Reportážní čtyřdílný seriál Českého rozhlasu popisuje zvukově bohatou formou rozhodující okamžiky českých dějin v souběhu s dějinami slavné automobilky Tatra

Reportážní čtyřdílný seriál Českého rozhlasu popisuje zvukově bohatou formou rozhodující okamžiky českých dějin v souběhu s dějinami slavné automobilky Tatra

Tisk

Osmicka-a-jeji-pratele200Její automobily byly symbolem doby v těch nejlepších i nejhorších letech našich dějin a jejich pohodlí využívaly největší osobnosti naší historie, jakými byli Tomáš Garrigue Masaryk, pánové Hanzelka a Zikmund nebo Jan Werich.

 

 

Seriál odhalí nečekaná tajemství, třeba magii číslování jednotlivých vozů, prozradí neznámé věci ze života slavných konstruktérů i zvláštní vztah herce Luďka Munzara k milované Tatře.

Obsah CD:

1.díl – Od kočárů k prezidentovi
Jak se to stalo, že se u nás podařilo postavit první automobil ve střední Evropě? Jaké palivo se tehdy využívalo místo dnešního benzínu? A proč nakonec nezvítězil elektromobil? To vše se dozvíte v prvním díle seriálu.

2.díl – Od 11 k 57
První slavné vozy, které ovlivnily dějiny automobilismu. Jaké je tajemství číselných kódů slavných vozů a proč si Vlasta Burian oblíbil Hadimršku?

3.díl – Osmička a její přátelé
Aerodynamické unikáty Tatra 77 a 87 – aneb přelomový vůz dobývá svět – i díky pánům Hanzelkovi a Zikmundovi. Co se stalo se slavným konstruktérem Hansem Ledwinkou? A proč navštívili konstruktéři z Tatry věznici v Novém Jičíně – tajně a v noci?

4.díl – Náklaďáky vítězí
Nástup skvělých nákladních vozů a soumrak vývoje osobních aut. A víte, proč se třeba silné osmikolové Tatře říkalo Drtikolka? A dovedete si představit. Že tento kolos mohl táhnout až 100 tun nákladu?

Ondřej Kepka říká:

Když jsem nedávno sledoval reprízu filmu Prázdniny pro psa, vzpomněl jsem si opět na vozy Tatra. Tento film proslavil osmikolovou obrovskou Tatru 813, které se od té doby začalo říkat Drtikolka podle filmového jména Vladimíra Kratiny. Čísla provází Tatru celým svým vývojem – s číslem sedm si místo jiné pohrával i slavný konstruktér prvních aerodynamických vozů Tatra Erich Übelacker.

S vozy automobilky Tatra šla českými dějinami hrdost, světová prvenství, vavřínové věnce vítězů světových závodů, ale také tragédie, smutek, pohrdání, lidská neštěstí, pláč, vězení. Automobily značky Tatra sehrály v českých dějinách významnou roli. Připomeňme legendární a světoznámou „osmičku“ Tatru 87, se kterou Hanzelka se Zikmundem objeli celý svět. Přelomový byl model Tatra II., který přinesl do automobilového světa zcela novou konstrukci podvozku. Velkou kapitolou jsou těžké terénní nákladní vozy a vojenské speciály, včetně těch obrněných.

Uslyšíte originální zvuky motorů jednotlivých modelů, často doslova prolezeme jedinečné typy vozů, které dodnes s sebou nesou atmosféru své doby nebo atmosféru závodů, kde vyhrávaly – jako třeba Bagina s číslem 8 – bugina konstruktéra Václava Krále.

Přijměte pozvání do krásného světa zapálených konstruktérů, nadšenců, kteří často doslova „na koleně“ připravovali technické novinky, které často obdivoval celý svět.

Děkuji zaměstnancům a spolupracovníkům obou kopřivnických muzeí Tatra za velkou pomoc při natáčení seriálu, zejména: Radomíru Smolkovi, Karlovi Rosenkranzovi, Zdenku Kübelovi, Jiřímu Slanému, Ondřeji Skácelovi a Michaele Bartlové. Rád bych také poděkoval reportérovi Tomáši Černému, který mě naučil pracovat s rozhlasovým reportážním mikrofonem. Mikrofon magnetofonu byl sice mojí nejoblíbenější hračkou už od dětství, ale klasickou rozhlasovou reportáž jsem natočil až pro Nedělní ráno nebo seriál Na návštěvě u Karla Čapka.

Kopřivnická automobilka TATRA TRUCKS a.s. se řadí mezi nejstarší automobilky světa a svou více než 170letou nepřetržitou činností značným způsobem ovlivnila automobilový průmysl nejen v České republice, ale i v zahraničí. Nákladní vozidla se značkou TATRA jsou založena především na tatrovácké koncepci automobilu, kterou se doposud nepodařilo nikomu úspěšně napodobit. Vedle výroby aut věnuje značnou pozornost i uchovávání historického dědictví, tj. restaurování a vystavování historických vozidel Tatra.

Osmicka-a-jeji-pratele

Ondřej Kepka: OSMIČKA A JEJÍ PŘÁTELÉ
Celkový čas 106 min 4 s

Pořadem provází Ondřej Kepka a Radomír Smolka
Účinkují Michaela Bartlová, Ondřej Skácel, Karel Rosenkranz, Barbora Munzarová a další
Dramaturgie Daniel Kupšovský
Režie Ondřej Kepka

Vydal Ondřej Kepka ve spolupráci s Radioservisem, a.s.

Více informací: www.radioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Ivana Chřibková: „Věděla jsem, že chci napsat příběh, který bude jak o jednom člověku, tak o celé generaci.“

chribkova 200Máme pro vás rozhovor se spisovatelkou Ivanou Chřibkovou, která vydala knihu s názvem Suchý hadr na dně mořském, která si ihned získala své příznivce. Nedávno spatřila světlo světa i audiokniha, tak jsme u této příležitosti paní Chřibkovou tro...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Táto, povídej!

tato  povidej werich 200„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když už kouká, aby byl, a je, tak má bejt to, co je, a nemá bejt to, co není, jak to v mnoha případech je.“

...

Literatura

Temná místa na mapě i v duši

srdce temnoty (2)Pustit se do hodnocení krátké novely Josepha Conrada Srdce temnoty je v dnešní době už trochu oříšek. Co nového se ještě dá o více než sto let staré knížce napsat, co už by nevyslovil někdo před vámi? A z...

Divadlo

Cirkus Cirkör, Cahin Caha a Cirk La Putyka připravují pro Letní Letnou společný projekt Lacrimae

Unikátní představení, které se jindy a jinde nebude již opakovat, připravují pouze pro letošní Letní Letnou tři přední evropské soubory z oblasti nového cirkusu – Cahin Caha z Francie, Cirkus Cirkör ze Švédska a <...

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...