Živý mýtus Roger Federer. Narozen ve znamení Lva a předurčen zářit

Živý mýtus Roger Federer. Narozen ve znamení Lva a předurčen zářit

Tisk

Roger FedererSvětoznámý tenista v srpnu oslavil čtyřicítku a při této příležitosti nakladatelství Prostor vydalo působivou biografii obohacenou o prvky astrologie s názvem Živý mýtus Roger Federer, jejímž autorem je publicista Milan Hanuš. Nemusíte mít rádi tenis, ale už čtení o někom, kdo má takové charisma, kdo toho tolik dokázal a kdo je tak výraznou osobností, jakou bezesporu Federer je, vás může neskutečně obohatit.

Anotace knihy:

O „nejlepším tenistovi všech dob“ vyšla již řada publikací a článků, převážně od sportovních novinářů, ale pohled Milana Hanuše je v tomto kontextu ojedinělý stylem i pojetím. Vedle sportovní stránky totiž čtenáři přibližuje také psychologické pozadí tenisové hry i výjimečný způsob, jakým právě Roger Federer dokázal fenomenálně rozvinout svůj talent.

V první části knihy nazvané Mýtus cesty autor líčí silný sportovní příběh Rogera Federera jako zvláštní variaci hrdinského mýtu, který je v kolektivní duši stále velmi živý a přitažlivý. Milan Hanuš využívá svých znalostí archetypální psychologie a pouť švýcarského sportovního hrdiny a tenisového génia osvětluje pomocí působivých obrazů, paralel a kulturních souvislostí, které čtenáři podává velice poutavou a srozumitelnou formou. Svědčí o tom názvy jednotlivých kapitol: Daimon, Démonie, Šprýmař a rebel, Zasvěcení, Hra o trůn, Djoker komplex, Rytíři Kulatého stolu apod. Pojednání jedinečné sportovní osobnosti na pozadí hrdinského mýtu dává autorovi možnost k velmi invenčnímu a neotřelému výkladu i stylu vyjadřování.

Druhá část knihy má název Mýtus hry a je věnována klíčovým zápasům a „velkým epickým bitvám“, které Roger Federer sváděl se svými stejně slavnými protivníky Rafaelem Nadalem, Novakem Djokovičem, Andym Murraym a dalšími. Autor originálním způsobem líčí průběh nezapomenutelných tenisových dramat a nahlíží pod jejich povrch, do psychologie hráčů i hry samotné. Také v těchto kapitolách, nazvaných např. Persona, Neviditelný režisér, Protrpěná vítězství či Homérský pláč, uplatňuje obrazný a velmi nápaditý způsob výkladu.

Kniha vychází u příležitosti čtyřicátých narozenin Rogera Federera a je věnovaná světoznámému tenistovi s vděčností za nezapomenutelné sportovní zážitky, které ve svých zápasech fanouškům připravil. Je třeba zdůraznit, že tato kniha přesahuje ryze sportovní tematiku – je určena všem čtenářům, které zajímá „cesta hrdiny“ a novodobá verze hrdinského mýtu, zde v podání švýcarské tenisové legendy.

Hodnocení knihy:

Kniha se skvěle čte a je plná fotek. Ale to není zdaleka všechno. Hned v první kapitole mě zaujal autorův lehce astrologický podtext, na což já velmi slyším. A to jsem ještě nevěděla, že se tím Milan Hanuš netají. Tím si rozhodně u mě získal plusové body. Vzápětí jsem zaregistrovala prvky filozofie, mytologie a mystiky, nakonec i názvy kapitol mluví za vše. Aby toho nebylo málo, v závěru knihy najdete dokonce i Federerův radix s přesnou hodinou narození. Ono už to, že se narodil 8. 8. 1981 vzbuzuje u astrologů a numerologů dost velký zájem. Milan Hanuš krásnými slovy a vkusně sepsal krátký a úderný rozbor především jeho sportovních schopností na základě svých znalostí astrologie a psychologie. Za celé netradiční (a mně blízké) pojetí knihy dávám Hanušovi 100 %.

Milan Hanuš

Zdroj foto: Vladimír Kroc, Český rozhlas

O autorovi:

Milan Hanuš (1955) je publicista a esejista. Řadu let působil jako šéfredaktor kulturně-společenské revue PROSTOR, kde vycházely mimo jiné psychologicky a filozoficky zaměřené úvahy a eseje významných českých i zahraničních ­autorů. Zabývá se astropsychologií a výkladem symbolů, přispívá do archetypové revue Archea. Je nadšeným fanouškem bílého sportu a též jeho vášnivým rekreačním hráčem.

 Roger Federer

Název knihy: Živý mýtus Roger Federer
Autor: Milan Hanuš
Počet stran: 336
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 100 %

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/zivy-mytus-roger-federer.aspx


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudební skladatel, klavírista a spisovatel Zdenek Merta zažívá napínavé pracovní léto

zdenek merta 200Zatímco 23. srpna představí Zdenek Merta v závěru Chopinova festivalu v Mariánských Lázních nový šansonový projekt s Helenou Vondráčkovou, na podzim to bude jedna premiéra za druhou. Budou to nejen dva nové filmy s jeho hudbou, ale aktiv...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Výstava fotografií v průhonickém Alzheimercentru

bert perexVýstava fotografií – klientek a klientů z Alzheimercentra Průhonice byla zahájena, a to přímo v tomto sociálním zařízení, kde pečují o nemocné s nevyléčitelnou Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí.

 ...


Literatura

Kdo si zahrává se studenty v Údolí?
ImageJednou z  knižních novinek nakladatelství DEUS je román německé spisovatelky Krystyny Kuhn Údolí. Sezóna 1: Hra. Jedná se o úvodní díl knižní řady Údolí, jehož druhá část se dostane ...

Divadlo

Rozloučení s pohádkou O perníkové chaloupce se nadmíru povedlo

pernikova chaloupka200Neděle 17. února 2013 se nesla ve zlínském Městském divadle v duchu loučení. Dětští diváci a jejich rodiče měli možnost naposledy vidět oblíbenou pohádku O perníkové chaloupce aneb Jenom jako....

Film

Hořící keř zaplál

Hoorici ker 200Jen na HBO spatříme nový český film Hořící keř, který se vrací k tragickému, ale nikoli marnému protestu Jana Palacha proti posrpnové okupaci Československa. Řadí se mezi početné výpovědi ...