžena

superzena perexTvůrci komedie Casting na lásku začali loňský rok s natáčením nového celovečerního filmu s názvem Superžena. Vizuálně netradičně pojatý snímek ze současnosti, který naráží na téma hledání postavení moderní ženy, slibuje atraktivní podíva...