Plevel nejen pro vegany! V nové restauraci vám nabídnou bezlepkové pokrmy, hudbu a jinou zábavu, odborné debaty o ekologii a prostor pro různé oslavy.
Kultura21.cz

Plevel nejen pro vegany! V nové restauraci vám nabídnou bezlepkové pokrmy, hudbu a jinou zábavu, odborné debaty o ekologii a prostor pro různé oslavy.

Plevel 200O zdravý způsob stravování se zajímám již dlouho a vždy mě potěší, když se objeví nějaké nové místo nebo aktivita, kde propagují zodpovědný přístup k výživě a zdravý životní styl. Před časem jsem se náhodou dozvěděla o další zajímavé veganské restauraci s poetickým a výstižným názvem Plevel. Nachází se v Praze na Krymské ulici a kromě široké nabídky pokrmů zde zájemci najdou i řadu zajimavých akcí korespodujících s filosofií etického spotřebitelství.


Plevel zahájil provoz 13.4.2013, kdy poprvé otevřel dveře pro přátele, Krymskou a náhodné kolemjdoucí. Prostory sice ještě nebyly zcela dokončeny, ale "neoficiální otvíračku" si zde již riskli. Od té doby je restaurace ve zkušebním provozu. Zajít můžete na kus řeči a přitom si smlsnout na veganských a vitarianských pochutinách, popít zeleninové šťávy, francouzské víno, poličské nefiltrované pivo či pšeničný ležák z pivovaru Herold. Oči hostů potěší zátiší od Františka Bukáčka a dveřní malby od Ludmily Smejkalové. Na jídelníčku nechybí ani skutečný plevel – hned napoprvé to byl ptačinec prostřední (žabinec).

Ve spolupráci s občanským sdružením Zelený kruh proběhly v horním patře restaurace Plevel ve dnech 3. - 7. června čtyři science café - debaty s odborníky z oblasti ochrany životního prostředí a kvality vody o "vodních" tématech. Prozkoumány byly otázky tzv. aktivovaných vod (např. pí vody) i vliv hydraulického štěpení na kvalitu podzemní vody, debatovalo se o tom, jakým způsobem se dá mluvit o složitých ekologických tématech a přítomní podniknuli i výlet do historie balené vody.

Publikum se sešlo rozmanité, byli zde odborníci z Centra pro otázky životního prostředí, studenti, vědci i lidé z neziskových organizací. Všichni návštěvníci samozřejmě měli možnost ochutnat místní, vcelku originální veganské/raw menu.

Plevel 2

Informace o restauraci najdete především na FB https://www.facebook.com/restauraceplevel a částečně i na webu, který je zatím ve výstavbě (Plevel je ve zkušebním provozu). O tom, že zejména mezi mladými lidmi je o tuto formu stravování zájem, svědčí i široká fanouškovská základna právě na „plevelovém“ facebooku. Zde je také denně uveřejňován přehled menu, strávníci mohou ochutnat různé styly od asijské kuchyně přes kuchyni indickou a pakistánskou, italskou, mexickou, veganskou až po vegetariánskou. Velkým kladem je i široká nabídka přirozeně bezlepkových jídel, v kuchyni se například peče jen z pohankové mouky a i další ingredience jsou buď zcela bezlglutenové nebo jej obsahují výrazně méně. Z „lepkových“ muk převažuje špaldová. Snídaně, obědy a večeře doplňuje rychlé občerstvení se sortimentem různých sendvičů a teplých i studených nápojů.

Prostor je vhodný i pro skupinky a rodiny s dětmi ke strávení příjemných okamžiků při oslavách a jiných výjimečných příležitostech. Konalo se zde již i několik hudebních vystoupení a v této tradici hodlají v Plevelu pokračovat.

Převzít zodpovědnost za své zdraví do vlastních rukou – to je trend dnešní doby, který oslovuje čím dál více samostatně a zodpovědně smýšlejících lidí. Kéž by se jejich základna rozrůstala tak, jako ten nejodolnější plevel! Potom budou mít v restauracích podobného typu o zákazníky postaráno a čekárny lékařů budou ochuzeny o pseudopacienty se zažívacími potížemi a dalšími problémy způsobenými nesprávným životním stylem.

