Připomeňte si slavný román Vladimíra Körnera

Připomeňte si slavný román Vladimíra Körnera

Tisk

zanik samoty 200Polosirotek Ulrika, její opilecký otec a jeho milenka se stanou rukojmími německé skupiny pod vedením fanatické jeptišky Salome, hledající na čas úkryt a stravu. Samota Berhof se stává svědkem psychologického boje o přežití.

 

 

Slavný román Vladimíra Körnera z roku 1973 se zabývá tematikou Werwolfů, německých nacistických fanatiků, kteří navzdory konci II. světové války podnikali pohraniční trestné výpravy s úmyslem vraždit, krást a zvrátit pád fašistického režimu.

V roce 1983 natočil režisér Jiří Svoboda filmovou verzi s Janou Brejchovou v hlavní roli.7

VLADIMÍR KÖRNER (*1939)
Legendární český prozaik a scenárista se narodil v Prostějově, při nuceném odchodu rodičů ze zabraných Sudet. Vystudoval Filmovou školu v Čimelicích a poté obor dramaturgie na FAMU. Už v době studií působil jako dramaturg a později scenárista Filmového studia Barrandov. Významná část jeho díla je zasazena do válečných a těsně poválečných let nebo do éry vrcholného středověku. Filmy podle jeho scénářů patří ke Zlatému fondu československé kinematografie – např. Údolí včel (1967), Adelheid (1969), Zánik samoty Berhof (1983), Chodník cez Dunaj (1989), Svědek umírajícího času (1990), Krev zmizelého (2005).
Za své dílo získal řadu literárních i filmových cen. Za všechny jmenujme Českého lva za Mimořádný přínos české kinematografii (2013). 

zanik samoty

Vladimír Körner: ZÁNIK SAMOTY BERHOF
Čte: Igor Bareš
Hudba: Raven
Režie: Roman Štolpa
Celkový čas 5 hodin 14 minut
Titul je ve výhradní distribuci Radioservisu.

Více informací: https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-650567-vladimir-korner-zanik-samoty-berhof


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Ladislav Plecitý: Divadlo je živé, ale iluze filmu je dokonalá!

Plecity perexRežisér a scénárista Ladislav Plecitý, pod jehož taktovou vznikl absolventský film Poslední odměna, adaptace stejnojmenné povídky slavného spisovatele Terryho Pratchetta, se podí...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zaposlouchejte se do psychologického příběhu o lásce, politických intrikách a překvapivých rozhodnutích z pera královny detektivek

ruze a tis 200Královna detektivek přichází s psychologickým příběhem o lásce, politických intrikách a překvapivých rozhodnutích. Hugh, kterého nehoda upoutala na invalidní vozík, se zotavuje v městečku St. Loo, kde se stává svědkem předvolebního klání a so...


Literatura

Ten, kdo odešel

Ten kdo odesel 200„Po přečtení této knihy už pro vás Facebook nikdy nebude tím, co dřív“ – to je ústřední myšlenka knihy Ten, kdo odešel, kterou jsem zhltla za tři večery. Jako by mi připomínala můj vlastní příběh. Vlastně – ne jako by. Hlavní hrdink...

Divadlo

Macbethovi ožívají, les se dává na pochod!

macbeth 200Macbeth ztvárněný Markem Němcem vykročil vstříc svému osudu. Na Letních shakespearovských slavnostech, jejichž generálním partnerem je skupina PPF, odstartovaly přípravy letošní premiéry.

...

Film

Ranhojič v přestrojení

ranhojic perexVýpravnou historickou podívanou Ranhojič natočil německý režisér Philipp Stölzl podle stejnojmenného románu Noaha Gordona, známého též z českého překladu. Diváky zavádí do Ang...