Jako sama smrt

Jako sama smrt

Tisk

jako sama smrt200Odsouzenci. Uprchlíci. Lovci. Vrazi. To jsou názvy kapitol, které v nové knize Jakuba Hozy Jako sama smrt najdete. Nalákají vás ke čtení téhle dark fantasy? V září knihu vydalo nakladatelství Mystery Press a musím přiznat, že se čte jedním vrzem a splní vše, co od správné fantasy očekáváte.

 


Zkušený český autor

Jakub Hoza (* 1978) pracuje v IT, ale ve volném čase se věnuje kromě rodiny psaní. Píše hlavně „deviantní“ dark fantasy a „splatterpunkové“ akční sfifi. Prozatím publikoval pět knih: Theatre Macabre (2014), Okovy osudu (2017), Projít ohněm (2020), Do pekla a zpět (2021), plus tedy Jako sama smrt.

Karach, země jako žádná jiná

Autor nás přenáší do země, kde vládne kníže, samozvaný tyran Gothrid. Vládne pevnou rukou a za sebemenší prohřešek jde člověk na smrt. A v kobce smrti také začínáme náš příběh. Hned několik odsouzenců čeká na pomalou a bolestnou smrt, když v tom nastane zvrat a dochází k jejich osvobození. Nečekaná skvadra odsouzených se dává dohromady, aby společně uprchla a unikla zlému osudu. V patách jim bude ostrý žoldák, lamželezo Wyrlan se svými krvežíznivými nohsledy. Podaří se zločincům zachránit si krk? A kdo je tajemný Lovec, který jim umožnil útěk a proč to vlastně udělal?

Různorodost i jednota

Na neradostné cestě poznáváme jednotlivé postavy lépe a je to velmi zajímavá sestava. Někteří mají takové renomé, že jsou proslulí, třeba bývalý hrdina. Ale najdeme zde i mladého kejklíře, sešlého a starého učence, krásnou křehotinku, bezskrupolózního pedofila, i divokou ženštinu. Musejí se semknout a putovat společně, aby unikli jak z Karachu, tak před krvelačkou smečkou Wyrlana. Cestou je čeká nejedno dobrodružství i překvapení. Odhalují své příběhy, dovídáme se, jak se dostali do vězení i to, jaké životy vedli. A tuším, že u mnohých budete velmi překvapeni.

Správný lektvar

Máme tady ty správné ingredience temné fantasy: neznámý svět, rozličné postavy, které nejdou zrovna kladné, přesto vás dostanou, pronásledování a hned několik zvratů v podobě znetvořených bojovníků teritoriálního kmene nebo identity Lovce. Hoza nám předal příběh s jednoduchou premisou, ale hodil do toho zajímavé postavičky, spoustu krve a vnitřností a brutality, plus nějaké to překvápko – a parádní fantasy je na světě! Vřele doporučuji všem příznivcům čeká literatury a fantasy, akorát musíte mít trochu silnější žaludek, abyste ta kvanta krve a oddělených údů pobrali.

jako sama smrt

Název: Jako sama smrt
Autor: Jakub Hoza
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2022, brožovaná vazba
Počet stran: 264
Hodnocení: 90 %

https://www.mysterypress.cz/jako-sama-smrt/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Takzvaný Největší Evropan všech dob nebyl žádný král, filozof ani prezident, zato ale vážil přes padesát tun“

Socha 200Vladimír Socha je publicista, bývalý pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie a přírodních věd. Je autorem patnácti knižních titulů pro děti a dospělé a jeho poslední novinkou je kniha Pravěcí vládci Evropy, která vyšla...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zjistěte, jak na lahůdky v krmítkách

lahudky200Zrovna ve správný čas, tedy před zimou, kdy je pro mnoho lidí krmení ptáků samozřejmostí, vyšla v nakladatelství Kazda malá, ale praktická kniha Lahůdky v krmítku s podtitulem Recepty a inspirace jak na ptačí krmení.


Literatura

Sen o šicím stroji. O tom, jak švadlenka ke štěstí (ne)přišla

Sen o šicím strojiNakladatelství Cosmopolis vydalo krásný sladkobolný příběh o mladé švadleně, která se po smrti babičky, jež ji vychovala, musela sama protloukat životem a nevlídným světem. Knížka se jmenuje Sen o šicím stroji a...

Divadlo

Balet Luskáčik okúzlil návštevníkov

lusk 200V Dome umenia v Piešťanoch sa 22. novembra predstavil hrou Luskáčik Svetoznámy Kyjevský City balet v  hudobnom podaní Piotra Iľjiča Čajkovskija.

...

Film

Podzimní schéma České televize klepe na dveře

ctv 200Zatímco letní měsíce slouží k provětrání archivu a na obrazovkách se objevuje jeden evergreenový seriál a film za druhým, bývá září startovní čarou pro nové televizní projekty. Česká televize se rozhodla v boji o diváky s konkurenčními te...