Nizozemský bestseller roku 2020!

Nizozemský bestseller roku 2020!

Tisk

toxicka laska200„V patnácti by člověk neměl hledat matčina vraha.“ Tak nás navnazují na thriller Toxická láska od nizozemské autorky Saskie Noort, který vyšel v lednu u nakladatelství Metafora. Slibuju, že vám bude běhat mráz po zádech!



Nizozemská zakladatelka thrilleru

Saskia Noort (* 1967) je holandská královna napětí, která svou prvotinou Terug naar de kust (Zpátky na pobřeží) položila základy holandského literárního thrilleru a patří v této kategorii k naprosté špičce. Následovaly další tituly, za dva z nich byla nominována na cenu Gouden Strop, cenu určenou pro nejlepší holandské autory literárních thrillerů. Dva její romány byly úspěšně zfilmovány, z dalšího vznikl televizní seriál. Knihy Saskie Noort vycházejí po celém světě, do dnešního dne se prodaly více než tři miliony výtisků.

Toxická láska má mnoho podob…

Patnáctiletá Lies se probudí s pocitem, že je něco špatně, že se její mamince něco stalo. Její otec, který začal nový život s krásnou a mladou Laurou, tvrdí, že ji popadla deprese a ona utekla. Lies tomu nevěří a rozhodne se po ní pátrat na vlastní pěst. Dostane se do jejího účtu na seznamce a najde i její deník, plný erotických zápisků o tajemném muži, který ji ponižuje, ale bez kterého zároveň kupodivu nedokáže být. Policii deník zamlčí a snaží se přijít na to, co se stalo její mámě, sama. Dokáže najít pravdu?

Syrové emoce

Příběh dýchá emocemi a nabízí mnoho pohledů na vztahy – ať jde o specifické vztahy a vazby dětí z neúplných rodin, těžké deprese v rodině, nezdravé milostné vztahy a touhu po fyzickém kontaktu, nebo motiv dospívání a prvního oťukávání s romantickými vztahy.

Autorka využívá náctiletou vypravěčku a krátké úsečné věty, a tím dává do kontrastu obsah příběhu i deníkové záznamy matky. Nevinná duše mladé dívky, která se tváří zkušeněji a drsněji, je pod drobnohledem drsného světa, kde vztahy nejsou vůbec růžové, jako tomu bývá v pohádkách.

Toxická láska rozhodně nenechá čtenáře chladnými. Už jen nepřikrášlený pohled dítěte na rozvedené rodiče a jejich roztržky dělá strašně moc, až z toho mrazí. Psychologie postav zde hraje prim a proto máte-li rádi drsnější psychologické thrillery, které si na nic nehrají, klidně tuto knihu zkuste, má vážně grády!

toxicka laska

Název: Toxická láska
Autor: Saskia Noort
Původní název: Bonuskind (2020)
Žánr: detektivka, krimi
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 272
Hodnocení: 85 %

https://www.grada.cz/toxicka-laska-11117/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Edita Randová. Zpívá v jedenácti jazycích včetně čínštiny

archiv Edita RandováPZpívá široký repertoár po celém světě, a to v jedenácti jazycích. A hudba a zpěv jsou pro ni vším. Přes dvacet let je uměleckou ředitelkou mezinárodního hudebního festivalu Tóny nad městy. A za svoji dlouholetou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Knihy z Academie zkoumají podobu a dopad mýtů

AC perexVladimír Macura (1945-1999) byl vědec vskutku renesančního záběru, schopný jak bádat o obrozenecké literatuře a jejích kulturních i historických souvislostech, tak psát beletrii o témže období a jeho iluzích. Nyní


Literatura

Oko za oko, zub za zub

rozsudek smrti 200To je podtitulem detektivky Rozsudek smrti od Davida Urbana, která vyšla v nakladatelství Kalibr.

 

...

Divadlo

Sen noci svatojánské promění jeviště v magickou džungli

sen noci svatojanskeV malírně zlínského divadla vzniká jeden z největších bubnů v republice! Pro nesmrtelnou Shakespearovu komedii o zběsilé touze po lásce a milování Sen noci svatojánské, která bude mít pre...

Film

Pečlivě dávkovaná smrt
ImageVálečné drama ze současného divokého východu vypráví přímočarý akční příběh o tom, jak speciální francouzské komando zachraňuje odvážnou novinářku Elsu ze spárů teroristických únosců. Překvapivě snadná záchrana z vězení s...