„Dort musí být zážitkem“

„Dort musí být zážitkem“

Tisk

sexy dorty 200Kuchařky Josefa Maršálka se těší velké oblibě a není proto divu, že v nakladatelství XYZ vyšla loni jeho další kniha zaměřená na Sexy dorty.

 

 

Kuchařka začíná autorovým prologem, dále textem nazvaným Bez čeho to nejde, ze kterého jsem si zapamatovala poučku, že dort by nikdy neměl být tak krásný, dokonalý a nepřístupný, aby se ho člověk bál nakrájet. Na druhou stranu však musí být zážitkem, sladkou tečkou, kterou si každý bude pamatovat. Poučná je část Opakování – matka moudrosti a také tři úvodní recepty zaměřené na skládání dortů. Následuje téměř 30 receptů na dorty řazené abecedně. Josef Maršálek k nim dodává, že každý má své vlastní jméno, má pro něj svůj význam a něco znamená, jako například moment v životě, lidskou hodnotu, situaci, nebo ingredienci.

Na úvod musím poznamenat, že všechny dorty jsou opravdu sexy. Vypadají luxusně a lákavě, jedná se o precizní a kvalitní práci. Až má člověk dojem, že něco takového nemá šanci ve své kuchyni vytvořit. Když se však začte do postupu a prohlédne si i fotodokumentaci, napětí poleví a dojdete k zjištění, že to není zase taková věda.

Mě zaujal například sněhově bílý dort Ange dozdobený malinami a uzlíčky z marshmallows, Basque (spálený sýrový dortú, ve kterém je základem kilo tvarohu nebo karamelovo-čokoládový dort Kiev. Některé dorty jsou podle mého názoru hlavně na efekt, ale to nic nemění na tom, že jsem se na ně nemohla vynadívat. Opravdu jsem obdivovala ty nápady: ozdobu v podobě archu jedlého papíru, formu na čokoládu vzniklou ze starého fotorámečku nebo dort zdobený nápisem je souis vanille černou gelovou potravinářskou barvou. A největší peckou je pak kopule z dortu Water-polo:

Občas jsem měla při čtení dojem, že by si texty zasloužily ještě trochu péče. Například u jogurtového dortu hned čtyři odstavce po sobě začínají větou „želatinu necháme nabobtnat“, což nevypadá nejlépe a určitě bylo možné napsat postup jinak. Ale to je jen detail na jinak zdařilé knize.

Sexy dorty jsou potěchou pro oko a také inspirací, když se chcete před někým vytáhnout, nebo vyzkoušet něco neotřelého a nového. V knize můžete také najít například tipy na krémy, nebo si z ní jen něco takzvaně vyzobnout. Záleží jen na vás.

Josef Maršálek je mistr cukrář, který se v devatenácti letech vydal za svým snem a místo učitelem se stal na sedm let součástí nejlepšího kulinárního týmu Evropy, s nímž pekl dobroty i pro anglickou královnu. Své zkušenosti sbíral po celém světě – procestoval Evropu a působil i v Indii v nejlepší tamní patisserii, aby se nakonec vrátil zpět do Česka, založil vlastní firmu a natočil nejúspěšnější světovou show o pečení. Pořádá kurzy, poskytuje konzultace majitelům cukráren i kaváren a prostřednictvím kuchařek plných svých nejoblíbenějších receptů se rozhodl podělit o všemožná sladká tajemství.

sexy dorty

Sexy dorty
Autor: Josef Maršálek
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: XYZ (Albatros Media)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 224
Hodnocení: 87 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/74612100/sexy-dorty/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

3. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex3Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nekonečný Zimní příběh

zim 200Nakladatelství Jota vydalo pořádnou bichli ve formě The New York Times bestseller Zimní příběh od Marka Helprina. Dokáže však tato oceněná knížka zaujmout i českého čtenáře?

 

...

Literatura

Tři jablka spadlá z nebe: Román o životě, který je třeba přijmout s vděčností

jablkaNakladatelství PROSTOR vydalo poutavý příběh Tři jablka spadlá z nebe od arménské autorky Narine Abgarjanové, která za knihu obdržela prestižní ruskou literární cenu Jasná Poljana. Kniha byla přeložena do 14 ja...

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

Jeden svět: Festival dokumentárních filmů v Ostravě již po dvacáté!

Jeden svetZačátkem dubna u nás proběhne filmový festival, na který se opravdu těším. Není ledajaký, žádný mainstream. Je dokumentární a nese na svých bedrech obrovské poselství. Ukáže nám, že všichni na světě máme práva. Jeden svět je festival dokumentárních fil...