Had nie je tvor ako mačka alebo pes

Had nie je tvor ako mačka alebo pes

Tisk

oravec hadi 200Andrej Oravec zo Starej Turej si bez svojich domácich miláčikov nevie predstaviť život. Je ním had, ktorý mu prirástol k srdcu a nevymenil by ho za žiadne iné domáce zvieratko. Nie každý z nás by s ním, ale súhlasil. Často sa takýchto plazov bojíme a predpokladáme, že majú slizkú kožu. Nie je to, ale tak. Na ich kožu naše telo reaguje inak. Ich koža je zvláštna a naše telo ju pociťuje ako chladnú a neprirodzenú.


Ako dlho chováte hadov?

Starám sa o ne zhruba 10 rokov. Pri otvorení kvetinárstva na Starej Turej som si ako atrakciu požičal väčšieho hada. Mal asi dva metre. Zapáčil sa mi a už som ho nechcel vrátiť.

Koľkých hadov máte teraz?

Toto sú druhý a tretí. Prvý zomrel vo svojich 16 rokoch na starobu. Mal som ho asi 9 rokov. Súčasní majú päť rokov.

Odkiaľ pochádzajú?

Pôvodom pochádzajú zo Slovenska. Tu sa narodili, ale žijú v trópoch, Južnej Amerike, na Južných Karibských ostrovoch, v Mexiku.

oravec hadi-2

O aký druh ide?

Je to veľhad kráľovský, škrtič. Majú veľmi pekné sfarbenie až do oranžová. Živia sa živou potravou ako myši, morské prasiatka, škrečkovia.

Je o nich náročná starostlivosť?

Nie je. Jedia raz za mesiac, aspoň ten veľký had. Títo mladší budú jesť dvakrát za mesiac, aby rýchlejšie dorástli a stali sa menej napadnuteľní.

Do akej dĺžky rastú?

V zajatí do štyroch metrov vo voľnej prírode rastú do šiestich. Potom už bežne zjedia antilopu.

oravec hadi 4-

Neobávate sa, že by vás mohli ohroziť?

Keď mi prvý had zomrel po 16. rokoch na starobu, tak si myslím, že nie. V Nebraske v Amerike bol ale prípad, že 34- ročného majiteľa uškrtil vlastný had len preto, že ho ukazoval vlastnému priateľovi. Neviem pochopiť, čo sa stalo. Keď som mal veľkého hada, ťažkého 20 kg, vždy som mal nachystané ruky, že to roztiahnem, keby zaútočil. Možno si ho moc pustil k telu a už s tým nedokázal nič robiť. Ťažko povedať.

Môže sa stať, že by had zaútočil na vlastného majiteľa?

Had nie je tvor ako mačka alebo pes. Tomu nemožno veriť. Treba byť vždy pripravený, že zaútočí.

Je možné, že by skočil po ľuďoch?

Mohol by uhryznúť, ale to nie je nebezpečné. Maximálne môže mať baktérie z morského prasaťa, alebo zvieraťa. Raz sa mi stalo, že ma uhryzol do brucha. Tričko nepoškodil, ale zostali mi krvavé fľaky.

oravec hadi-3

Máte v pláne ďalší prírastok?

Keď mám týchto dvoch, tak mi to stačí. Je to samček a samica. Môže sa stať, že budú mať prírastok, ale starostlivosť nie je jednoduchá. Vrhne 10 až 60 mladých.

Aká je o nich starostlivosť?

Treba veľmi špeciálne terárium, teplotu, piesok.... Musel by som to naštudovať v knihách, na internete. Nechcel by som to zažiť, lebo mladých je veľmi veľa.
Teraz majú hady terárium, teplotu, vlhkosť vzduchu. Musia mať stále vodu, kamene, o ktoré sa otierajú. Had by sa po skle nepohol ani centimeter, musí mať hrboľatú podložku, ako je tráva a kamene.

Foto: Andrej Mokrička


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Zbigniew Kalina: „Když vidím zajímavý styl chůze, okamžitě si ji na chodníku zkouším…“

200rozPozvání k rozhovoru přijal herec Zbigniew Kalina, jehož divadelním domovem jsou Městská divadla pražská. Právě v nich jej brzy čeká role Lorda Basingstoka v komedii A voda stoupá. Zbigniew se může pyšnit například Cenou Thálie pro mladého činoherce do 33...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Lípa Esotera - Chodba smyslů inspirovaná románem Jumaroro

200lipaProdejní výstava Lípa Esotera, která se v minulých letech dvakrát uskutečnila v České Lípě, byla zaměřena na setkávání lidí, zajímajících se o duchovní rozvoj.
Hlavní náplní výstavy byla prezentace drobných prodejců, kteří ve svých stáncích nabízeli ...


Literatura

Kluk, který nikdy nezestárl

200litTo je název útlé knížky vydané v roce 2012 v nakladatelství ČAS.

...

Divadlo

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Film

Film Barbory Chalupové Zákon lásky boduje na Hithitu

Zakon lasky 200Po zdolání půlmilionové mety sbírka na dokončen na portále HitHit pokračuje, navazující podpora umožní tvůrcům realizovat původní soundtrack a taky film distribuovat do zemí, kde čelí LGBTQ+ lidé ještě mnohem složitější situaci než u nás...