Kniha hodna Magnesie Litery? Letnice

Kniha hodna Magnesie Litery? Letnice

Tisk

letnice perexV dnešním světě se mnoho autorů s velkým spisovatelským potenciálem a zajímavými myšlenkami nechá strhnout nenáročnými čtenáři a píšou o plytkých tématech, s nimiž prodají více výtisků než s kvalitní literaturou.

Existují však výjimky, které odolávají červeným knihovnám a dokola omílaným vztahovým dramatům, a mezi ty výjimky patří právě i Miroslav Hlaučo, autor knihy Letnice.

Dílo je pozoruhodné hned v několika aspektech. Autor dokázal propojit historická témata s prvky magického realismu, a aby toho náhodou nebylo málo, přihodil k tomu komplikovaný milostný trojúhelník a kriminální zápletku. Hlavním tématem je boj tradičního pojímání světa s moderním. Styl vyprávění je velice čtivý, příběh rychle ubíhá, jazyk zůstává po celou dobu četby bohatý a drží jemnou míru nadsázky.

Svět úplný, sice neznámý, ale přesto povědomý a naprosto pochopitelný

Zajímavá je i struktura díla. Hlavní téma je vyprávěno přísně chronologicky, formou fiktivní kroniky, ale v jednotlivých dílčích motivech se vrací do blízké i vzdálené minulosti, která líčenému ději předcházela, aniž by to rušilo rytmus a spád. To vše vytváří kouzelnou, trochu nostalgickou atmosféru, a v čtenáři to vyvolává pocit, že se pohybuje ve světě, který je úplný, sice neznámý, ale přesto povědomý a naprosto pochopitelný. Je skoro až neuvěřitelné, že Letnice jsou Miroslavovým knižním debutem.

Při samotném čtení jsem měla pocit, že čtu knihu od spisovatele z dávné minulosti. V české literatuře jde totiž o ojedinělé dílo. Narazila jsem na názor, že v dnešní době, orientované na mainstreamovou, spotřební tvorbu, bude těžké najít čtenáře, kteří si knížku rádi přečtou, ovšem věřím, že spousta z nás ještě upřednostňuje kvalitní literaturu.

Troufnu si říct, že se kniha objeví v příštích nominacích na Magnesii Literu. Za mě jsou Letnice parádním románem, který si určitě přečtu znovu!

Anotace

Přejít po vodě suchou nohou, lámat kámen hvízdáním, rozmlouvat s anděly a se sochami svatých – to všechno jsou pro obyvatele zapadlého městečka Svatý Jiří naprosto běžné věci. Na začátku 20. století žijí úplně odtrženě od světa, ale začínají pomalu tušit, že se přiblížila doba velkých technických zázraků, které nahradí ty jejich tradiční. Do městečka se vrací místní rodák Odysseus, považovaný dosud za mrtvého. Jako zkušený světoběžník pomáhá sousedům připravit se na nastávající převratné změny. Současně soupeří s mladším bratrem Tomášem o přízeň krásné a dočasně němé Julie, kterou Tomáš našel před pár lety polomrtvou v lese. Nebývalé vzrušení přinese také správní kontrola z hlavního města, před níž je třeba některé věci, včetně dosud fungujících zázraků, utajit. Všichni se v roce 1904 těší na skvělé nové století, v němž bude všechno krásné a šťastné i bez kouzel. Vše tak, jak to má být.

O autorovi

Miroslav Hlaučo (1967) vystudoval klinickou farmacii v Bratislavě, po ní také režii na DAMU a filmovou vědu na Filozofické fakultě v Praze. Po krátkém období, ve kterém se živil uměním, pracuje už řadu let v oblasti medicínského výzkumu a vývoje buněčných biotechnologií.

letnice

Letnice

Autor: Miroslav Hlaučo

Žánr: Romány, Literatura česká

Nakladatelství: Paseka

Rok vydání: 2024

Počet stran: 382

Hodnocení: 98%

www.paseka.cz/produkt/letnice 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renáta Navrátilová: „Taky jsem si přála přibrat v těhotenství co nejméně. A oproti Alici nemám příšernou tchyni a mámu.“

renata navratilova 200Renátě Navrátilové před několika dny vyšla kniha Malý šikanista aneb Jak mámy přicházejí o iluze, a nejen o ní nám prozradila více v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Daliborovy předvánoční knižní tipy

Genesis audioHledáte hodnotný dárek, který potěší, pobaví, možná poučí, ale hlavně vydrží? Pak jsou tu knižní tipy našeho redaktora a spisovatele Dalibora Boubína...

...

Literatura

David Frej: Biologické hodiny

biol 200Velice zajímavá je publikace Davida Freje, která zcela uceleně a kompletně vypráví nejen o orgánových hodinách v našem těle, ale i o celé závislosti našeho organismu na přirozených rytmech. Ať už těch 24hodinových nebo celoročních. Ačkoliv se na první p...

Divadlo

Letní scéna Divadla Ungelt

Již poosmé si mohou příznivci divadla vychutnat komorní letní scénu Divadla Ungelt na hradčanském Novém světě. Divadlo, které patří k nejznámějším a především k nejpopulárnějším u nás, zařadilo do letního programu dvě oblíbené hry, jednu premiéro...

Film

Jarní smršť České televize: ČT art a Déčko

CT Z mrtveho domu perexV závěru naší trilogie nazvané „Jarní smršť České televize“ se sluší představit také programovou nabídku nejmladších stanic České televize - ČT art a Déčka. Přestože se tyto dva programy dělí o jeden kanál, a jejich vys...