Šikmý kostel se stal absolutním vítězem Cen AVA – Audiokniha roku 2020

Šikmý kostel se stal absolutním vítězem Cen AVA – Audiokniha roku 2020

Tisk

audiokniha roku 200V příjemném prostředí Vrtbovské zahrady na Malé Straně byly dnes rozdány ceny za nejlepší audio knižní počin – Audiokniha roku 2020. Absolutním vítězem se stal román Karin Lednické Šikmý kostel. Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova převzal Jiří Lábus. Nejvíce ocenění v jednotlivých kategoriích získalo nakladatelství OneHotBook. Asociace vydavatelů audioknih (AVA) ocenila nejlepší audioknihy letos již poosmé.

V klání o nejlepší audioknihu za rok 2020 se utkalo 94 přihlášených titulů od 22 vydavatelů v celkem 10 kategoriích. Absolutní vítězství získal titul vydavatelství OneHotBook Šikmý kostel (rež. Jitka Škápíková), zpracování úspěšného románu Karin Lednické v podání Vilmy Cibulkové, která svůj přístup k textu a „sžití se“ s knihou, proměnila v první místo v kategorii Nejlepší interpretka. 

audiokniha roku 1

Prvenství v dalších kategoriích pak patří: herci Janu Potměšilovi v kategorii Nejlepší interpret za mimořádné načtení hry Růže pro Algernon (rež. Michal Bureš, OneHotBook); v kategorii Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba zvítězil klasický titul Egypťan Sinuhet (rež. Michal Bureš, OneHotBook) ve skvělém podání Lukáše Hlavici; v kategorii Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba dosáhl prvenství román Margaret Atwoodové Svědectví (rež. Jitka Škápíková, OneHotBook) v provedení herců Taťjany Medvecké, Veroniky Khek Kubařové, Evy Josefíkové a Martina Myšičky; scénář Jiřího Havelky Vlastníci (rež. Natálie Deáková, Audiotéka) kromě filmu a divadelního představení funguje i jako audiokniha a získal zasloužené první místo v jedné z nejnáročnějších kategorií Nejlepší audiokniha – dramatizace; v kategorii Nejlepší audiokniha pro děti a mládež dosáhl na první místo titul Petra Stančíka H2O a tajná vodní mise (rež. Michal Bureš, OneHotBook) v humorném podání Jiřího Lábuse; ocenění Nejlepší audiokniha – mluvené slovo mimo kategorie získala Anatomie strachu (Bionaut) autorů Brit Jensen a Jiřího Slavičínského

audiokniha roku 2

V kategorii Nejlepší design dosáhla prvního místa audiokniha Vražda potřebuje reklamu vydavatelství OneHotBook a v kategorii Nejlepší zvukový design titul Pohřešovaná dokumentaristy Petra Hátleho od vydavatelství Bionaut.

Stejně jako v minulých letech byla i tento rok vyhlášena Cena posluchačů. Ti se jednoznačně shodli na audioknize Šlachta – Třicet let pod přísahou (Témbr) v provedení Davida Prachaře, Josefa Klímy, Jiřího Šafránka a Ivany Jirešové. „U této ceny došlo ke vzácné shodě, kdy posluchači dali nejvíce hlasů titulu, který byl zároveň nejprodávanější audioknihou loňského roku. To se za osm let existence udílení cen stalo vůbec poprvé,“ říká předsedkyně představenstva AVA Kateřina Konopásková

audiokniha roku 3

Zvláštní cenu AVA za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova si odnesl Jiří Lábus.

Nejvíce ocenění z letošního udílení Cen AVA – Audiokniha roku získalo vydavatelství OneHotBook, které na pomyslnou bednu vítězů vystoupalo pro zlato celkem sedmkrát. Svůj první úspěch zaznamenala i poměrně mladá značka Témbr nakladatelského domu Euromedia Group.

„Jsme rádi, že i přes pandemická opatření se nám podařilo vyhlášení oceněných audioknih zrealizovat. Ale co nás nejvíce těší, je zájem čtenářů – posluchačů o nové audioknihy. Trend ukazuje stoupající tendenci tohoto odvětví, což je pro nás dobré znamení. Doufám, že se za rok opět setkáme při výběru těch nejlepších audioknih za rok 2021,“ dodává ještě Kateřina Konopásková.

