Audiokniha Svědkyně ohně – vraždy s nečekaným rozuzlením

Audiokniha Svědkyně ohně – vraždy s nečekaným rozuzlením

Tisk

svedkyne ohne keplerPatnáct hodin s komisařem Linnou – to už je pěkná porce napětí a vzrušujících okamžiků. Jako audiokniha vyšel na sklonku minulého roku detektivní román Svědkyně ohně od Larse Keplera. Pod tímto pseudonymem své úspěšné knihy publikují švédští spisovatelé – manželé Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril. Pátrání po násilníkovi, který se dopustil dvou brutálních vražd v Brigittině dvoře, kde jsou převychovávány dívky s velmi barvitou minulostí, dává možnost nahlédnout do švédské sociální sítě, trestního řádu, odpovědnosti politiků i orgánů výkonných v trestních záležitostech. Ostatně, na to jsme v švédských detektivkách zvyklí už řadu let.

Od počátku příběhu se zdá, že viník je jasný. Z místa činu totiž zmizela jedna z chovankyň – Vicky Bennetová. Pověřený vyšetřující komisař Olle Gunnarsson bere za hotovou věc, že tím se vlastně přiznala. Asi proto ohledání místa činu nebral až tak vážně. Nahrává mu i další okolnost, kdy dívka během útěku unese čtyřletého chlapce Danteho. Dohlížející kriminální komisař Joona Linna však této verzi nevěří. Něco se mu zdá jinak, divně. Gunarssonova verze mu připadá prvoplánová. Přesto se nechá unášet proudem a následuje s ostatními stopy domnělé vražedkyně.

Dívku se mu nakonec podaří zajistit a s ní zachránit malého chlapce, kterého již ostatní považovali za mrtvého. Ukáže se, že Vicky klučíka unesla nedopatřením, že to opravdu neměla v úmyslu – potřebovala při svém útěku za vlastní matkou automobil a nevšimla si, že v sedačce vzadu sedí malý kluk. Když to zjistila, bylo už pozdě. Chtěla Danteho vrátit jeho matce, jenže se obrátila na špatného pomocníka, svého někdejšího opatrovníka. Ten, místo pomoci, se rozhodl hošíka prodat. Ostatně, to samé kdysi udělal s Vicky. Naštěstí Joonna zasáhl včas.

Pak už jen zbývalo dopátrat se pravdy – o únosu i o krvavém masakru v Brigittině dvoře. Vicky nedokázala popsat některé okamžiky dne nesmyslně brutálních vražd, přesto se komisař nevzdává a jde jako vlčák dál po naznačené (nepatrně, ale přece) stopě. Nakonec se prokáže, že vše bylo jinak, než se zpočátku zdálo.

svedkyne ohne kepler

Příběh je členitý, plný zvratů a hlavně plný jmen. Je pravdou, že jen těžko se lze při poslechu orientovat, kdo je kdo. Ona ta švédská jména nám znějí nějak stejně – tedy alespoň mně. Ale po počátečních potížích a po upřesnění si hlavních aktérů, kteří jsou uvedeni (naštěstí) na přebalu CD, už tolik netápeme a můžeme si vychutnávat jednotlivé události.

Osudů a motivů nám autoři na jeden román předložili přehršle. Dávkují nám je pěkně postupně, promyšleně, žádný nenechávají vyčpět do prázdna a rozvíjejí je neustále v nových rovinách pohledu. A tak se před námi odvíjejí osudy několika lidí, které nakonec spojilo veliké neštěstí. Mnozí z aktérů potlačili vědomě určité odžité chvíle v minulosti, aby mohli jít dál, aby mohli žít celkem spokojený život. Jenže minulost je našla, minulost se před nimi opět otevřela a znovu vycenila kruté zuby.

Teprve při poslechu skvělé dramatické úpravy členitého románu jsem si uvědomila, jak romány autorů ze severu Evropy jsou plné smutku. Přijdou mi nějak chladné, jejich detektivové bývají smutní, tak trošku bez jiskry. Co jim chybí na žhavosti, to jim přebývá na druhé straně ve vytrvalosti. Stejný je i Joona Linna, zasmušilý komisař se smutnou minulostí. A především k němu hlas Pavla Rímského jedinečně sedne.

svedkyne ohne pavel rimsky

Patnáct hodin napětí, patnáct hodin nečekaných zvratů, patnáct hodin ojedinělých osudů. V podání Pavla Rímského vám ta doba uběhne velmi rychle. Hladově budete čekat, co nového vám prozradí, sami budete odhadovat další postup policie, předpokládat možné viníky toho velmi složitého a rozvětveného příběhu. Příběhu, který začal kdysi dávno a který ukazuje, jak dávné prohřešky, nejsou-li včas dořešeny, mohou ovlivnit současnost každého z nás.


Ukázka: http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/kepler.mp3

Název: Svědkyně ohně
Autor: Lars Kepler
Žánr: audiokniha
Interpret: Pavel Rímský
Stopáž: 15 hodin 6 minut
Vydavatelství: M. Pilař & Dragontattoo.cz, ADK Prague 2012
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.radioservis-as.cz (foto P- Rimského – Martin Pilar)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

8. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

8 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Měla to být jeho rajská zahrada, stal se z ní však očistec

Zahrada 200Úspěšná tuzemská prozaička Petra Dvořáková svou knihou otevírá jedno z nejtemnějších témat, jaké současná česká literatura nabízí.

...

Literatura

Po Diovi je tady Caesar a jeho banda

ja caesar a banda 200Po necelém roce vydalo nakladatelství Edika pod Albatros Media pokračování knihy Já, Zeus, a banda z Olympu, tentokrát zaměřené na Řím: Já, Caesar a banda z Kapitolu s podtitulem Přímý přenos ze starověkého Říma.

...

Divadlo

Havlovo POKOUŠENÍ v činohře Jihočeského divadla

divadlo HAVEL perexPrestižní a divácky oblíbený festival Divadelní svět Brno letos v termínu 23. – 28. května 2019 vstoupil do svého jubilejního desátého ročníku. Organizátoři lákali na více než padesát představení z celého světa i na atraktivní té...

Film

Minulost je minulostí… dokud tě nedostihne.

temne200Od června mohou diváci v českých kineh zhlédnout mysteriozní  thriller s názvem Temné kouty. Režisérem a scénáristou je Gilles Paquet-Brenner, který v roce 2010 získal cenu diváka a nejlepší režie na filmovém festivalu v Tokiu za film Klíč k minulost...