Jedno malé prasátko

Jedno malé prasátko

Tisk

jedno male prasatko 200V lednu vyšla u kalibru druhá detektivní kniha britského autora Roba Ashmana ze série Případy Rosalind Krayové. Jedno malé prasátko přináší hutný detektivní příběh, který není pro slabší povahy a na pouhých 250 stránkách dokáže rozehrát slušný napínavých a psychologický příběh.

Dámy a pánové, Rob Ashman

Rob Ashman pochází z Walesu a pracoval v dolech, v National Coal Board, poté nastoupil na univerzitu a po škole působil na řadě pozic ve výrobě a poradenství ve Velké Británii i v zahraničí. Nyní se naplno věnuje spisovatelské dráze. Loni v srpnu vyšel první díl této série, výborná kniha Bez tváře.

Prstíková říkanka

Zastupující šéfinspektorka Krayová řeší démony z minulosti, kteří jí pořád nedají spát, musí čelit své ambiciózní šéfce a do toho dostává případ brutální vraždy, kde byla oběť zabita velmi specifickým a nepěkným způsobem. Postupem času policisté zjišťují, že se nejedná o první ani poslední oběť a že pachatel má v plánu postupovat podle oblíbené dětské říkánky Jedno malé prasátko…

Originalita

Nepřestávám se udivovat faktu, že autor dokázal na tak malém prostoru cca 250 stran rozvrhnout a jít do hloubky s tak originálním nápadem, jako je aplikace prosté dětské říkánky do běsnícího vraždění.

Jedno malé prasátko navazuje na výborný první díl, ale není problém číst knihu samostatně bez znalosti předešlého příběhu. Přesto první díl vřele doporučuji. Lépe pochopíte myšlenkové pochody hlavní hrdinky a budete se lépe orientovat i v ostatních postavách.

V rámci vykreslení psychologie postav nemůžu než jinak a dát jedničku. Co tady autor předvádí, to je vskutku parádní. Hned víme, kdo jsou dobří a kdo patří k těm zlým. Autor od začátku střídá úhly pohledu Roz a pachatele těchto zvěrstev. Nejedná se tedy o příběh, kdy řešíme, kdo to udělal, ale zajímá nás hnací motiv vraha. Nebojte, všechno se dozvíte.

Poslechněte si kvičení…

Vraždy jako na jatkách, no uznávám, je to síla, ale jakmile odhlédnete od brutality, máme tady vynikající psychologický příběh a nečekané zvraty i rozuzlení. Logický a dobře promyšlený příběh a celý případ si rozhodně zaslouží pozornost čtenářů, kteří holdují detektivkám.

jedno male prasatko

Název: Jedno malé prasátko
Autor: Rob Ashman
Série: Případy Rosalind Krayové 2.
Žánr: detektivka, krimi
Originální název: This Little Piggy (2018)
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2022, pevná
Počet stran: 256
Hodnocení: 90 %

https://www.euromedia.cz/jedno-male-prasatko/kniha/13298/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Petráková: Seznamování přes internet má své výhody

monika perexV čerstvém rozhovoru s mladou spisovatelkou Monikou Petrákovou se dozvíte nejnom to, že seznamování přes internet má své výhody, ale bude vám odhaleno i tajemství hesla Jazz Dock.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Další krimi od oblíbené manželské dvojice ze severu

Stopa rysa200Stopa rysa je už desátým krimirománem, který má na svědomí autorská i manželská dvojice Kerstin Signe Danielsson a Roman Voosen. Překlad vyšel klasicky v nakladatelství MOBA a určitě potěší milovníky severské krimi.


Literatura

Ve stínu černých ptáků - knížka, která stojí za seznámení

Vestinucernychptaku perexPrvotina americké autorky Cat Wintersové nás zavádí do roku 1918, kdy si krutou daň vybírá smrtící chřipka a první světová válka. V USA se vydávají válečné obligace a hledají se dobrovol...

Divadlo

Sedm známých osobností věnovalo šest zážitků a jeden obraz do unikátní charitativní online aukce pro Divadlo Viola

Viola200Tereza Kostková, Miroslav Donutil, Václav Vydra, Jiří Dvořák, Ivo Kahánek, Marek Eben, Jiří Anderle. Oblíbení a vítaní hosté na jevišti Divadla Viola se spojili, aby společně s aukční platformou Arts Bay a Prague Business Clubem pomohli legendární uměl...

Film

Platívalo, že životaschopná je jen naplánovaná kinematografie

naplanovana kinematografie academiaPo Hulíkově knize Kinematografie zapomnění, která mapovala dění na úsvitu normalizace, vydává nakladatelství Academia další obdobnou publikaci Naplánovan...