Umina verze nabízí (možná) pohled do budoucnosti

Umina verze nabízí (možná) pohled do budoucnosti

Tisk

Umina verze 200Vydavatelství OneHotBook do letních dní přineslo audioknižní podobu díla českého spisovatele Emila Hakla s názvem Umina verze. Téma tohoto díla je sci-fi, ale může se stát realitou dříve, než se nadějeme.

 

 

Autor knihy Emil Hakl není žádným literárním amatérem nebo nováčkem - publikoval v několika časopisech (Tvar, Instinkt), věnoval se poezii a poslední dobrou píše oceňovanou prózu. Umina verze je tak jeho desátou knihou a jde o velmi zajímavé sci-fi, kde je hrdinou outsider František neboli Ef, který se tak trochu dílem náhody stává opatrovníkem umělé ženy. Tu postupně učí všelijakým sociálním interakcím, je jejím průvodcem v našem každodenním světě a zcela očekávaně dochází také na lásku.

Moc se mi líbí dvojsmyslný název díla. Jedná se jak o verzi robotky Umy, tak také o její verzi příběhu. Haklův vypravěčský styl mi už tak moc neseděl – respektive jsem si na něj musela hodně zvykat - především tedy na netradiční vyprávění prostřednictvím druhé osoby ve stylu „František šel“. Knihu bych možná odložila, ale u audioknihy mi tak nevadilo.

Ztotožnit se s hlavním hrdinou můžete díky skvělé interpretaci Davida Novotného –posluchač si jej snadno představí. Navíc interpret dokáže do hlasu dát ironii nebo skepsi a zkrátka to, co je zrovna potřeba. Jana Stryková oproti jeho reálnosti zase mluví spíše strojeně a odměřeně, což k ní jako „roboženě“ opravdu sedí. Občas také umí působit i protivně a nepříjemně, ovšem jen v rámci děje.

Umina verze nemá příliš složitý děj, ale přesto vás vtáhne a občas také pobaví nějakým expresivním výrazem jako je například potravinový komunismus. Nečekejte žádnou tuctovou soap operu, ale dílo plné velmi zajímavých postaviček, u kterého se nebudete nudit a zamyslíte se nad budoucností…

Umina verze

David Novotný po absolutoriu studia herectví na Pražské konzervatoři byl ve svém prvním angažmá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, od roku 1998 je členem souboru Dejvického divadla. Filmoví a televizní diváci jej znají například ze snímků Tmavomodrý svět, Kožené slunce, Non Plus Ultras, Pravidla lži, Karamazovi, nebo ze seriálů Hořící keř, České století, Okresní přebor, Čtvrtá hvězda a Clona. Hojně se věnuje i dabingu a co se týče audioknih má na svědomí například příběhy Doktora Proktora.

Jana Stryková po absolvování studia činoherního herectví na pražské DAMU zůstala na jednu sezonu v Divadle F. X. Šaldy v Liberci a následně v pražském Divadle Rokoko. V letech 2006 až 2010 byla členkou souboru Švandova divadla, v roce 2010 přešla na tři roky do angažmá do Divadla na Vinohradech. Od září 2013 je na volné noze, avšak spolupracuje s řadou pražských scén. Natočila několik filmů (např. Případ Andrey S., Zakázané uvolnění, Díte číslo 44) a seriálů (Ordinace v Růžové zahradě, Dokonalý svět), pracuje v rozhlase i v dabingu a stala se rovněž oblíbenou audioknižní interpretkou – posluchači ji znají například z audioknih Mycelium a zazářila také v díle Zmizelá.

Umina verze
Autor: Emil Hakl
Interpret: David Novotný, Jana Stryková
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 4 hodiny 34 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 85 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/umina-verze/

Zdroj foto: onehotbook.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Macháčkem u příležitosti podzimního turné MIG 21 s názvem „Šňůra Tour“

200rozMIG 21 vyráží na tradiční podzimní turné. Rozhovor s Jiřím Macháčkem Vám přinášíme i na našich stránkách.

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Šíleně smutné povídky s podtóny naděje a optimismu

silene smutne povidkySpisovatelka, scénáristka a publicistka Tereza Boučková čte s bravurou sobě vlastní svoje vlastní povídky, které jsou ze života a o životě. Řekla bych, že abyste pochopili, co chci říct, musíte je slyšet. Pustila jsem si to...


Literatura

Den šílenství ve stylu sci-fi i konspiračních teorií

Den šílenství 200Neotřelý český tvůrce Petr Junek přichází se svou čtvrtou knihou s názvem Den šílenství, která se oproti těm předchozím v mnohém odlišuje. Především se žánrově posouvá do vod, kde by mohlo plavat daleko více potenciálních čtenářů....

Divadlo

Národní divadlo uvádí: Čarodějův učeň

carodejuv-ucen200Dne 28. února Národní divadlo uvedlo světovou premiéru celovečerního baletního představení s názvem Čarodějův učeň. Ambice tohoto baletu jsou veliké. Oslovit co nejvíce generací, včetně té náctileté. ...

Film

Závod s časem je závodem se sebou samým

zavod s casem perexFilm Závod s časem (2013) je moderní akce bez humoru a nadsázky. To ostatní v něm naštěstí nechybí. Ethan Hawke a Selena Gomez si užívají jako pár závodících unesených v rychlém...