Maminky samoživitelky pomoc vždy ocení

Maminky samoživitelky pomoc vždy ocení

Tisk

Respondeo perexV rámci programu Pomoc rodinám s dětmi na území okresu Mladá Boleslav pomáhá nezisková organizace Respondeo, z. s. tam, kde je opravdu potřeba. Často se jedná o maminky, které zůstaly na péči o děti samy. S jakými příběhy se sociální pracovnice setkávají, a jak můžou rodinám pomoci? Tady jsou některé z příběhů klientek Respondea.

Když nastane puberta
Od té doby, kdy je ve Filipových pěti letech opustil jeho otec, žije Mirka se svým synem už 10 let sama. Filip je nyní ve složitém věku, je mu patnáct let a Mirčina rodičovská autorita se ukazuje jako nedostatečná. Záhy se objevují první potíže. Filip začal nejprve chodit za školu a protože si ani jeden neuměli v nastalé situaci poradit, Filipovo problémové chování se dále stupňovalo. Vše vyvrcholilo různými krádežemi, v jejichž důsledku byl na 3 roky umístěn do ústavní výchovy.


Přes veškeré útrapy si Mirka ze všeho nejvíc přála, aby mohli být se synem opět spolu doma, a tak se obrátila na Respondeo. S pomocí pracovnice Respondea se za necelý rok podařilo připravit podmínky pro návrat Filipa domů a ukončit jeho nařízenou ústavní výchovu. Nyní je studentem střední školy a jeho chování je na dobré úrovni. Dle Filipových vlastních slov by se do ústavní péče už nikdy vrátit nechtěl a je moc rád, že se mohl vrátit domů.

Respondeo 1

Čtyři děti a pomoc žádná
Když Petra zůstala na čtyři děti úplně sama, nebyla to jednoduchá situace. Otec dětí od nich před rokem odešel a nejevil žádný zájem dále se podílet na jejich výchově ani výživě. Petra byla nejdříve zoufalá, ale poté jí na OSPODu navrhli spolupráci s Respondeem. Pracovnice Respondea Petře pomohla sepsat návrh na rozvod, stanovit výživné na všechny děti a zajistit sociální dávky pro matku. Petře už nyní chodí peníze pravidelně, díky tomu se nedostává do finanční tísně a je schopná zajistit dětem vše, co potřebují.

„Tyto dva příběhy jsou jen špičkou ledovce. Za dobu působení Respondea jsme podobných, bohužel, poznali již stovky. Vždy nás nejvíce potěší, když víme, že se nějaké rodině, které jsme pomáhali, daří i po delší době samostatného fungování dobře,“ říká Mgr. Irena Kešnerová, koordinátorka projektu.

Respondeo 2

O projektu Pomoc rodinám s dětmi v okrese Mladá Boleslav
Posláním projektu je poskytnout odbornou pomoc a podporu rodičům na území okresu Mladá Boleslav při vytváření bezpečného rodinného prostředí, které umožňuje dítěti setrvat v jeho biologické rodině.


Projekt je realizován kontinuálně každoročně od dubna 2015. Od dubna 2018 byl rozšířen i na území Mnichova Hradiště a okolí.


Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu Rodina Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Zdroj foto: www.respondeo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Celosvětový úspěch Fifty Shades stvořil jednoznačně internet“

Tychtl Petr 200Nejúspěšnější knižní série posledních let, romanticko-erotická trilogie Fifty Shades od E L James, se dočkala pokračování. Po Padesáti odstínech šedi, Padesáti odstínech temnoty a Padesáti odstínech svobody získalo nakladatelství XYZ práva...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Linka detskej istoty oslavuje 27. rokov

LDI200Linka detskej istoty je prvou non-stop, bezplatnou, anonymnou linkou pre deti a mládež v Slovenskej republike. Jej cieľom je zanechať odkaz pre deti a mladých ľudí „Sme tu pre Vás – vždy keď to potrebujete!

...

Literatura

On loví své oběti. Ona loví jeho. Řezník a střízlík

reznik a strizlik200Nakladatelství Kalibr v červnu v Edici světový bestseller vydalo knižní debut Američanky Alainy Urquhart Řezník a střízlík. Svižný a poměrně krátký detektivní příběh dokážete slupnout za jeden večer. Necháte se nalákat?

Divadlo

Igor Orozovič spolu se skladatelem Ivanem Acherem vypustil do světa jeden z prvních divadelních soundtracků

bezruky frantik200V Divadle pod Palmovkou se těší velké pozornosti diváků i odborných recenzentů černočerná komedie Bezruký Frantík, jejíž scénář napsali Tomáš Dianiška s Igorem Orozovičem. Inscenace dokonce získala letos na jaře nominaci v Cenách di...

Film

Pohádka Náměsíčníci vypráví příběh o dobrodružném výletu na Měsíc

Namesicnici 200Dětská animovaná pohádka s názvem Náměsíčníci (Moonbound) bude mít v českých kinech premiéru 9. června. Snímek ve formátu 2D bude jedno velké neuvěřitelné dobrodružství chlapce Petra a jeho malé sestřičky Anny, která byla unesena. Velký bráš...