RHA nesklamali, priniesli návrat k tradíciám

RHA nesklamali, priniesli návrat k tradíciám

Tisk

rh perexHlas Jana Wericha a elektroset B-Komplexa sa niesol Starou tržnicou v rámci záverečných tónov udeľovania 9.ročníka hudobných cien Rádia_FM. Ako dopadlo oceňovanie najčudnejšieho rádia?

 


Rádio_FM ako jedna zo vzácnych platforiem Slovenského rozhlasu prináša zmes kvalitnej slovenskej mladej hudby. Rádiohlavami ocenili kritici a poslucháči najlepších hudobníkov minulého roka.

Cenu za Debut roka si odniesla Katarína Máliková, ktorá svojím albumom Pustvopol oslovila nielen divákov, ale celú odbornú porotu a právom si odniesla aj cenu za Nahrávku roka v kategórii World Music / Folk a cenu Album roka (cena kritikov).

rh 2

Katarína Máliková nielenže účinkovala, ale na pódium vbehla viac ako bolo očakávané, pretože pri vyhlasovaní prvej kategórie Objav roka bol prečítaný omylom víťaz za Debut roka. Neuveriteľná zhoda okolností, tak navlas podobná s tohtoročným oscarovým trapasom sa zrejme už stane hitom pri každom vyhlasovaní cien. Následne moderátor spresnil, že sa stal omyl a Katka tak z pódia odišla zmätená. V kategórii Objav roka 2016 nakoniec zvíťazilo Ľudové mladistvá.

rh 1


Katka Máliková síce prevalcovala ako nováčik až tri kategórie, klasické mená však na seba nenechali vôbec čakať. Už prvým performerom boli Chiki liki tu-a, nasledovali Billy Barman, či Katarzia.

Prvá polovica večera sa tak niesla najmä vo svetle ľudovej kultúry a víťazov, ktorých hudba sa spája s tradičným slovenským folklórom.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vědecká knihovna Olomouc

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ani holka, ani kluk. Kniha, která děti seznámí s tématem sexuální nebinarity

Ani holka ani kluk perexŠkolní rok konečně končí a děti se těší na prázdniny s kamarády. Jen Lukáš se bojí, že bude sám. Ve třídě každý patří do nějaké skupinky. Holky se začínají malovat, kluci hrají hry na mobilu. Avšak Lukáš nezapadá nik...


Literatura

Rychle mluvit, pomalu psát

lauren 200Gilmorova děvčata pro mě byl vždy seriál, který pohladí na duši a pobaví naprosto unikátními osobnostmi z malého městečka Stars Hollow v Connecticutu. Během dlouhých let opakování seriálu se mé sympatie k jednotlivým hrdinům zvětšovaly, a když do s...

Divadlo

Představení Smrt v hotelu Alexandria provonělo celé divadlo

alexandria 200Teprve před několika dny měla ve zlínském Městském divadle premiéru lázeňská divadelní komedie Smrt v hotelu Alexandria. Autor hry trochu zavání Cimrmanem, ale hra je to opravdu skvělá a navíc zlínskému publiku velmi blízká.

...

Film

Tereza Hirsch, režisérka, o které ví svět, ale u nás o ní skoro nikdo neví

TH perexTereza Hirsch je mladá a úspěšná režisérka, scenáristka a producentka. Narodila se německé matce a českému otci. Vyrůstala v Praze. Filmařinu studovala v Los Angeles: „Došlo k tomu v podstatě náhodou. Chtěla jsem si někam odjet odpočinout a zvítěz...