Skamaraďte děti s abecedou

Skamaraďte děti s abecedou

Tisk

kamaradi z abecedy200Pro všechny rodiče malých dětí, které již brzy čeká škola a boj s psaním a čtením, je tady výborná publikace s názvem Kamarádi z abecedy. Za knihou, do které se může kreslit, čmrkat i obtiskovat obarvené prsty, stojí výtvarník František Petrák a básník Radek Malý.

 

 

Cílem této knihy je naučit děti vysázet „písmenkovou zahrádku“ nenásilným a naopak příjemným způsobem. Koncept knihy je takový, že na pravé straně nalezneme nakreslené písmenko a k němu básničku. Ta se týká obrázku a přináší zajímavý příběh. Na levé straně se pak mohou děti vyřádit při plnění zajímavých úkolů – spojování číslic, obtahování písmen, dokreslení panáčků a podobně. U písmenka V mohou prstem obtiskovat klaunské nosy a u posledního Z je čeká bonus v podobě možnosti začmrkat celou stránku.

Ilustrace jsou ze štětce Františka Petráka, který přiznává, že ho písmenka zaujala a inspirovala už v první třídě. Jde to vidět, protože kresby jsou propracované a hravé. Písmenka mají obvykle lidskou podobu a doplňuje je například dlouhý nos, copy či dýmka. Nechybí spousta barviček a dobrých nápadů.

Čtyřveršové básničky byly psány až k jednotlivým obrázkům, čímž se Radkovi Malému podařilo vtisknout obrázkovým písmenům duši a zosobnit je. Potkáme zde šašky, fakíry, Indy, slečnu Sisi i strašáka z pole. Básničky nejsou složité a krom toho, že podněcují fantazii, dětem jistě obohatí slovní zásobu. A to nejen o cirkusová slova typu fakír či principál, ale třeba o fintidlo nebo světáka. Malým mínusem se mi zdá použití některých slov těžkých na výslovnost – nabubřelá či cingrlátka.

J jak háček se tu věsí,
ocásek má ještěří.
Usmívá se: odložte si!
Nikdo mu však nevěří!

Skvělou manipulaci s knihou zajišťuje kroužková vazba. Nejen za ni je zodpovědný typograf Martin T. Pecina, jenž je autorem grafické úpravy. Volba písma i barevné orámování zatím bílých stran určitě stojí za pochvalu. Na začátek knihy si může dítě s pomocí rodičů nalepit svou fotku a vypsat údaje jako je jméno, věk a bydliště. Určitě stojí za to ji po použití schovat a později se kochat prvními pokusy o psaní.

kamaradi z abecedy

František Petrák se celý život zabývá jak výtvarnou tvorbou (malba, kresba, grafický design), tak prací pro děti (ilustrace, loutkové divadlo). Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti, na které nyní působí. Také vyučuje grafický design na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho ilustrace jsme nyní mohli najít například v časopise Sluníčko.

Radek Malý je básník, překladatel a autor knih pro děti. Za jednu z nich s názvem Listonoš vítr loni získal Magnesiu Literu. Vydal pět básnických sbírek a je nositelem Ceny Jiřího Ortena. Je pedagogem na Univerzitě Palackého v Olomouci a vyučuje také na Literární akademii.

D pochoduje do dálky...
Jde od nás, nebo k nám?
Dopis, co utek z obálky
a doručí se sám

Kamarádi z abecedy
Autoři: František Petrák a Radek Malý
Typografická úprava: Martin T. Pecina
Jazyková redaktorka: Iva Šemberová
Počet stran: 72
Nakladatelství: Host – vydavatelství, s.r.o., 2012
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: nakladatelství Host


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renáta Navrátilová: „Taky jsem si přála přibrat v těhotenství co nejméně. A oproti Alici nemám příšernou tchyni a mámu.“

renata navratilova 200Renátě Navrátilové před několika dny vyšla kniha Malý šikanista aneb Jak mámy přicházejí o iluze, a nejen o ní nám prozradila více v tomto rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Je to má sladká Pusinka nebo úplně cizí dítě?

Ptá se Alice poPusinka návratu z wellness pobytu na zotavenou po porodu. Ona se vlastně ani neptá. Ona ví. Nejhorší noční můra všech matek se zhmotňuje do reality. Velmi poutavá anotace románu mne zaujme na první dobrou. Mrazivá titulní stránka s dětskou postý...


Literatura

Romantika + akce = Střemhlavý pád

stremhlavy pad 200V listopadu vydalo nakladatelství Ikar další knihu z Edice světový bestseller, tentokráte zacílili na ženy a vsadili na tutovku v podobě Sandry Brown. Její Střemhlavý pád má ty správné složky, aby vytvořil napínavou akční knihu p...

Divadlo

Jak si vedli němečtí divadelníci v Praze?

az k horkemu konci divadloAspoň trochu vstoupila do povědomí ta skutečnost, že v meziválečné Praze kvetlo dvojjazyčné písemnictví, české a německé (přesněji německo-židovské), velké zjevy jako Franz Kafka se již dávno staly nedílnou součástí pr...

Film

JAK FUNGOVALA TOVÁRNA BARRANDOV

Tovarna Barrandov perexZáhy po nastolení komunistického režimu se vynořily představy, že ani filmové studio Barrandov se nijak neodlišuje od běžných továren, vždyť i v něm se přece vyrábí zboží. Vzápětí převážila víra, že je zbytečné natáčet...