Radek Fridrich: Řeč mrtvejch / Erzherz / Nebožky

Radek Fridrich: Řeč mrtvejch / Erzherz / Nebožky

Tisk

rec-mrtvejch-erzherz-nebozky200Opavské nakladatelství Perplex loni otevřelo novým vydáním tří sbírek Radka Fridricha v jednom svazku novou edici „Druhý dech“. Název edice má v tomto případě hned dvojí symboliku. Za prvé je to druhý dech pro samotné nakladatelství, které bylo – stejně jako každý menší nakladatel – za poslední roky výrazně zasaženo vysokou inflací a vzrostlou cenou papíru. Za druhé se tu ale také dává druhý dech již dlouho rozebraným, ovšem čtenářsky žádoucím sbírkám. Obnovuje se tím také paměť české polistopadové poezie, pro niž jsou reedice básnických sbírek opravdovou vzácností. 

Paměť, koneckonců, je stálým tématem Fridrichovy tvorby a je vlastní Řeči mrtvejch, Erzherzu i Nebožkám. Ve všech třech totiž Fridrich propůjčuje hlas dávným obyvatelům Děčínska a okolí – skutečným (mnohé básně vycházejí ze skutečných náhrobních kamenů), fiktivním, ba i mytologickým. Navazuje se tak na vývoj, který na Děčínsku přerušil hlavně poválečný odsun Němců.

To je pro Fridricha samozřejmě podstatné, nicméně co z něj dělá Básníka s velkým B, a ne pouze regionálního autora, je obecný přesah jeho básní. Ten tkví ve více aspektech, jedním z význačných je téma smrti (evokované rovnou v názvu dvou ze tří znovu vydaných sbírek). Postavy v Řeči mrtvejch vypráví své životní příběhy – mluví stroze, jak se na mrtvé sluší a patří: „Ve dvanácti sem vodešel ze školy, / protože sme vyhořeli. // V Kamenici sem jednou hrál / jako pomocnej trumpetista. // Tenkrát ještě stála / na Růžáku hospoda.“ („Zimničnej“, s. 32) Zatímco pro Řeč mrtvejch jsou příznačné hlavně mužské osudy, Nebožky se soustředí na ženy: „Můj muž byl Franz Ettrich, / zvaný Fefenfranz. // Tomu jsem dala jediného syna, / jménem po otci. // Krátce po porodu jsem zemřela. / Nikdy mi to neodpustil.“ („Marie Anna Ettrich, s. 99)

Možná se méně zkušený čtenář poezie podiví – kde ta poezie je? Čekal metafory, přirovnání, možná dokonce vázaný verš a rýmy, místo toho se mu dostává úsečných příběhů – ovšem vybírat jen to podstatné, aby výsledek působil syrově a apelativně, to není snadná práce a může jí být stejně, jako při vymýšlení „květnatých“ básní. Že Fridrich tuto práci odvádí skvěle, to čtenář pozná už z toho, že je na každou další báseň-promluvu zvědav. Nakonec si třeba řekne: je to strohé, ale vždyť je to pravdivé! Takhle se vzpomíná na vlastní život z hlediska smrti. Tak pravdivé o smrti – a to se týká i mne! A pak pochopí sílu Fridrichových básní.

A kromě toho, kdo prahne po výrazněji básnickém jazyku, hojně se jej nasytí např. ve Fridrichových básních v próze zejména ze sbírky Erzherz: „Na konci cesty smíříš se, Josefe, uvidíš. Stínku viny na levém palci léta, u dveří zaklepeš, otce v podpaží. Nevzkřikne, nezakleje, matka jen ostře vdechne síru šnapsu.“ („Nebel, s. 71)

Nové vydání Fridrichových sbírek doprovází i texty literárních vědců a publicistů Ivo Haráka, Michala Jareše a Jiřího Kotena, které čtenáři nabízí konfrontaci s dalšími, poučenými pohledy na Fridrichovy sbírky. V ediční poznámce se píše, že „tyto texty chtějí spíše plnit funkci doslovů k jednotlivým sbírkám a záměrně rezignují na parametry odborných studií.“ Toto kritérium nejlépe splňuje doslov Jiřího Kotena. Doslov Ivo Haráka je přeci jenom prodchnut literárněvědným žargonem, Michal Jareš zase předpokládá jisté znalosti z literární historie. Neděje se to však v neúnosné míře.

rec-mrtvejch-erzherz-nebozky

Název: Řeč mrtvejch / Erzherz / Nebožky
Autor: Radek Fridrich
Nakladatelství: Perplex
Rok vydání: 2023
Počet stran: 136
Hodnocení: 90 %

https://www.perplex.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tleskač: „My nejsme apriori veselá kapela.“

altSkupina pyšnící se podtitulem Pilsner Ska Orchestra Tleskač má před sebou festivalovou sezonu, novou vokalistku Karolínu Jägerovou a rok staré album Never die songs. Na různé názory jsme se zeptali kapelníka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

HOVORY W s Burianem a Cibulkou hosty rozesmály až k pláči

Hovory W  perexPravidelné “HOVORY W s hosty”, které od ledna tohoto roku nabízí pražské Divadlo Karla Hackera každého třináctého v měsíci proběhly tentokrát za účasti dvou atraktivních hostů. Syn Jana Wericha a bavič Jiří Werich Petrášek s nakladat...


Literatura

Ze zahrádky rovnou na talíř

moje zahradni kucharka 200V nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media v květnu vyšla Moje zahradní kuchařka lákající na recepty v duchu hesla: ze zahrádky rovnou na talíř! Stojí tato barevná příručka s podtitulem Sezónní recepty za...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Zapomenutá žánrovka Ozvěny mrtvých se připomíná na DVD

ozveny 200Konec devadesátých let minulého století byl ve filmovém světě bohatý na různé žánrovky, které v poslední dekádě opravdu hrály takřka prim, a byl po nich velký divácký hlad.

...