Culturea 2014 – Zlínské seznámení se zeměmi divů

Culturea 2014 – Zlínské seznámení se zeměmi divů

Tisk

culturea 200V uplynulých dnech se ve Zlíně uskutečnil druhý ročník kulturního festivalu Culturea, který pořádá Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Letos se nám představily dvě podmanivé země – Indie a Velká Británie. A jaké to bylo?

 

První den, 8. dubna, nám přálo počasí, krásně svítilo sluníčko a k indickému dni se to perfektně hodilo. Festival se konal v prostorách 14|15 Baťova institutu a tato lokace se ukázala být vhodnou volbou. První nás zaujalo indické tržiště, kde jste se mohly podívat a koupit si nejen nějaké ty tretky, náušnice, šátky, polštářky a zdravé pochutiny, ale byly zde připravené i netradiční indické pokrmy k přímé konzumaci. My ochutnaly sladkou khaju a kořeněnou placku ze zelí - koftu, ale mohli jste si koupit i rýži, chalvu, kačori, kokosové kuličky a další. Nejen pro děti bylo nachystané malování na obličej, které vypadalo opravdu hezky. Prodavači byli velmi milí a pozorní a i to se cení.

culturea nakupy

Na platformě jsme si užily i orientální tanec s autentickou hudbou a nestačily se divit, co všechno tanečnice Jana Norková dovede. Také jsme si zašly na cestopisnou přednášku paní Jany Jelínkové, která nám poutavě vyprávěla o svém putování k pramenu Gangy v roce 2006 a o svém poznávání s kulturou, lidmi a náboženstvím Indie.Vše bylo doprovázeno autentickými fotkami a netradičními zážitky.

Poté jsme si ještě na platformě poslechly podmanivou hudbu na indický hudební nástroj esrádž a to v podání paní Eleny Kubíčkové. Bohužel, hrozila průtrž mračen, a proto bylo její představení zkráceno.

culturea esradz

Den jsme zakončily zajímavou přednáškou o indickém čaji od Michaela Hankeho, spolumajitele zlínské pobočky Dobré čajovny, kde se nám dostalo i krátkého filmíku o zpracování čaje, ale také exkluzivní ochutnávky first flush darjeelingu, jehož kilo by stálo 4500 korun. Čaj byl výborný a spolu se zajímavými informacemi příjemně zahřál.

Druhý den už počasí nebylo vůbec přívětivé a šlo to poznat i na tom, že platforma zela prázdnotou, jeden vchod do Institutu byl zamčený a celkově to nebylo moc domyšlené. Klání ve famfrpálu jsme přihlížet nejen z časových důvodů nešly, ale zavítaly jsme na přednášku o Velké Británii, jež vedl cestovatel Marek Císař, který nás svým ostrovtipem, milým vyprávěním a krásnými fotkami velmi zaujal.Příběhy od člověka, kterého ze spaní vzbudil klidně vypadající medvěd, neslyšíte každý den. Bohužel, přednáška o anglickém čaji se nekonala. Zato jsme na přednášce dostaly kalíšek horkého čaje a to při daném počasí potěšilo.

Divadelního představení Veselé paničky windsorské jsme se též nezúčastnily; možná, kdyby se hrálo někde jinde, než v kavárně Šachmat, tak bychom se šly podívat. Na večerní program už nebyly ani síly, a protože nejsme přímo ze Zlína, tak ani nálada. Pro milovníky indie muziky musel však program být to pravé ořechové.

culturea alnglie

Samotná myšlenka, pořádat kulturní festival a přiblížit lidem cizí národy a kulturu je velmi pěkná. Líbí se mi i to, že to pořádají studenti, a tudíž si zažijí všechno, co s organizováním takové akce souvisí. Rozhodně to má něco do sebe. Zvolené místo konání bylo taktéž dobrým tahem – platforma disponuje pěkným a velkým prostorem, sály v Institutu jsou moderní a pohodlné.

Co se mi nelíbilo, tak je určitě rozdělení dnů a jejich využití – první indický den byl nacpaný přednáškami, workshopy, bylo tam tržiště i čajovna, lidé tedy mohli zažít tuto kulturu na vlastní kůži. Druhý den bylo asi velkým lákadlem famfrpál a večerní hudební program v klubech. Já bych tedy uvítala více přednášek o Velké Británii, aby to bylo vyrovnanější, a rozhodně i nějaké to občerstvení v britském stylu. Nevyrovnanost obou dnů a malá návštěvnost mě zarazily, ale celkově jsem z tohoto festivalu měla dobrý pocit a líbilo se mi tam.

Název akce: Culturea
Datum konání: 8. a 9. dubna
Místo konání: 14|15 Baťův institut, Zlín
Pořadatelé: Fakulta mediálních komunikací UTB
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: autorka článku, Culturea


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lola běží: „Kapela je o živém hraní, o cestování, poznávání lidí. Je to milenka, který se musíš věnovat.“

lol 200Večer na charitativním festivalu bude patřit mladým klukům z kapely Lola běží. Momentálně finišují práce na nové desce a jsou odhodláni si užít nejenom tento koncert. V tomto rozhovoru se dozvíte informace jak o novém albu, tak o jejich přístupu k muzice.<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Miro Šmajda: Ta která vydrží nejdéle v mé šatně bude má holka!

smajda200Miro Šmajda zahájil svoji zbrusu novou tour a obklopil se novými spolupracovníky. Změna je to velká. Ostatně jak jsme si už u Šmajdy zvykli. My jsme se ho zeptali na pár podrobností a došlo i na soukromí.

...

Literatura

S toxickými vztahy je to jako s chřipkou – virus daleko snadněji napadne člověka s oslabenou imunitou

Mezi dvema perex

S velkou nadsázkou by se tenhle příběh dal nazvat „Jíst, meditovat a milovat po česku“. Jen to není taková selanka, i když se děj odehrává v romantickém přírodním prostředí Grand Canyonu. Hlavní hrdin...

Divadlo

4 aktéři, 3 verze, 2 manželské páry a 1 nepovedený večírek

3verze perexKaždý z nás si jistě stačil hned několikrát za svůj život položit otázku: „Co by se stalo, kdyby …“ Stačilo by totiž jedno jediné odlišné slůvko či gesto a vývoj celé situace by okamžitě nabral zcela jiné tempo a směr. Pokud vá...

Film

Do kin se řítí dobrodružný film pro celou rodinu Bella a Sebastián: Nová generace

BELLE-ET-SEBASTIEN200Hlavní hrdinové 10letý chlapec a velký bílý pes prožijí nezapomenutelné prázdniny, které oběma změní život. Vysoké hory, divoká zvířata, tajné jeskyně, temné lesy, ale i silná auta řítící se horskými průsmyky, paragliding a lanovk...