Festival Doteky Afriky letos zavítá do Jihlavy

Festival Doteky Afriky letos zavítá do Jihlavy

Tisk

Pokud jste letos ještě nebyli na dovolené, nezoufejte! Nyní máte jedinečnou příležitost všechno napravit! Stačí, když se 14. a 15. září vypravíte do Jihlavy. V areálu zdejší ZOO se bude konat festival Doteky Afriky. Za pouhé dva dny tak můžete procestovat „Černý kontinent“ křížem krážem. Čekají na Vás workshopy, hudební vystoupení i přednášky cestovatelů, protože festival proběhne souběžně s Malou africkou konferencí. Záštitu nad celou akcí převzala emeritní velvyslankyně Gita Fuchsová a primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

Cílem unikátního projektu je představit Afriku v pozitivním světle a zbavit tak českou veřejnost zbytečných předsudků. Organizátoři festivalu vsadili na africké umění a kulturu, která je nám, Čechům, často úplně neznámá. Ovšem pokud se s ní seznámíte, stoprocentně Vás nadchne a možná dokonce přiměje k nákupu letenky.

Letošní festivalové workshopy slibují spoustu zábavy. Čeká na Vás rychlokurz hry na ghanskou flétnu, můžete si vyzkoušet bubnování, anebo si v afrických rytmech rovnou zacvičit.

h

Na programu jsou také hudební a taneční vystoupení umělců ze všech koutů Afriky. Představí se Vám například zpěvák a hudebník Yaw dela Botri, který na festival přiletí až z Ghany. Proslavil se hrou na bambusovou flétnu, na kterou umí zahrát skladby napříč všemi hudebními žánry. Kritici ho nazývají „Kouzelníkem s flétnou.“

Účast na festivalu přislíbil také tanečník Maurice Yeka z Konga a dva bubeníci – Papis Nyass z Gambie a Standa Vít z českého Hronova.

Malá africká konference jako každý rok i letos slibuje řadu zajímavých přednášek. Hovořit o Africe bude zoolog, cestovatel i ředitelka české pobočky UNICEF. Těšit se můžete také na přednášku textaře, básníka a antropologa Michala Horáčka, který se s Vámi podělí o své dojmy z pobytu s keňským kmenem Saburů.

h1

A kdyby Vám náhodou z přemíry informací a dojmů vyhládlo, není nic jednoduššího než se vydat na africký trh. Kromě typicky afrických pochoutek si tu budete moci zakoupit i autentické šperky.

Festival Doteky Afriky rozhodně stojí za to navštívit. Uvidíte nevídané, uslyšíte neslýchané a přesvědčíte se, že Afrika není jen bída a hlad, jak ji často zobrazují ve zprávách.

Pro více informací klikněte na www.dotekyafriky.cz. Najdete tu nejen podrobný program, ale také fotky a videa z předchozích ročníků.

Foto: Jan Svatoš


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Goodfellas: „Hudba, kterou hrajeme, je sexem doslova prolezlá!“

altUž jste slyšeli o Goodfellas? O kapele, která natáčela v Kalifornii, protože jeden jejich člen vše prohrál v kasínu a jeho majitel se slitoval? O skvělých kamarádech, kteří posbírali Anděla a Žebřík za objev r...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Lidická výstava fotografií Děti ve válce

deti ve valcePodle odhadů UNICEF žije v oblastech bojů 230 milionů dětí. Tyto děti jsou denně bombardovány během spánku, ve školách, jsou unášeny, sexuálně zneužívány, vyháněny z domovů nebo nucené bojovat jako dětští vojáci. Lidé se mohou prostřednictv...


Literatura

Oddanost – Didier Drogba, má autobiografie

oddanostDidier Drogba, velký fotbalista, sportovní superstar, sportovec s obrovskou vůlí, ale i člověk s obrovským srdcem. To všechno se můžete dočíst v knize „Oddanost – Didier Drogba, má autobiografie“.

 

Divadlo

Dějiny násilí. Autobiografický román o znásilnění na prknech Švandova divadla

dejiny nasili 200Dějiny násilí, adaptaci známého autobiografického románu Édouarda Louise, hvězdy francouzské literatury, uvede v české premiéře Švandovo divadlo. Příběh mladíka, který se stal jedné vánoční noci obětí zločinu, režíruje Tomáš Loužný patří...

Film

Sedm statečných se vrací

sedm statecnych200Při honbě za divácky atraktivními náměty filmaři hledají „zlatou rybku“ také v úspěšných, dokonce ikonických dílech minulých desetiletí – takže jen letos se nové verze dočkali Ben Hur i Vinnetou, nyní následováni SEDMI STATEČNÝMI. Rež...