„Tehdy byl nepřítel jiný. Dnes to jsou naši vlastní lidé."

„Tehdy byl nepřítel jiný. Dnes to jsou naši vlastní lidé."

Tisk

na uteku 200Audiotéka před pár dny vydala audioknihu Na útěku - neuvěřitelný příběh Josefa Brykse obsahující vyprávění o jednom z válečných hrdinů. Ač se může zdát, že nejde úplně o letní námět, nudit se určitě nebudete a bude to stát za to.

 

Knihu Na útěku - neuvěřitelný příběh Josefa Brykse dali dohromady autoři Luděk Navara a Miroslav Kasáček. Luděk Navara je český spisovatel literatury faktu, publicista, scenárista a historik, jehož hlavní specializací v oblasti historie a publicistiky jsou zločiny komunismu a nacismu a vyhnání sudetských Němců. Jeho jméno pro mě bylo sázkou na jistotu, protože jsem od něj četla dílo Smrt si říká Tutter z mého nedalekého okolí.

Miroslav Kasáček s Luďkem Navarou spolupracoval už dříve - ze shromážděných vzpomínek rodiny, pamětníků a písemných svědectví spolu napsali knihu Mlynáři od Babic a další knihy — Příběhy třetího odboje, Volavčí sítě a právě Na útěku. Neuvěřitelný příběh Josefa Brykse. Mimo jiné je Miroslav Kasáček zakladatelem občanského sdružení Paměť, které prostřednictvím konferencí, výstav a různých publikací mapuje a zveřejňuje příběhy komunistického bezpráví.

Dát dohromady takové dílo určitě nebylo lehké a muselo jít o opravdovou mravenčí práci, protože se nejedná o pouhé vyprávění o českém hrdinovi, ale posluchače čeká také mnoho vzpomínek a dokladů, za kterými stojí jistě mnoho probádaných večerů… Jedná se o opravdu neuvěřitelný příběh o vytrvalosti, statečnosti a také lásce. A to oboustranné – manželka Josefa Brykse také musela mnoho vytrpět, nevzdávala se a i po smrti se snažila, aby bylo jméno jejího manžela očištěno. Závěr je smutný v tom, že slyšíte, jak to vše dopadlo, jaké bylo komunistické zajetí, co bylo slibováno a jaká to prostě byla smutná realita…

Interpretem audioknihy je známý herec a dabér David Novotný. Ačkoliv ve filmech působí jako nějaký floutek, tady je váženým a úctyhodným vypravěčem. Jeho hlas zní úplně jinak, je příjemně položený a přirozeně i s jemným napětím předává tento životní osud.

Na útěku vás překvapí různými způsoby dostání se ze zajetí – například v bečce na močůvku. Občas se budete i usmívat, ale především se seznámíte s jedním hodně silným příběhem a za to patří díky jak autorům knihy, tak Audiotéce. Nejsem milovník dějepisu a spousta věcí z historie jde mimo mě, ale tato audiokniha mě opravdu dostala a moc ráda si poslechnu další podobného rázu.

na uteku

Na útěku - neuvěřitelný příběh Josefa Brykse
Autor: Luděk Navara, Miroslav Kasáček
Interpret: David Novotný
Vydavatelství: Audiotéka, Bookmedia
Délka: 5 hodin 2 minuty
Typ: audiokniha
Hodnocení: 99 %

http://audioteka.com/cz/audiobook/na-uteku-neuveritelny-pribeh-josefa-brykse

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

PETR HORKÝ: V ŠEDESÁTI BYCH CHTĚL VYPADAT JAKO PAN ZIKMUND V PĚTADEVADESÁTI

HORKY PEREXPetr Horký, režisér a dokumentarista, cestovatel a publicista, toho zažil tolik, že jednou on sám bude „výborným materiálem“ pro filmaře. Zatím je to ale on sám, kdo připravil dokument o výjimečném M...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Audioknižní podoba románu Hana stojí za to

Hana 200Stěží se najde někdo, kdo ještě neslyšel o románu Hana od Aleny Mornštajnové. Není divu, jedná se o velmi dobré dílo sbírající jedno ocenění za druhým, například Cenu Česká kniha 2018 nebo Kniha roku 2017 a Novinka roku 2017 na Databázi knih. Povede...


Literatura

Upírská mánie se dere z obrazovek zpátky do knih. Nechť tam raději zůstane

stefanovy deniky 200Bez mučení se přiznávám, že Upíří deníky sleduji. Viděla jsem skoro každý díl seriálu a ještě stále si je uchovávám ve svém počítači. A ano, je to pokleslá literatura, bez nějaké větší hodnoty, stejná jako tisíc...

Divadlo

Biskupskému dvoru bude kralovat Eliška/Rejčka

EliskaRejcka 200Letní premiéra na Biskupském dvoře bývá již tradičně spojena s některou výraznou brněnskou osobností či událostí. Příběh o životě Elišky Rejčky se nabízel už několikrát a dramaturgie našeho divadla o něm často uvažovala. Vždyť tato dvojná...

Film

Gangsteři ve dne spí

Bezec 200Film Noční běžec (2015) je novodobá klasika v žánru gangsterských filmů, životě v undergroundu, mimo zákon a pravidla společnosti. Ti špatní a sympaťáci jsou zde a zápletka filmu je tak zajímavá, že se vyplatí podívat na něj i vícekrát.