Chillibraní překvapilo velkou návštěvností i odolností soutěžících

Chillibraní překvapilo velkou návštěvností i odolností soutěžících

Tisk

200chilliPrvní zářijová sobota na brněnské přehradě patřila akci Chillibraní a především Chilližrout – druhému ročníku mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého. Jací zde byli letos borci a jaká panovala atmosféra?

 

 

 

Příjemné slunečné počasí, dobrý výběr lokality, nízké vstupné a zaručeně také tamtamy zapříčinily akci velmi vysokou návštěvnost. Oproti loňským 400 nadšenců do pálivých pokrmů, překročilo letos brány areálu přes 2500 návštěvníků. Takový rozdíl pořadatelé nečekali a tolika lidem nedokázali přizpůsobit areál. Velké fronty se tvořily hlavně u stánků s pivem a čekající lidé zakrývali ostatní stánky. Všichni však byli trpěliví, a jak řekl Petr Klemeš, hlavní organizátor akce: „Neodhadli jsme to, polepšíme se, celé je to jen o feedbacku.“ Milovníci chilli se potkávali se starými známými, popíjeli pivo, obcházeli stánky plné různých semínek, omáček, sušených či konzervovaných paprik nebo produktů od hlavního partnera akce Symbiom. Také měli možnost ochutnat některou z chilli papriček, kterou roznášela usměvavá paní v obleku chilli papričky.

chilli

Kolem půl páté se davy začaly srocovat před dlouhou řadou stolečků, kde měl vypuknout samotný Chilližrout. Letos se přihlásilo 36 soutěžících, z toho 4 ženy. Mezi nejznámější aktéry patřil loňský vítěz Honza, který před začátkem pronesl: „Moje pocity jsou nejistý“ a také Jarda Němec, jež úspěšně objíždí různé soutěže jedlíků. Co se pravidel týče, každý soutěžící dostal pokrm na lžíci určené pro finger food a do minuty ji musel vyprázdnit a za další dvě sníst. Na stole měl k dispozici pět plátků toastového chleba, půl litr minerální vody, dva kapucínky do kávy a jogurt, který byl pouze záchrannou brzdou – po jeho požití byla pro soutěžící hra u konce. Totéž nastalo v případě snězení jiné pochutiny, odchodu od stolu či nevolnosti.

Moderátory byli Petr Klemeš a Jan Dark Jašek. Ti v úvodu varovali: „Nelbněte, život za to nestojí!“ a mohlo se začít. První čtyři kola proběhla velmi rychle a beze ztrát, protože se jednalo o omáčky. Páté a šesté kolo přineslo různé druhy čerstvých nasekaných papriček Habaneros a odstoupení prvního soutěžícího. Ostatní už začali škytat nebo slzet a po dalším kole s pálivější Naga Jolokia a Scorpionem řady trochu prořídly – odešly tři ženy a 6 mužů. Dvě kola s odrůdami paprik Scorpion nezvádlo 8 dalších a do náročných kol s extrakty se probojovalo 17 lidí.

chilli2

Mezi jednotlivými koly moderátoři seznamovali veřejnost s různými fakty o papričkách a chilli. Dozvěděli jsme se například, že letos byl kvůli počasí dost špatný rok a papriky jsou tak zelené a nemají tu chuť, kterou by měli mít. Zajímavosti je, že savci jsou jediní tvorové, kteří cítí pálivost. Není pravda, že by požívání pálivých pokrmů mohlo člověka zabít či mu ublížit – vše je věcí receptorů a našeho těla. Každý reaguje jinak a odolnost logicky s větší spotřebou stoupá.

Další fotografie k akci si můžete prohlédnout zde:



Pořadatelé byli velmi překvapeni, jak to soutěžící zvládají a vtipkovali: „Příští rok začneme s extrakty a bude!“ Desáté kolo přineslo zředěný extrakt s 30% habanero – u extraktů je ten problém, že jsou opravdu silné a především hořké. I sami soutěžící uznali, že je to rozdíl a odešlo jich 8. Jedenácté kolo se třemi gramy extraktu s názvem The Source o pálivosti přes 7 milionu Scovilleho jednotek mělo být tím posledním, ale chilližrouti se nenechali zastrašit. Čtyři sice odešli, ale 5 silných stále zbývalo.

K určení třech finalistů bylo potřeba ještě dohromady třech finálních kol, ve kterých pořadatelé zvyšovali dávky a také soutěžícím přidali trochu chleba. Moderátoři nestíhali žasnout: „Není to o tom spolknout, ale ustát to.“, zatímco usměvavý Roman z Prahy komentoval: „No, trochu to pálí“. Na třetím místě se nakonec umístil Vojta z Brna, druhý byl loňský vítěz Honza a největším Chilližroutem se stal Roman z Prahy. Ten obdržel 3000 korun a rozloučil se slovy: „Pocity jsou super, ale je mi pěkně blbě.“

chilli3

Na celém Chillibraní panovala výborná atmosféra, na Chilližrouta se skvěle dívalo a tak se už nyní můžeme těšit na další ročník.


Chillibraní a Chilližrout
Kdy: 7. 9. 2013
Kde: Areál lodních sportů, brněnská přehrada
Pořadatel: Chilližrouti, o.s.
Hodnocení: 95 %
Zdroj foto: Pavel Langer


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nenudím se a nechápu, když mi někdo vypráví „jak se nudí“, říká René Kekely

rene200V médiích a šoubyznysu se René Kekely pohybuje přes dvacet let, a je to znát. Je to profesionál. Třeba když moderuje talk show Face To Face, kde si zve zajímavé hosty, je vidět, jaký je hostitel, jak je připraven, přitom vždy jde o rozhovor svižný, kultivov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zemřela Tereza Spencerová. Novinářka, kterou bolelo srdíčko z toho, jaký je svět...

Tereza Spencerova perexPřátelé, je mi moc líto, v úterý 7. dubna ráno byla nalezena mrtvá Tereza Spencerová, zřejmě srdíčko, se kterým byla dlouhodobě nemocná. Na tváři měla klidný výraz, jakoby spala. Zemřela v pondělí 6. dubna doma kolem de...


Literatura

Meg Masonová: Trýzeň a touha

Trýzeň a touhaGillian Andersonová této knize propadla. Vtipný román o hledání vlastní diagnózy ženou, která píše do online magazínu a krutě vyštvala svého muže, nakonec i sebe samu ze svého života. Co s tím? Ten emoční tobogán může znát spousta přetížených žen. Marta vám prostě bude sympa...

Divadlo

Divadlo MA v srpnu uvede premiéru a další inscenace na Letním divadle v Grébovce

Grotta200Premiéru komedie přímo stvořené pro letní scénu, ale i další inscenace uvede o srpnových večerech pražské Divadlo MA na Letním divadle v Grébovce. Od 1. do 26. srpna již potřetí nalezne své sezónní působiště ve venkovním prostoru Grotty a díky tomuto...

Film

3Kino ve virtuálním prostoru září jako Supernova

3kINO-FEST perexLeckteré přehlídky, když se nemohly konat v kinech, buď byly zrušeny (např. karlovarský festival) nebo naopak byly přesunuty do virtuálního prostoru. To se týká rovněž festivalu 3KINO, pořádaného letos již po sedmé. Stejně jako v m...