C. D. Payne a jeho Helena

C. D. Payne a jeho Helena

Tisk

dedictvi helena payne 200Americký spisovatel C. D. Payne, otec Nicka Twispa a série Mládí v hajzlu, přišel po knize Neviditelný s dalším poutavým čtením. Jedná se o knihu Dědictví aneb jak Helena ke štěstí přišla.

 

 

 

Dědictví je první kniha, ve které je v popředí něžné pohlaví. Ženy se v ostatních autorových knihách vyskytovaly, ale nikdy ne jako hlavní hrdinky a také nenesly příliš mnoho pozitivních vlastností - jak sám C. D. Payne řekl na loňské návštěvě v České republice: „All women in my books are bitches.“ Zde se vše točí kolem Heleny a my jsme svědky jejího boje se životem a okolním světem. Jedná se o matku tří dospívajících dětí a manželku zatrpklého Harknesse. Co se její povahy týče, není přímo mrchou, ale prototyp nejvzornější a nejsvětější ženy v ní nehledejte. Nicméně i přesto, že nemusíme uznávat každý Helenin krok, je sympatickou hrdinkou, které člověk musí držet palce.

Hlavní děj se rozjíždí poté, co Helena zdědí po své tetě Maddy dům, který ukrývá mnohá tajemství. Je potřeba jej rekonstruovat a především přijít na kloub záhadě autorství poutavých románů, pod kterými je podepsána Glorie Ann Lenoreová... K tomuto motivu přidejte několik mužů, starosti s rodinou a skvělá kniha je na světě!

{ youtube}027tMWt_-oA{/youtube}

Co knize škodí, je její český název. Originál Helen Of Pepper Pike nám pouze prozrazuje, že se bude jednat o nějakou Helenu, kdežto český nám celou dobu říká, co se vlastně stane. Kvůli názvu Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla víme, že Helena získá majetek a díky dědictví se vyhrabe ze všech problémů, které má. Proto jen neustále čekáme a přicházíme tak o moment překvapení.

Román je psán oblíbenou Paynovou formou, a to deníkovými záznamy. Ty výrazně urychlují čtení a také umožňuje na chvíli polevit či si dát pauzu, aniž by se člověk úplně ztratil. Jazyk knihy je hovorový, ale nespisovnost a především obecná čeština zde není tak častá, jako to bylo například u série Mládí v hajzlu. Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla bych doporučila jako nenáročné čtení například na dovolenou nebo k vodě.


dedictvi helena payne
Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla
Autor: C. D. Payne
Překlad: Naďa Funioková
Vydalo: Nakladatelství JOTA, 2013
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: jota.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Převzal pochodeň a běží s ní dál

zlaty orisek200Pokud máte ve svém okolí děti, které v něčem vynikají, jste-li přesvědčeni, že by si zasloužily víc pozornosti, víme, co s tím. Ještě lépe to ví Mgr. Jiří Kotmel – předseda nadačního fondu Zlatý oříšek, který se zaměřuje na vyhledávání a vš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Polibek kobry chutná jako několik druhů jahodové zmrzliny

polibek kobry perexKniha Polibek kobry se věnuje ženskému archetypu a jeho proměnám. Vychází z jógy a tantry, které zapojuje do našeho evropského kontextu a sleduje proměny témat jako tělesnost, menstruace, mateřství, ženská sexualita, kreati...


Literatura

Vtipné dvojjazyčné povídky čtenáře nezklamou

Dvojjazycne povidky 200Dvojjazyčně psané příběhy se na našem knižním trhu již trvale zabydlely a představují žádaný produkt nejen pro studenty cizích jazyků (v tomto případě angličtiny). Důležitou roli zde hraje výběr vhodného a...

Divadlo

„Pomozte svému divadlu“ - informační kampaň Asociace profesionálních divadel České republiky odstartovala

pomozte svemu divadluA proč kampaň?
Informační kampaň Asociace profesionálních divadel ČR se koná od 5. do 21. září 2012 ve městech po celé České republice. Cílem je upozornit nás, jako občany České republiky, na neřešený ...

Film

Nemám Vánoce rád a Silvestr přímo nesnáším, říká režisér Zdeněk Troška

zdenek perexI když v poslední době slavil v kinech úspěchy s komediemi nebo pohádkami, filmografie Zdeňka Trošky má přece jenom rozmanitější žánrový rozměr. Patří tam třeba historický film Poklad hraběte Chamaré nebo kom...