Zrození kmenového vůdce

Zrození kmenového vůdce

Tisk

zrozeni 1Dojem, který tato učebnice umění sešikovat k úspěchu sebe i druhé chce vyvolat, je jasný: Stručné, jasné, dobře roztříděné a přehledné informace pro chvíle, kdy se k něčemu chcete vrátit.


Některé informace se sice částečně opakují, ale to přesně v té chvíli, kdy je potřebujeme připomenout, protože se budou dále rozvíjet v dalších souvislostech. A v mnohém občas ťuká kniha přesně na ta duševní rozpoložení a životní názory, kterými prochází snad každý z nás. Přesto je to čtení na delší čas, není to nic, co by člověk konzumně zhltnul na jeden zátah. Naopak – tolik myšlenek, vzpomínek a souvislostí, které mi u ní docházely… vytvořily z čtiva záležitost na pár týdnů. 

Základní myšlenky této kapitoly: Díky za ně

Možná to je mojí úchylkou pro učebnice, nebo pro učebnicové uspořádání knih, ale naprosto jsem se zamilovala do závěrečných částí kapitol, kde se všechno zrekapituluje. Zvláště u tématu, které je tolik prošpikováno neúspěchem. Ono totiž dostat sebe (nebo svůj „kmen“ – ať už rodinný nebo pracovní) do efektivního módu spolupráce, není jednoduché a cesta zákonitě vede přes apatii, nechuť, soutěživost a mnoho vlastností, které té spolupráci vlastně vůbec neprospívají.

Výchova k individualitě: Nefunguje!

Co mne překvapilo asi nejvíc? Žila jsem v zajetí toho, co je nám vštěpováno. Kdo je štika v řece, vyhraje. Možná tedy v nějakých individuálních záležitostech, ale nezdravá soutěživost a dravost je pro úspěch celku nepříliš prospěšná: Jistě se najdou chvíle, kdy, sem tam, někdo musí projevit svůj záměr agresivněji, ale úcta, respekt, loajalita a dlouhodobý úspěch, o který usilujete – to jsou ty pravé hnací motory úspěchu.

Kniha je pevná, jasně daná a čte se velice pohodlně díky skvělému překladu, stylu psaní a grafickému rozložení.

Být kmenový vůdce není o vás, ale o tom, co děláte pro druhé.

Vlastně to je téma, které je vlastní každé matce, každému šéfovi, každému vedoucímu nebo podnikateli, který potřebuje spolupracovat s podobně přemýšlejícími a souznícími lidmi.

Trošku hravé mi přišlo, že jsem se v každé kapitolce našla. Našla jsem se v apatické zlostné skupině, protože i takový někdy život je. Našla jsem se také v té, která v euforickém opojení tvoří světové rekordy. A ve všem mezi tím. S úžasem zjistíte, že není tak jednoduché dostat se z jedné skupiny do druhé, stoupat výš, že to chce velkou dávku sebeuvědomění a hlavně vědění, že jestli ten úspěch bude nebo ne, záleží skutečně jen na vaší píli a tom, jestli navyklé negativní vzorce porazíte.

Vaše chtění musí být větší než starý návyk.

„Nejdůležitější poznatek jsme si nechali na závěr. Tuto knihu napsal kmen. Slova, která čtete, jsou naše, ale myšlenky přicházely ze všech směrů, od klientů, námi zkoumaných podniků, studentů, světoznámých odborníků, výkonných a generálních ředitelů… od přátel, rodiny…“

Snad proto kniha obsahuje takové množství informací, z nichž považuji za zásadní tu, že pro úspěch existuje v tomto směru jenom pohyb vpřed. K cítění úspěchu, loajalitě a nadšení…. Pohyb zpět není možný.

Logicky.

O autorech:
Dave Logan, John King, Dr. Halee Fischer-Wright: autoři jsou členy a spoluzakladatelé společnosti CultureSync, která se věnuje koučování, vedení projektů v oblastech nových technologií, státní správy a realit. Každý do knihy vnáší své zkušenosti a svůj pohled na věc.


zrozeni kmenoveho vudce 2019 obalka web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zrození kmenového vůdce

Original: Tribal Leadership

Přeložili: Petr Jansa, Hana Škapová

Vydání druhé

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE

Rok vydání: 2019,

Hodnocení: 80 %

Web: www.synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Jan Kanyza uspěl i jako malíř a fotograf, který se našel ve Francii
jan kanyza perexVe filmech hrál detektivy i delikventy, což ale jeho obdivovatelkám pranic nevadilo.  Herec Jan Kanyza byl prostě  typ muže, který se ženám hodně líbil. A platí to i dodnes, i když už nehraje tolik, jak by si jeho ženské publiku...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Paměti psychologa Zimbarda

pameti psychologaNakladatelství Portál vydalo publikaci Paměti psychologa, která představuje život a dílo slavného psychologa Zimbarda, iniciátora Stanfordského vězeňského experimentu. Kniha je napsána formou rozhovoru, který vede Daniel Hartwig.

...

Literatura

Jaké tradice se uchovaly v Jižních Čechách?
ImageKrásné a na omak příjemné knížce Jižní Čechy, velikostí tak akorát do ruky, vévodí na obálce fotka Putimi, vsi proslulé z literatury, jak jsem o tom psal nedávno na tomto serveru. Ovšem aut...

Divadlo

Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž

ceskolipsky divadelni podzimLetošní, již 36. ročník festivalu Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž, kterou měla před lety, kdy se do České Lípy sjížděly amatérské soubory z celých Čech i ...

Film

Toy Story 3 poučí malé i velké

toy-story-3-200Toy Story 3: Příběh hraček (2010) je na první pohled zábavná oddechová komedie pro děti, ale nejde v ní jen o to. Dobře vychytaný scénář a zápletka, která místy připomíná spíš drama, dokáže poučit nejen malé dítě, ale i leckterého dospělého.

...