Zachrání Michalka, Verunka a Kuba Stříbrného paprska?

Zachrání Michalka, Verunka a Kuba Stříbrného paprska?

Tisk

stribrnyPaprsek perexNení napětí jako napětí – a není dobrodružství jako dobrodružství. Když se povede autorovi napsat příběh, který má v sobě onu potřebnou dávku skutečného v souladu s nadpřirozeným, má jistý úspěch u čtenářů. Povedlo se to Vlado Ríšovi v případě knížky pro mladší čtenáře kolem sedmi let, která nese název Stříbrný paprsek. V ní najdou všechno, co očekávají (ba i něco navíc) – dobráckou babičku, záhadnou želvu a pohádkového koně z kouzelného království. A tyhle krásné pohádkové motivy jsou pěkně rozloženy v skutečném pavlačovém domě, který může stát kdekoli u nás.


Tak pěkně popořádku: v starém domě s pavlačemi, který stojí kdesi na Žižkově, bydlí dvě školačky Michalka a Verunka a předškolák vysokého vzrůstu Kuba. Jsou to velcí kamarádi, hrávají si spolu na dvoře, ale nejraději jsou, když je hlídá, pokud možno všechny najednou, babička Mařenka, co bydlí v přízemí. Právě a jenom u ní se zdají ty správné sny a jen ona rozumí pohádkovému světu svých o mnoho let mladších kamarádů ze všech dospěláků nejlépe.

Jednoho dne se pod schody odlomí kousek betonu, tvar, který se na ploše objevil, připomíná želvu. Michalka žlutou křídou kolem ní namaluje zahrádku, aby ji nikdo nezašlápl. A světe div se, želvě v žluté zahrádce se vyhýbají i dospělí. Však si dobře pamatují, že kdysi taky byli malí…

Ona podivná skvrna po odloupnutém betonu ale není žádná skvrna – je to spící tvor z pohádkového království zvířátek, která přinášejí dětem hezké sny. A teď má veliký úkol, najít odvážné děti, které by její snovou říši zachránily, protože v světě lidí se ztratil královský princ – Stříbrný paprsek – nádherný hřebeček. Nikdo netuší, kde je, královna kobyla chřadne spolu s hřebcem králem, v říši zavládl smutek. Jak mají zvířátka těšit děti před spaním, když sama jsou ve smutku?

Vlado Ríša napsal velmi zdařilý fantasy příběh, není mu v podstatě co vytknout: svěží a bohatý jazyk odpovídá znalostem malých čtenářů, pečlivě naplánované napětí a stupňování děje rozvíjí jejich fantazii i smysl pro spravedlnost, dobře prokreslené postavy nabádají k ztotožnění se s nimi, a hlavně bájné prvky dobře navrstvené na skutečně známých reáliích. Děti žijí v bytech s rodiči, mají sousedku, co je občas hlídá, chodí do školy a školky – představuje se jim normální běžný den, týden, měsíc. Do kterého zčistajasna vstupuje ten druhý – svět snění a fantazie. Přiznejme si: Kdo z nás nezachránil nějakou princeznu před zlým drakem, kdo z nás nebyl za Bajaju (kluci) či Zlatovlásku (děvčata). Vlado Ríša to ví a přesně o tomhle napsal.

Jeho příběh se může odehrát v každém městě a městečku. Poradí si s ním i ti, co bydlí v domcích se zahradou. Příjemné dobrodružství doplňují půvabné černobílé ilustrace Zdeňky Bouškové.

Vlado Ríša (*1949) je členem Obce spisovatelů, pracoval jako šéfredaktor časopisu Ikarie. Od roku 2010 je šéfredaktorem science fiction časopisu XB-1. V letech 1992 až 1994 byl ředitelem vydavatelství Mladá fronta. Za svou činnost v science fiction obdržel řadu cen: Strannik (Sankt Petěrburg, 1992), Honorary Award od Societé Evropéanne de Science fiction (2011), cena ASFFH (1995, 1996, 1997, 2001, 2003, 2× 2011), cena Ludvík (2011), cena Conan Society (2000). Má na svém kontě víc jak třicet knih, jejichž je autorem nebo spoluautorem. Část svých knih vydal pod pseudonymem Richard D. Evans.

Stříbrný paprsek

stribrnyPaprsek
Autor: Vlado Ríša
Vydáno: 2014
Stran: 120
Vydalo nakladatelství: Fortuna Libri
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto:  www.fortunalibri.cz
www.fortunalibri.cz/index.php?catalogue=108
http://neoluxor.cz/detske/stribrny-paprsek--208073/

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mariana Zacharová: Baví mě práce s publikem, které vám nic neodpustí, a vždycky musíte najít klíč, jak si ho získat

archiv Mariana Zacharová s rodinoumPI když pochází z umělecké rodiny, o herectví neuvažovala. V dětství ji bavil sport a po absolvování VŠE si vyzkoušela různá zaměstnání, nakonec je z ní lektorka...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sliby a chyby Štěstí, lásky, čokolády aneb dokonalý recept na štěstí ŽENY?

stesti laska cokoladaPojďme se podívat, co obal knížky slibuje a co opravdu dává. Skóre je skvělé! Je nepříjemným zvykem psát na KAŽDOU knihu, že je nejlepší a skvělá  a prostě jinak NEJ. Mnohé jsou, ale mnohé také nejsou.


Literatura

Léčivé Zápisky malého tyranosaura: medicína bez receptu, 3 x denně, účinek okamžitý

200litO jakém léku je tu řeč a jakou nemoc má kurýrovat? Úsměvné fejetony Pavla Tomeše jsou těmi pomyslnými pilulkami na dobrou náladu – po jejich přečtení zmizí veškeré příznaky smutku. Nespornou výhodou je, že je lze užívat i nepravidelně a působí také jako...

Divadlo

Unikátní akce: Festival Tanec Ostrava

festival tanec ostravaLetos se již po 12. uskuteční jediná přehlídka soudobého tance, fyzického a pohybového divadla v Ostravě. Unikátní akce zve příznivce ladného i nekonvenčního umění, kde schopnost ‚čtení mezi řádky‘ je více než vítanou. O čem, že j...

Film

Film Eva Nová bodoval v piatich kategóriách

slnkoNárodné filmové ceny Slnko v sieti odovzdali 16. januára v činohre Slovenského národného divadla v Bratislave za najkvalitnejší film a tvorivý výkon rokov 2014 a 2015. Cenu Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii získali reži...