Zítra přijde Olah je vítězný román 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu

Zítra přijde Olah je vítězný román 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu

Tisk

Zítra přijde OlahČeský autor Martin Sichinger má na kontě již několik úspěšných knih. Jednou z dalších je Zítra přijde Olah, která se stala vítězným románem 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu. Je to kvalitní čtení zkušeného autora, který příběh o dospívajících chlapcích zasadil do období normalizace a rovněž do své oblíbené rodné oblasti Šumavy, kam směřuje většinu svých literárních prací.

Kniha se od začátku čte velmi snadno a oceníte kvalitní sloh i vypravěčský talent. Děj je vyprávěn očima Michala Zídka, žáka 7. C vimperské Základní školy československo-sovětského přátelství v šumavském pohraničí. On a jeho spolužáci národnostně pestrého původu – tak charakteristického pro místa poblíž naší západní hranice – prožívají svá chlapecká dobrodružství, hrají si na indiány, užívají si školních radostí a starostí. Zdobí budovatelské nástěnky, běhají při branném cvičení v plynových maskách… A tváří v tvář zákeřným praktikám soudruhů učitelů, lampasáků, šikanujících osmáků, překvapivě drsných dívek i nečekané tragické smrti jednoho z kamarádů vstupují ze světa dětských her do prostoru dospělosti, v němž musí vůči tlaku komunistické ideologie projevit skutečnou odvahu a hrdinství. Jednoho dne do jejich třídy přibude nový mlčenlivý romský spolužák Martin Olah a svérázným způsobem si získá úctu ostatních. Vypravěčsky originální text Martina Sichingera věrohodně líčí, jaké bylo dospívání v 80. letech na malém městě. Román je přirovnáván k Bylo nás pět, avšak za časů normalizace.

Kniha obsahuje místy poměrně vtipné dialogy, ale mě docela překvapilo, jak moc sedmáci rozuměli tomu, že doba, v níž vyrůstají, je ve své podstatě špatná z hlediska nesmyslných nařízení a všeho, co se týkalo tehdejšího politického režimu. Děj knížky je tragikomický, což se autorovi podařilo velice dobře vystihnout. Některé scény, myšlenky či situace mi přišly možná až přemrštěné či záměrně přehnaně vykreslené, ale pořád jednoznačně převažuje to, co autor s lehkostí a přirozeností dokázal popsat přesně tak, aby kniha jednak bavila, a jednak ukázala pravdu a to, co se tehdy dělo a jak se žilo. Narážky na minulý režim jsou poměrně výrazné a prvoplánové, ale to je vlastně zcela v pořádku. Líbí se mi grafické vsuvky v textu, například poznámka v žákovské knížce a další. Kniha je vlastně takový ryze mužský styl psaní popisující chlapecký svět, s nádechem dobrodružství a pučícího testosteronu. 

O autorovi:

Martin Sichinger (*1967) se narodil ve Vimperku, absolvoval plzeňskou pedagogickou fakultu. Jeho romány jsou zasazeny do krajiny jižních Čech a Šumavy. Cukrový klaun (2008, Literární cena Knižního klubu) vypráví skutečný příběh chlapce, který marně bojuje s překupníky drog. Smrt Krále Šumavy (2011) popisuje cestu dvanáctiletého chlapce do bavorského Röhrnbachu, kde žil král pašeráků Kilián Nowotný. Duchové Šumavy (2012) rekonstruují případ strážmistra Jana Firmana, který na konci roku 1946 brání své město proti trofejnímu oddílu ministerstva vnitra i bavorským pašerákům. Martin Sichinger žije v Praze, je ženatý, má tři děti a pracuje jako učitel.

Olah


Název: Zítra přijde Olah
Autor: Martin Sichinger
Počet stran: 264
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2023
Hodnocení: 95%

https://www.knizniklub.cz/knihy/659745-zitra-prijde-olah.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Felix Holzmann znovu na scéně.

200roz12. října 2013 uvedlo pražské divadlo Semafor premiéru pořadu herce, moderátora a režiséra Davida Šíra s názvem NOVÉ SCÉNKY FELIXE HOLZMANNA. A protože to je bezesporu ojedinělá příležitost, přinášíme čtenářům rozhovor s Davidem nejen o tomto pořadu, ale...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rozložíš paměť Marka Torčíka je smutným obrazem české společnosti nultých let

Rozložíš paměťRozložíš paměť je autobiografický román stylizovaný do autofikce. Marek Torčík zde popisuje, jaké je to dospívat v průmyslovém Přerově, v sociálně slabé rodině. Vyrůstá s matkou samoživitelkou, která splácí dluhy svého manžela. Celý román...


Literatura

Nutnost pro každého metalistu – autobiografie Maxe Cavalery! V češtině!

Cavalera 200Dokud jsem knihu nedržela v rukou, neodvažovala jsem se tomu uvěřit. Ale je to tak – nakladatelství 65. Pole myslelo na metalisty a vydalo autobiografii Maxe Cavalery. Ta v originále vyšla tento rok, o to je radost větší. D...

Divadlo

Molierova klasika přešitá podle vzoru dnešní společnosti má pořádné grády

misantrop 200Misantropa hraje kde kdo. Každý ho zná a alespoň jednou za život by ho měl v divadle vidět. Nutně to však nemusí být hra posazená do tehdejší doby. Hrát ho ale ve svetrech se sobem na hrudi a z původního textu zachovat pouze jm...

Film

Mamma Mia Here we go again! v kinách

mmV Eurovei sa 17. júla uskutočnila po desiatich rokoch premiéra pokračovania muzikálu Mamma Mia! A nemohlo to byť ani teraz inak a veľkolepá letná filmová párty sa dotýka sŕdc návštevníkov.

...