Společenský román na motivy skutečných událostí

Společenský román na motivy skutečných událostí

Tisk

kryci jmeno studentka perexHusákovská normalizace nutila lidi k přetvářce a lhaní. Jen tak mohli vést jakžtakž normální život. Jen málokdo se proti ní dokázal otevřeně postavit.

 


K těmto odvážlivcům patřila i chartistka Lilian Landová, studentka jednoho pražského gymnázia, kterou StB v roce 1979 dohnala k sebevraždě. Její příběh se stal volnou inspirací pro román Krycí jméno Studentka. Život románové Lídy se od toho Lilianina v mnohém liší, obě se však staly obětmi stejného režimu.

O autorce knihy
Autorkou knihy Krycí jméno Studentka, která vyšla v Nakladatelství Ikar, je Milena Štráfeldová. Ta vystudovala kulturologii a dějiny umění na Karově univerzitě. Pracovala v knihovnách, muzeu, na ministerstvu kultury i v několika redakcích. V letech 2001 až 2021 působila v Českém rozhlase. Dlouhodobě se věnuje literární činnosti. Zatím největší úspěch měla její kniha To je on! O té, co si říkala Toyen.

Silný a realistický příběh nejen o Lídě
Román vypráví nejen o Lídě, ale i o její matce Evě, tetě Daně, a Mirce, matce jednoho jejího kamaráda. Každá z těchto žen je originální postavou s kladnými i zápornými vlastnostmi a zajímavým osudem. Díky tomu, že se román nesoustředí jen na Lídu, nabízí komplexnější pohled na celou společnost. Můžete tak sledovat, jak se společenská situace měnila a vyvíjela a co všechno mělo vliv na Lídu i další hrdinky.

Naděje, zděšení i zoufalství
Autorka dokázala autenticky zachytit atmosféru, které tehdy ve společnosti panovala, ať už jde o naději spojenou s Pražským jarem, zděšení a zoufalství z příchodu Rusů či následující snahu vzdorovat a bojovat za svobodu. Ukazuje, co všechno byli lidé schopní protrpět kvůli tomu, čemu věřili, a dává spoustu podnětů k zamyšlení. Co bychom na místě hrdinek dělali my? Kromě silného a realistického příběhu oceníte také poutavý styl psaní.

kryci jmeno studentka

KRYCÍ JMÉNO STUDENTKA
Autorka: Milena Štráfeldová
Žánr: společenský román
Vydáno: Ikar, 2022
Počet stran: 360

Hodnocení: 90 %

Zdroj obrázku/Odkaz: https://www.knizniklub.cz/knihy/562091-kryci-jmeno-studentka.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Prostě jsme psali a hledali nová témata,“ vzpomíná na vznik lekavých povídek Zuby nehty Jiří Holub

Zuby nehty 200Po pěti letech opět vyšly Zuby nehty – lekavé povídky autorů sdružujících se v tvůrčí skupině Hlava nehlava. Aktuální vydání má nové ilustrace, nové dvě povídky, naopak jedna schází. I po nějaké době Zuby n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Druhý MANDEL SONETŮ – Miloň Čepelka

druhy mandel sonetu 200Druhý Mandel sonetů. Dvacettři stran poezie a to i s doslovem. Šestnáct básní, čtrnáct řádků, nic víc a nic míň. V těch čtrnácti verších je bravurně popsaná podstata jednotlivých básní. Jakoby básník viděl...


Literatura

Expanze na Mars aneb výprava do hlubin duše Marťanů
ImageAlex a Eva, dvě vysokoškolské studentky a kamarádky (nebo mladé intelektuálky?) usoudily, že jejich zážitky s bytostmi z Marsu – nebo-li s muži – jsou natolik nevšední a pozoruhodné, že by z nich měla ...

Divadlo

Tragédie člověka, který neuměl říct NE

netrpelivost-srdce perexPoručík Anton Hofmiller (Petr Matyáš Cibulka) má jednu vlastnost, která mu občas nesmírně komplikuje život: neumí říkat ne. Když se spřátelí s nádhernou Ilonou (Romana Widenková), zdá se, že našel své štěstí.

<...

Film

Filmaři odhalují první ukázku z filmu Tancuj, Matyldo inspirovaného skutečnou událostí

Regina Rázlová jako Matylda LRKdyž se scenáristka Nataša Slavíková a režisér Petra Slavík rozhodli natočit film o příběhu rodiny, do jejíhož osudu vstoupila vážná nemoc, dotýkalo se jich to přímo osobně....