CENY AVA – AUDIOKNIHA ROKU – KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba

  • Egypťan Sinuhet (OneHotBook)
  • Sophiina volba (OneHotBook)
  • Jediný příběh (Témbr, Euromedia Group)

Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba

  • Svědectví (OneHotBook)
  • Mengeleho děvče (Témbr, Euromedia Group)
  • Možnosti milostného románu (Radioservis)

Nejlepší audiokniha – dramatizace

  • Vlastníci (Audiotéka)
  • Strašidlo cantervillské (Supraphon)
  • Strážmistr Cuff (Audiotéka)

Nejlepší interpret

  • Jan Potměšil - Růže pro Algernon (OneHotBook)
  • Lukáš Hlavica - Planina - Radioservis
  • Igor Bareš - Imaginární přítel (Témbr, Euromedia Group)

Nejlepší interpretka

  • Vilma Cibulková - Šikmý kostel (OneHotBook)
  • Tereza Dočkalová - Baletky (Tympanum)
  • Jitka Ježková - Mengeleho děvče (Témbr, Euromedia Group)

Nejlepší audiokniha pro děti a mládež

  • H2O a tajná vodní mise (OneHotBook)
  • Jak se zbavit Mstivý Soni (Tympanum)
  • Temný pán – Školní roky (Tympanum)

Nejlepší audiokniha – mluvené slovo mimo kategorie

  • Anatomie strachu (Bionaut)
  • Pohřešovaná (Bionaut)
  • V první linii: Armádní generál Petr Pavel (Témbr, Euromedia Group)

Nejlepší design

  • Vražda potřebuje reklamu (OneHotBook)
  • Tři kamarádi (OneHotBook)
  • Sophiina volba (OneHotBook)

Nejlepší zvukový design

  • Pohřešovaná (Bionaut)
  • Anatomie strachu (Bionaut)
  • Terapie sdílením (Bionaut)

Audiokniha roku – absolutní vítěz

  • Šikmý kostel (OneHotBook)
  • Egypťan Sinuhet (OneHotBook)
  • Mengeleho děvče (Témbr, Euromedia Group)

Cena posluchačů (Audiokniha roku – Alza.cz)

  • Šlachta – Třicet let pod přísahou (Témbr)
  • Egypťan Sinuhet (OneHotBook)
  • Já, Poutník (Témbr) 

audiokniha roku4

CENY AVA – AUDIOKNIHA ROKU 2020, HODNOCENÍ POROTY

Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba: Egypťan Sinuhet
Intenzivní emoční zážitek nepřináší posluchači pouze Waltariho román samotný, ale i celkové zvukové zpracování – kultivované, přitom citlivé a uvěřitelné. Koncentrovaný výkon Lukáše Hlavici, při vší noblese, moudrosti a myšlenkové hloubce předlohy neobyčejně prostý a přirozený, spolu s umírněnou, ale velmi sugestivní režií Michala Bureše, nabízí vynikající interpretaci plně respektující literární dílo.

Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba: Svědectví
Promyšlená dramaturgie a režie, díky citlivě a v logice textu rozděleným hlasům, umožňuje posluchačům snadnou orientaci v síti různých vypravěčských partů. Interpreti dobře rozumí textu a dokážou volit stylizaci, která odpovídá autorčinu jazyku a stylu. Záměrně balancují na hranici mezi ironií a vážností a úspěšně se vyhýbají jakémukoli náznaku falešného patosu nebo křeče. Hravá práce se zvukem v závěru i ambientní hudební plochy pomáhají vnímání celého příběhu.

Nejlepší audiokniha – dramatizace: Vlastníci
Havelkův scénář je dobře přenositelný a funguje tak dobře i ve formátu audioknihy. Posluchačům se od prvních minut dostává silný zážitek z prokreslených charakterů a interakce mezi interprety. Díky herecky výrazným hlasům je snadné sledovat nejen vývoj schůze vlastníků, ale i charakter jednotlivých postav a protagonistů. Nahrávka bezezbytku naplňuje smysl této kategorie, je hvězdně obsazená, plnokrevná, svižná a dramatická.

Nejlepší audiokniha – mluvené slovo mimo kategorie: Anatomie strachu
Precizní auditivní dílo využívá všechna specifika zvukového vyprávění i vnímání – práci se slovem, kreativní způsob střihu, hudební kompozici, zvukový design. Sugestivně tak vykresluje atmosféru nejistoty, neklidu a plíživého strachu, čemuž napomáhá i přísně úsporný, čtvrthodinový formát jednotlivých vyprávění. Invenčním zpracováním dokumentárních výpovědí může být Anatomie strachu velkou inspirací pro celý obor.