Občanské sdružení Zelený kruh je asociace sdružující 28 členských environmentálních nestátních neziskových organizací. Sdružení si klade za cíl rozvoj občanského sektoru v oblasti ochrany životního prostředí, posilování spolupráce a vzájemné komunikace environmentálních organizací, zapojování veřejnosti do tvorby a implementace politiky životního prostředí, zvyšování veřejného povědomí o činnosti environmentálních organizací a aktuálních problémech ochrany životního prostředí.

Plevel 1

http://www.zelenykruh.cz/


 

Pro dobrou náladu...

Přihlášení



Soutěže

Bílá voda si zaslouží být knihou roku

Na jaře vyšla v nakladatelství HOST dlouho očekávaná kniha Kateřiny Tučkové s názvem Bílá Voda, která rozhodně stojí za to!
HOST

Pohádky z Kouzelného palouku si děti přečtou i samy

V nakladatelství Fragment vyšel unikátní Čtenářský systém, který má za cíl usnadnit orientaci v knižní nabídce pro začínající čtenáře. Soustředili se nejen na prvňáčky a druháčky, ale i na předškoláky a spolupracovali se zkušenou pedagožkou Kamilou Balharovou.
Fragment (Albatros Media)

Videorecenze knih

Rozhovor

Nechte se nalákat na Přehlídku netradičního filmu do Mladé Boleslavi

200fPřehlídka netradičního filmu se bude konat 26. až 28. září v Mladé Boleslavi a nabídne balkánskou kinematografii. Na naše zvídavé otázky nám u této příležitosti odpověděl Jan Černík, supervizor a vedoucí produkce festivalu a hlavní dramaturg Jan Gál.

...

Hledat

Rozhovor s Ondřejem Neffem. Jak se mu vyhodnocovaly soutěžní povídky?

Ondřej Neff se stal patronem naší literární soutěže sci-fi a fantasy povídka, jejíž výsledky jsme nedávno vyhlásili. Osobně měl tu čest vybrat tři nejlepší povídky a my jsme měli tu čest s ním spolupracovat. Jak se mu povídky hodnotily, kterou svou knihu má nejraději a co pro své čtenáře chystá do budoucna?
Sledovat články Ondřeje Neffa můžete zde.

Čtěte také...

Stanfordský experiment perem Zimbarda v knize Luciferův efekt. Odkud se bere lidské zlo?

LuciferMožná vám něco říká Stanfordský vězeňský experiment, který byl proveden v roce 1971 americkým psychologem Philipem Zimbardem. Teprve o spoustu let později přišel ten správný čas k dokončení knihy Luciferův efekt, kterou Zimba...


Literatura

Famózní francouzský thriller Syndrom E

syndrom200Nedávno vyšel první díl z pentalogie od spisovatele Francka Thillieze, který má za sebou mnoho knih a patří mezi jednoho z nejlepších francouzských spisovatelů současnosti. Kriminální thriller Syndrom E vyvolal velký ohlas a zaručeně byste po něm...

Divadlo

Kabaret La Fontaine: Geisslers Hofcomoedianten uvádějí RAUT v režii Matii Solceho

GEISSLERS logoDivadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede ve středu 29. září v Divadle VILA Štvanice pražskou premiéru inscenace RAUT v režii jednoho z nejvýraznějších loutkářů současného divadla Matiji Solceho na motivy bajek Jeana de La Fontaine....

Film

Nerozlučná tvůrčí dvojice Ken Loach a Paul Laverty obdrží v Karlových Varech cenu za celoživotní přínos filmovému umění

FFKV perexScenárista PAUL LAVERTY (*1957) a režisér KEN LOACH(*1936) zosobňují příklad pevně ukotvené umělecké dvojice, která se už patnáct let ideálně doplňuje: Laverty zajistí skvěle napsaný příběh, Loach se postará o jeho neméně skvělou realizaci, která...