Pomožte Polovině nebe plnit sny

Pomožte Polovině nebe plnit sny

Tisk

polovina nebe 200Polovina nebe o.p.s je dobrovolná obecně prospěšná společnost, která učí osoby s těžkým postižením motoriky horních končetin ovládat počítač a psát text pouze hlasem. Pořádají školení, díky kterým se absolventům lépe daří umístit na pracovním trhu a osamostatnit se, tedy zajistit si díky internetu zcela běžné věci. Školením prošlo za 4 roky přes 130 klientů a Polovina nebe by ráda pokračovala, tak aby uspokojila všechny žadatele a obešla se bez podpory evropských fondů. K získávání peněz se rozhodli využít portál Hithit.cz

 

 

 

Polovina nebe, o.p.s. byla založena v roce 2006 se záměrem pomáhat sociálně vyloučeným, zejména osobám se zdravotním postižením. Jejich klíčové aktivity směřují k podpoře a zlepšení kvality jejich života s využitím hlasových technologií. Poprvé s touto myšlenkou oslovili odbornou veřejnost v březnu 2010 na konferenci INSPO (Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami).

První školení ovládání PC hlasem probíhalo v Praze v rámci projektu: Duhový most za podpory Operačního programu Praha - Adaptibilita. Od listopadu 2011 se podařilo rozšířit výukové kurzy ve Středočeském, Královéhradeckém, Plzeňském a Jihomoravském kraji v rámci projektů: Můj hlas moje práce a Hlas je šance. Dále v Jihočeském a Libereckém kraji v rámci projektů I ty můžeš pracovat Hlasem! a Pracovat bez rukou lze!

Polovina nebe o.p.s  stojí za unikátním projektem školení ovládání počítače hlasem pro osoby s těžkým tělesným hendikepem díky místním nadšencům a také odborníkům na technologie z Technické univerzity v Liberci a firmě Newton Technologies, kteří se zabývají výzkumem rozpoznání řeči. Součástí školení je také doprovod a osobní asistence, délka se řídí potřebami klientů a není kratší než tři měsíce. S tím souvisí také náklady na školení, které se pro jednoho uchazeče pohybují kolem 10 000 Kč.

Účastník projektu Michael Vidura z Brna, který si chtěl v praxi vyzkoušet, jak se dá počítač plnohodnotně ovládat hlasem řekl: "Pochopil jsem, že máme to štěstí žít v době, kdy je důležité, co máte v hlavě a ne jaké máte tělo. Zkušenost s hlasovým ovládáním PC mě inspirovala k sepsání povídky Asík 2, která vyhrála 1. místo v literární soutěži Internet a můj hendikep 2013, kterou vyhlašuje pořadatel konference INSPO.“

polovina nebe


Cílem kampaně na portálu hithit.cz je vybrat 170 000 korun a za příspěvky se nabízí různé odměny. Nejnižší možnost příspěvku je 100 Kč za dobrý pocit, ale získat můžete například pohlednici nebo osobně nadiktované poděkování účastníkem kurzu doručené e-mailem. Vyzkoušet si život s hendikepem můžete v rámci zapůjčení mechanického vozíku na 1 hodinu s doprovodem na Pankráci, kde vás čeká adrenalin na přechodu pro chodce, zkušební jízda výtahem do metra nebo nákup novin v obchodním centru. Kdo má rád praktické ukázky, může se zúčastnit samotného školení ovládání hlasem a strávit jeden den s Polovinou nebe.  

„Projekt Hit hit jsme vytvořili, abychom umožnili zájemcům o školení získat dovednosti, které jsou v současnosti zcela běžné a vlastně si je většina lidí ani neuvědomuje. Získat šanci se samostatně orientovat a začlenit se do běžného života. Většina informací je dostupná pouze na internetu, pomocí počítače a bez možnosti ho ovládat, se člověk ocitá v bublině, kterou se pokoušíme s pomocí hlasových technologií prolomit. Nalézt informace, spojit se s přáteli a podívat se, co se děje ve světě a v ideálním případě nalézt zaměstnání. Nejedná se o nic velkého, je to malý krok, který může znamenat pro člověka s postižením cestu jako na Měsíc,“ dodala paní Monika Oweyssi ze společnosti Polovina nebe.

polovina nebe2

 


Více informací naleznete na stránce kampaně: https://www.hithit.com/cs/project/1003/polovina-nebe-muze-splnit-sen-s-vasi-pomoci

Podpořit činnosti společnosti Polovina nebe můžete také v rámci veřejné sbírky, která byla vyhlášena 8. ledna. Jejím účelem je získání finančních prostředků na výuku ovládání počítače hlasem pro osoby zdravotně postižené, pro charitativní účely a pro podporu sociálních služeb poskytovaných společností. Přispět můžete bezhotovostním převodem na bankovní účet u České spořitelny, a.s., číslo účtu 2504627359/0800.

Na vyžádání Vám Polovina nebe vystaví potvrzení o poskytnutí daru pro účel odečtu od základu daně, stačí u platby jako variabilní symbol uvést vaše telefonní číslo.

Více informací: http://www.polovinanebe.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Bobek: Snů by bylo moc, ale času zbývá málo

pavel bobekZpěvák Pavel Bobek (*1937) se na české scéně populární hudby objevuje už padesát let, v září letošního roku přitom oslavil pětasedmdesátiny. Když jsem přemýšlela o tom, jak ho nejlépe charakterizovat, uvědomila jsem si, že je nap...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Baobaby-fest oslaví 10. výročí!

baobaby 200Občanské sdružení Baobaby vyhrálo Cenu veřejnosti v soutěži T-mobile rozjezdy a celkově si odnesli 4 ocenění! A jak lépe tuto výhru oslavit než pořádnou zábavou?

...

Literatura

Tradiční české jaro podle Josefa Lady

Jaro lada perexJaro je období, které snad s výjimkou alergiků musí mít každý rád. Všechno kvete, voní, příroda hýří barvami. Naši předkové očividně toto období milovali, protože nám zanechali řadu zvyků, písniček. Kdo by neznal písničku „Travička zelená“...

Divadlo

Nový český muzikál Bar Silencio bude mít premiéru

silencio200Bar Silencio je třetím muzikálem Milana Matyáše Deutsche (Červený Kukiš - divadlo Mana, Voda živá - Semafor). Premiéru bude mít 22.2.2023 v klubu La Macumba. V tuto chvíli jsou v plánu následující představení 22.2., 23.3, 20....

Film

Jeho jméno znají všichni, ale vyslovit si ho netroufne nikdo!

Candyman200Stačí ho pětkrát vyvolat před zrcadlem a on se objeví, ale proč by to někdo dělal. Candyman, kultovní hrdina všech strašidelných historek, jehož poznávacím znakem je zlověstný hák natřený medem a roj včel. Mladý výtvarník Anthony má pocit, že jeh...