Zámek a klíč si hraje s časem a zápletka houstne

Zámek a klíč si hraje s časem a zápletka houstne

Tisk

Zamek5 200Comics Centrum nám v dubnu nadělilo hned dvojí nálož extrémně kvalitního komiksového počtení ve formě série Zámek a klíč, konkrétně knihy 5 a 6. Tento nesmírně propracovaný grafický román se chýlí ke konci a nabízí nám objasnění fungování klíčů a zároveň dokazuje, jak inteligentně si jde hrát s premisou klíčů.


Joe Hill (* 1972) je vskutku synem svého otce, proslaveného Stephena Kinga. Hill se i u nás těší oblibě – jeho geniální romány Rohy, Černá krabice i Vánoční říše si našly řady příznivců a jeho fanoušci si určitě nenechali ujít ani jeho sbírku povídek Bobby Conroy vstává z mrtvých a další strašidelné příběhy. Spolu s Gabrielem Rodriguezem (* 1976) dokázali, že tvoří sehranou dvojici a padnou si jako zámek a klíč. :)

Série Zámek a klíč je promyšlená šestidílná série o záhadných klíčích, ale tento popis není přesný a zdaleka neosvětluje to, oč v tomto příběhu jde. Hill se nemusí opírat o jméno svého otce – sám dokazuje, že umí výtečně psát a ví, po čem čtenáři touží. Přesto je zajímavé, že jak otec, tak syn rádi představují jako hlavní hrdiny děti či dospívající. V našem případě Tylera, Kinsey a Bóďu. Možná proto, že jejich pohled na svět se často liší od toho dospěláckého. Každopádně je zajímavé sledovat jejich myšlenkové pochody - mnohdy díky lebečnímu klíči doslova - a to, jakým směrem se ubíhá jejich život, jehož se dotkla magie. A proč děti? Zmínil to i Rendell Zámek: „Dospělí si kvůli vlastnímu prospěchu pořád na něco hrajou, místo aby si hráli jen tak."

Zamek5 1

Časohrátky aneb zpět do minulosti

konkrétně Lovercraft, Massachusettská záloha 1775, kdy se dozvíme o samotném původu klíčů. Ale poputujeme i do ne tak vzdálené minulosti a podíváme se, jak s klíči nakládal otec ústřední trojice. Tím se spoustu věcí vysvětlí a pár dějových linek se ukončí, ale některé věci stále zůstávají nezodpovězeny a napětí v očekávání poslední knihy vstoupá.

Pátý díl musím pochválit a nic jiného - příběh samotný, nikde nekončící imaginace a využití barev, které samo o sobě vyvolává emoce a další překvapující maličkosti, které se vryjí do paměti, ale taky práce s jazykem a jazyková úprava. Ačkoliv jedna věci mi vadila - a to, že Kulišák byl přejmenován na Fintu.

Časohrátky skončily obrovským cliffhangerem, který jen navnadil na další možné události, které teprve mohou přijít. Vysvětlení se dočkáme až na konci, v knize Alfa a omega. Co na světě Joe Hilla tolik obdivuji? Propracovanou mytologii, fantaskno zahalené do hororu, který dokáže být tíživý a děsuplný – a to i v papírové formě.

Zamek5

Název: Zámek a klíč 5 - Časohrátky
Autor: Joe Hill, Gabriel Rodriguez
Žánr: komiks
Nakladatelství: Comics Centrum
Rok vydání: 2016, pevná
Počet stran: 160
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Comics Centrum


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tuomas Seppälä (Amberian Dawn): „Mám v hlavě soukromé rádio.“

altFinští melodic metalisté Amberian Dawn vydali své první album v roce 2008. Nyní po čtyřech letech na hudební metalové scéně vydali čtvrté album s názvem Circus Black, které obsahuje i duet se známým zpěvákem Timem Kotipe...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

V litoměřickém muzeu bují léčivé rostliny

leciveRostliny perexAž do 25. května si v Oblastním muzeu v Litoměřicích můžete prohlédnout výstavu s názvem Léčivé rostliny a jejich dvojníci. Už z názvu vyplývá, že expozice návštěvníky seznamuje s...


Literatura

Peklo v podání Romana Bureše: Inferium

inferium 200V březnu obohatila Edici Fantastická Epocha nová kniha Romana Bureše Inferium a jak název napovídá, můžeme se těšit na autorův osobitý a velmi barvitě líčený pohled do útrob pekla a na netradiční souboj dvou zel. Česká fantastika má zkrátka stá...

Divadlo

Sen noci svatojánské : Shakespeare by se nejspíš divil

sen noci svatojanskeV sobotu 13. října 2012 se ve zlínském Městském divadle uskutečnila premiéra komedie z pera mistra svého oboru Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. Přicházející noc byla říjnová a ch...

Film

Je to jen vítr aneb když hon na Romy nekončí

je to jen vitrPříběh filmu ´Je to jen vítr´ je založen na skutečném případu otřesných rasových útoků na místní romskou komunitu, který si před čtyřmi lety v Maďarsku vyžádal šest mrtvých včetně dvou malých dětí, a na zprávách, kt...