Nejchytřejší Čech Jiří Šafka: „Svoji paměť netrénuji a jsem si jist, že moje přítelkyně by vám řekla, jak špatnou ji mám.“

Nejchytřejší Čech Jiří Šafka: „Svoji paměť netrénuji a jsem si jist, že moje přítelkyně by vám řekla, jak špatnou ji mám.“

Tisk

nejchytrejsi cech200Nejchytřejší Čech, student Jiří Šafka z Hradce Králové, si 29. května odnesl z České mincovny svou zaslouženou výhru. Stal se totiž vítězem zábavné show České televize Nejchytřejší Čech. Pět čtyřicetidukátů v ryzím zlatě s portrétem Jana Amose Komenského v hodnotě milion korun mu ředal za přítomnosti notáře České televize obchodní ředitel mincovny Aleš Brix.


Pane Šafko, jak se cítíte s titulem Nejchytřejší Čech? Co vám účast v této soutěži dala?

Popravdě řečeno se cítím stejně, jako bez titulu. Není to nic, co by převrátilo můj život naruby a bez čeho bych nemohl žít. Spíš se těším, až to nadšení opadne a přátelé si mě přestanou dobírat. Soutěž samotná mě naučila hodně o mých slabinách a díky přístupu ostatních soutěžících i to, že rivalita nemusí nezbytně znamenat nenávist či závist.

Mohl jste si vybrat, zda chcete výhru v hotovosti nebo ve zlatě. Proč padla volba právě na pět čtyřicetidukátů v ryzím zlatě s portrétem Jana Amose Komenského? Co s nimi nyní plánujete udělat?

Ta volba pro mne byla jasná už ve chvíli, kdy jsem se o ní dozvěděl. Milion v korunách je krásná věc, nicméně hned od převzetí by začala ztrácet na ceně. V dnešní době je těžké najít kompromis mezi vysokým výnosem a nízkým rizikem investice, nicméně pro mne osobně se tomu nejvíce blíží právě zlato. Na druhou stranu, kdybych měl rodinu a splácel hypotéku, tak bych se určitě rozhodoval jinak.

nejchytrejsi cech1

Jaké jste měl pocity v okamžiku, kdy jste byl vybrán mezi 24 soutěžících ve hře Nejchytřejší Čech? Měl jste například trému z vysílání?

Tréma určitě byla poslední věc, na kterou jsem v té chvíli myslel. Když jsem se dozvěděl, že jsem postoupil, měl jsem pocit splněného úkolu – postoupit mezi 24 nejlepších – a zároveň pocit obrovské odpovědnosti před sebou. Vědomí toho, že člověk bude vystupovat v televizi, přináší především odpovědnost za to neztrapnit sám sebe a zároveň nezklamat lidi kolem sebe. A to se mi myslím podařilo.

Jaká disciplína se vám v průběhu hry zdála nejtěžší a jaká naopak nejjednodušší? Co je vaše silná stránka?

Nejtěžší a zároveň nejzajímavější disciplína pro mne rozhodně bylo křeslo, ve kterém jsme museli hledat slova a zároveň si hlídat časový limit. Je to opravdu soutěž, ve které můžete ukázat své strategické myšlení, schopnosti multitaskingu, soustředění i jazykové znalosti. Tedy soutěž hodna nejchytřejších Čechů. Zpětně bych samozřejmě posuzoval jako nejlehčí soutěž tu, ve které jsem získal nejvíce bodů. Hodně příjemné mi bylo hádání společných slov z indicií nebo takzvaná „šipkovaná“ ve finálovém dílu.

nejchytrejsi cech2

Trénujete nějak svou paměť? Jak? Máte nějaké tajné triky?

Svoji paměť netrénuji a jsem si jist, že moje přítelkyně by vám řekla, jak špatnou ji mám. Naštěstí nebyla soutěž příliš o paměti. Paměť jde trénovat, třeba způsobem, který ukázal Jiří Havelka, a v tu chvíli už se jedná o dovednost, kterou se můžete naučit. Soutěž, ve které by rozhodovala paměť, bych rozhodně nevyhrál. Pokud ale jde o bystrost úsudek, doporučuji dvě věci. Zvědavost a sport. Bez přirozené zvědavosti ztratí člověk potřebu se vzdělávat a udržovat si čerstvé myšlení. Sport mi potom pomáhá vyčistit si hlavu, užívat si svobody a toho, že člověk nemusí myslet na školu či jiné povinnosti.

Co byste doporučil našim čtenářům, aby se také mohli stát Nejchytřejším Čechem?

Neustále si udržovat bystrou mysl – ať už luštěním křížovek, sledováním zpráv či čtením wikipedie. A hlavně si najít to, co člověka dokáže odreagovat a při čem dokáže relaxovat.

Děkuji za krátký rozhovor!

nejchytrejsi cech3


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Hrubešová: „Zatím se držím svého kopyta.“

marketa hrubesovaMarkéta Hrubešová je známá herečka, ale v poslední době ji můžete stále více zastihnout kolem vaření a kulinářských pořadů. Naposledy jste ji mohli vidět v primáckém VIP Prostřeno, které suverénně ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

I na operním jevišti jsem nikdy nepatřila k těm, kteří se postaví na rampu a předvádí jenom hlas, říká Dagmar Pecková

dagmar200I v rozhovoru s Dagmar Peckovou vám bude jasné, v čem je tato pěvkyně výjimečná, neskonale pracovitá, nebojácná a tvrdohlavá a přitom svá. Málokterá umělkyně její generace dává do ringu tolik energie, nápadů a mnohovrstevnatého talentu, který se projevuj...


Literatura

Láká vás cestování obytnou dodávkou? Pak nepřehlédněte tuto knihu

zivot v dodavce 200V nakladatelství BizBooks vyšla kniha Život v dodávce s podtitulem Náš příběh od Foresta Trenze a Barbory Masaříkové.

...

Divadlo

Návod na přežití v Divadle MANA: o lásce, naději a síle přátelství

Navod na preziti 200Návod na přežití - to je dubnová novinka, kterou připravuje divadlo MANA v pražských Vršovicích. Návod na přežití, je dojemná tragikomedie o stáří a nemoci, ale hlavně o životním nadhledu a nezdolném optimismu se skvělými herečkami...

Film

Tohtoročné Vianoce sú iné. ČT pripravila štyri nové rozprávky

ine vianoce perexTohtoročné Vianoce sú aj napriek tým ostatným  Vianociam iné. nechýba im len sneh, ale sú poznačené rôznymi  udalosťami. Pandémia Covid 19 nám znemožnila viaceré stretnutia,  návštevy blízkych, cesty do zahraničia. Obmedzili nás ...