Existuje ještě český underground?

Existuje ještě český underground?

Tisk

Tvare obalka200Na tuto otázku odpovídá velmi zajímavá publikace Tváře undergroundu, která spatřila světlo světa koncem loňského roku. Patří do škatulky populárně naučných knih, čtenáři se dozvědí o době, ve které český underground vznikl, o jeho rozvoji do dnešní doby, vždy se věnuje určitému rozmezí historie a současnosti a zaplňuje je lidmi v rozhovorech s deseti „podzemními celebritami“.

 

Autoři Michal Stehlík, Ivana Denčevová a František Stárek Čuňas vyzpovídali řadu zajímavých a klíčových osobností, které v rozhovorech představují další osobnosti „androše“. U každého zpovídání tak najdeme řadu poznámek „na okraj“, graficky velmi zdařile zpracovanou, v nichž autoři doplnili krátké medailonky těch, o kterých se zpovídaní zmínili, na které zavzpomínali.

Strukturu ojedinělé publikace, jejíž osu tvoří unikátní rozhovory, nejlépe ukazuje členění jejího obsahu:

Historická stať I – Zlatá šedesátá – Binny Laney (Zbyněk Lán)
Historická stať II – Léta iluzí – 1968/1969 – Alfréd (Otakar Michl)
Historická stať III – Počátky normalizace a první polovina sedmdesátých let v Československu – Londýn (Zdeněk Vokatý)
Historická stať IV – Svět v sedmdesátých letech – Skalák (Miroslav Skalický)
Historická stať V – Chvíle přelomu – Charta 77 – Silva (Silvestra Chnápková)
Historická stať VI – Doba znehybnění – druhá polovina sedmdesátých let – Chmelák (Jiří Chmel)
Historická stať VII – Akce Asanace – Mauglí (Petr Kadlec)
Historická stať VIII – Svět v osmdesátých letech – Lábus (Vladimír Drápal)
Historická stať IX – Doba, která jako by nebyla – první polovina osmdesátých let – David Pucherna
Historická stať X – Cesta roku 1989 – Rogo (Tomáš Rogovský)

Knihu je inspirována pořadem Z historie undergroundu, který vysílal ČRo6 v rámci cyklu Hovory o hledání. Autoři pro dokreslení historie českého undergroundu vybrali deset tváří různých undergroundových generací, lidí, kteří se narodili v rozpětí let 1938–1983.

K publikaci encyklopedického rázu, která se snaží zodpovědět otázky „Existuje český underground?, Jak mnohotvárný a mnohotvářný dokáže být? Čím je jiný?“ patří bonus v podobě CD na mp3, na němž jsou nahrávky onoho pořadu, který je základem, startovací rampou publikace. Díky tomu můžeme listovat knihou a prohlížet fotografie, jichž je kniha plná, poslouchat cédéčko a pak se začíst, či naopak.

 Tvare obalka

Co víc dodat? Snad jen uvést slova autorů (strana 234), Ivany Denčevové, Michala Stehlíka a Františka Stárka Čuňase. Vypovídají totiž o publikaci a okolnostech jejího vzniku nejlépe:

Ivana Denčevová:

„Žádné setkání není náhodné. Stejně tak náhodné není ani moje setkání s undergroundem. Všech „zpovídaných jsme se ptali, co jim underground dal a co jim vzal. Tak podobně odpovím i já. Vzal mi letošní dovolenou (míněn rok 2012, poznámka redakce), kdy jsme s Michalem a Františkem připravovali právě tuto knihu. A dal mi… řadu báječných setkání. Báječných zážitků. Báječných lidí. A tak jen mohu věřit, že to touto knihou a pořady o undergroundu nekončí… To by mi totiž bylo asi líto.“

Michal Stehlík:

„Historie se dá nahlížet přes písemné či hmotné pozůstatky lidské činnosti, ale dá se nahlížet také ze vzpomínek a útržků lidské paměti. Tyto pohledy bývají velmi často subjektivní, osobité a v mnohém snad i popírající onu nesmlouvavou mluvu archivních dokumentů. V tomto konkrétním případě „Tváří Undergroundu“ byly však vždy fascinujícím setkáním s lidmi, pro které svoboda představuje jedinečnou a skutečně žitou hodnotu. Léto 2012 tak pro mě už napořád bude naprosto mimořádným a jedinečným obdobím…“

František Stárek Čuňas:

„Asi před pěti lety jsme někde seděli – Magor, Lábus a já – a zeptal jsem se jich, jestli také mají pocit, že začíná něco jako renesance androše. Oba mě ubezpečili, že to není pocit, ale skutečnost. A opravdu, v posledních letech došlo v naší komunitě k novému propojení napříč generacemi, napříč regiony a sounáležitost, která ovšem nesvazuje, se opět stala realitou. Možná je jednou z příčin také stav mainstreamu a platí úměra: čím je celá společnost víc v hajzlu, tím je v undergroundu líp a útulněji. Cítím, že otevření a vnímaví lidé, jako jsou Ivana a Michal, mají ze setkání s androšem dojem, který to potvrzuje.

Tvare

Název: Tváře undergroundu
Autor: Ivana Denčevová, František Stárek Čuňas, Michal Stehlík
Vydáno: 2012
Stran: 240 + CD
Vydalo nakladatelství: Radioservis
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: www.radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Hana Hindráková přináší další napínavý příběh z exotického prostředí

hindrakova perexSe spisovatelkou Hanou Hindrákovou už jsme na našich stránkách hovořili v září loňského roku. Nyní se znovu setkáváme u příležitosti vydání její další knihy s názvem Dobrovolnice, který se odehrává v Keni....

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kovy: „Organizátoři mi říkali Kivi“

kovy 200V nakladatelství BizBooks vyšla audioknižní verze knihy Ovšem, kterou napsal mladý a oblíbený youtuber Kovy – Karel Kovář.

 

...

Literatura

Prožijte Soumrak v říši slevových karet

soumrak 200Nedávno konečně spatřila světlo světa kniha Soumrak v říši slevových karet mladého autora Davida Hájka. Provázela ji neúspěšná kampaň na serveru Hithit.cz, ale také různé problémy s tiskárnou a podobně.  Přes tyto peripetie

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

Vyšla výpravná monografie o Jiřím Brdečkovi

brdecka perexNení pochyb, že noblesní, jemně ironický kreslíř, výtvarník, scenárista a zejména režisér animovaných filmů Jiří Brdečka (1917-1982) se trvale zapsal do dějin české kinematografie. Do diváckého povědomí vstoupil díky nápaditým, parodicky styliz...