George Lucas: vizionář, perfekcionista a génius

George Lucas: vizionář, perfekcionista a génius

Tisk

george-lucas 200Na Audiotéce naleznete jednu audioknihu, která dokázala zabarvit pozadí webové stránky do hvězdné oblohy. Velmi stylově to není žádné jiné dílo než George Lucas - Život stvořitele Star Wars, životopisná nahrávka o otci Hvězdných válek a dalších kultovních filmů.

 

 

Autorem knihy je Brian Jay Jones, americký autor biografií, a to především amerických pop kulturních ikon. Jeho první biografie byla vydána v roce 2008 a zaměřena na amerického spisovatele s názvem Washington Irving: An American Original. Následovalo dílo o tvůrci Muppetů: Jim Henson: The Biography vydané roku 2013 a jeho posledním počinem je právě George Lucas: A Life (2016). Momentálně Brian Jay Jones pracuje na knize o americkém spisovateli dětských knih s pseudonymem Dr. Seuss (Theodor Seuss Geisel).

O Star wars jsem samozřejmě věděla už dříve, ale až s manželem jsem se do tohoto světa dostala naplno. A musím uznat, že když sedím v kině a sleduji žluté nápisy „A long time ago in a galaxy far, far away“, tak mám husí kůži. A teď díky této audioknize budu myslet i na génia a perfekcionistu jménem George Lucas.

George Lucas se narodil 14. května 1944 v Kaliforni a jedná se o známého střihače, scenáristu, producenta a režiséra. Odmala chtěl být automobilových závodníkem a po těžké nehodě se nachomýtl u filmu a už u něj zůstal. Stal se jedním z nejbohatších a nejvlivnějších filmařů planety, a hlavně uznávanou ikonou nejen filmového světa. A to za svou kariéru natočil jen 7 filmů, ale díky jejich tématu, a především vizionářství se mu dostalo zaslouženého uznání.

Autobiografie je velmi řemeslně zpracovaná – popisuje Lucasův život od jeho dětství, seznamuje čtenáře a posluchače s jeho láskou k automobilům a pak se dle očekávání zaměřuje na filmový průmysl. Jedná se o velmi zajímavý vhled pod pokličku Hollywoodu, kde zjistíte, jak jsou důležité vztahy, jak to vše funguje nebo například jaký je George Lucas perfekcionista. Pro jeho okolí nebylo vždy jednoduché s ním vyžít, ale na druhou stranu je skvěle ukázáno právě jeho vizionářství a také cílevědomost. To mě opravdu uchvacovalo a chovala a chovám k němu velký obdiv.

George Lucas – Život stvořitele Star Wars je velmi obsáhlé dílo, kdy knižní verze má 500 stran a audiokniha téměř 21 hodin, ale vše na sebe logicky navazuje a dává smysl. Mnoho není ani hluchých míst – možná jen ke konci vyprávění plyne pomaleji, ale pořád představuje nutnou a důležitou tečku. Interpretem audioknihy je Zdeněk Kupka hovořící rozvážným a klidným hlasem. K autobiografii se tento projev hodí a nijak posluchače nenutí nad tím přemýšlet a nechává ho soustředit se jen na obsah.

Pokud se chcete dozvědět, jak vznikaly Hvězdné války, nebo jak někoho mohlo vůbec něco takového napadnout, musíte si tuto audioknihu pustit. Dozvíte se totiž spousty zajímavých věcí a nahlédnete do hlavy jedné obdivuhodné osobnosti. Ti, kteří se o postavu Lucase více zajímají, budou možná spousty věcí znát, ale to by je nemělo od tohoto díla odradit.

george-lucas

George Lucas - Život stvořitele Star Wars
Autor: Brian Jay Jones
Interpret: Zdeněk Kupka
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka
Délka: 20 hodin 51 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 92 %

https://audioteka.com/cz/my-shelf/audiobook/george-lucas

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Miluju symfonickou hudbu, klavírní a houslové koncerty, opery, ale ticho je taky dobré, říká Libuše Márová

libuse  marova200Čtyřicet let byla operní hvězdou Národního divadla Praha, ale i tak Libuše Márová často hostovala v zahraničí. Byly to hlavní role v operách, koncertovala, měla své recitály a točila v nahrávacích studiích. Carmen byla pro ni hodně ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nakladatelství JOTA vydává ve spolupráci s CK Livingstone exkluzivní audioknihu TAMTAMY ČASU

Tatamy času200Nová Guinea je nejexotičtější oblastí planety. Skrývá neznámá útočiště lidí, kteří vstávají, když přijde světlo. Svou podobu znají jen z odrazu vodní hladiny. Za největší vymoženosti považují kostěný nůž, teslici, ratan k rozdělání ohně, lu...


Literatura

Bylo nebylo – Once Upon a Time

bylo 200Pohádkový příběh v realistickém světě, to jest dílo Bylo nebylo. Dost diváků knihu může znát ze seriálové adaptace, jež nese název Once Upon a Time, a právě jejich ohlasy tvrdí, že tuto knihu je nejlepší číst po zhlédnutí seriálu. Ovšem je to pravda?

Divadlo

Nora, osekaná, Helmerová

nora uvodkaHenrik Ibsen a jeho Nora (původně Domeček pro panenky) patří k divadelní klasice. Hra byla napsaná před více než sto lety, ale její téma – postavení žen ve společnosti - je živé dodnes. Inscenace brněnské Reduty (Národní divadlo Brno) přijela v p...

Film

Nezdolná Jiřina Bohdalová si z lásky vrásky nedělá

altNový film Jiřího Stracha se s klidným svědomím dá přirovnat k o 11 let staršímu Babímu létu, ve kterém jako manželská dvojice, potýkající se se stářím, zářil Vlastimil Brodský a Stella Zázvorková. S filmem Vrásky z lásky h...