Nejlepší audiokniha pro děti a mládež: H2O a tajná vodní mise
Stančíkův originální humor, jakási noblesa v poetických bláznivinách, se ve zvukovém zpracování potkala s humorem a stylem Jiřího Lábuse. Ten čte suverénně, s obdivuhodnou lehkostí, nadhledem a vtipem, při vší té legraci ale působí velmi laskavě a lidsky. Zvukové zpracování je neodolatelnou kombinací autorovy slovní ekvilibristiky a interpretova hravého projevu. Série H2O patří mezi to dobré v současné literatuře pro děti a kvalitně zpracovaná audio verze to jen podtrhuje.

Nejlepší interpret: Jan Potměšil (Růže pro Algernon)
Mnoho set repríz silného divadelního titulu divadelního spolku Kašpar dokázal Jan Potměšil zúročit ve vynikajícím barvitém výkonu i při omezení na „pouhou“ auditivní stopu. Výraznou postavu Charlieho Gordona má perfektně zažitou v klidných i emočně silných pasážích, dobře zvládá úvahové i akční, fyzicky dynamizující pasáže, zcela autenticky drží přesnou míru stylizace ústřední postavy. Právě díky jeho interpretaci je poslech audioknihy mimořádným posluchačským zážitkem.

Nejlepší interpretka: Vilma Cibulková (Šikmý kostel)
Mimořádné interpretčino sžití s knihou a procítěné čtení bez patosu a zbytečných emocí, vtáhne posluchače do děje natolik, že prožívá příběh všech postav, aniž by si interpretku vůbec uvědomoval. Cibulková pracuje nejen s barvou hlasu, ale i s vnitřním temperamentem a charakteristikou postav. Výtečně zvládá jazykové zvláštnosti specifického nářečí regionu, drsnými polohami ženského altu dokáže vyjádřit hrubost a zemitost jeho obyvatel.

Audiokniha roku – absolutní vítěz: Šikmý kostel
Zásadní režijní přínos v práci s tempem, intonacemi a modulací hereckého hlasu přispívá k mnoha silným okamžikům nejen ve stěžejních dramatických situacích knihy, ale i při jednoduchém literárním líčení jarní vycházky, denní dřiny v hospodě nebo na šachtě. Interpretka přistupuje k četbě neokázale, a přitom je z jejího projevu zjevný osobní vztah k textu. Na svých bedrech nese všechnu tíhu hornické mizérie.

Více informací na: www.audiokniharoku.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Štěpán Pácl: „Boj proti přesile má smysl.“

paclSvět plný krátkých cest za rychlým uspokojením je silnou inspirací pro odvážné tvůrce. Divadelní režisér Štěpán Pácl si troufl na dramatickou látku, která byla v českých podmínkách dlouhá léta nezpracována. Ostatně – jd...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Mechanický pomeranč v podání dánských prominentů

Zabijaci 200Druhý díl úspěšné detektivní řady dánského spisovatele Jussiho Adlera-Olsena o oddělení Q, zabývajícím se nevyřešenými či odloženými případy, vychází jako audiokniha Zabijáci v podání Igora Bareše, který se výtečně zhostil i četby předchozího t...


Literatura

Sexy strategie zachraňuje svět, používá zbraně hromadného vzrušení

Sexy strategie perexLáska je boj, tak ahoj. Na tomto nepříliš duchaplném prohlášení, které kdysi vyrývali studenti a studentky do omítek na toaletách či autobusových zastávkách (a možná se tak děje dodnes), asi něco bude. Ovšem samotná láska je v...

Divadlo

Peter Gábor režíruje v Česku i Slovensku, ale představil se i na scéně Théâtre Moliére v Paříži

peter gabor perexKrásných sedmapadesát let oslavil koncem října renomovaný režisér Peter Gábor. Řadu let sklízí úspěchy na divadelních scénách v Česku i Slovensku, ale objevil se také jako herec se objevil v několika filmech a seriálech. Působil j...

Film

Autor*vize*meze*televize

tele200Jaká je podoba televize? Jakým jazykem se vyjadřuje? Co svými pořady sděluje? V čem se liší poslání veřejnoprávních a soukromých televizí? Jak se vytváří iluze reality, potažmo "jediné" pravdy? O tom všem pojednávaly příspěvky na konferenci, která zaštítě...