Napadlo vás někdy, co rádi jedli světoví diktátoři?

Napadlo vás někdy, co rádi jedli světoví diktátoři?

Tisk

jak nakrmit diktatora 200V nakladatelství Dokořán vyšla velmi zajímavá kniha polského reportéra a spisovatele Witolda Szablowskiho s názvem Jak nakrmit diktátora.

 

 

 

 

Autor v úvodu popisuje, že se málem stal kuchařem a ke knize ho přivedl film Jak se vaří dějiny, který mu vnukl několik otázek. Přemýšlel nad tím, jaký vliv mělo jídlo na politiku diktátorů, jaké měli chutě a jaký to na ně mělo vliv. Práce na knize mu zabrala čtyři roky s tím, že projel hned čtyři kontinenty a nejtěžší bylo přimět kuchaře k rozhovoru. Jedni se podle něj ještě nevzpamatovali z traumatu, jakým byla práce pro člověka, který je mohl každou chvíli zabít, jiní zase věrně sloužili režimu a nechtěli prozradit ani gastronomická tajemství a další nechtějí přivolávat vzpomínky na mnohdy nelehké časy.

Kniha se tematicky dělí na snídani, přesnídávku, oběd, večeři a zákusek. V těchto kapitolách tak umožňuje vhled do kuchyně Saddáma Husajna, Idi Amina, Envera Hodži, Fidela Castra a Pol Pota. Kromě vaření se čtenář dozví více i o nich, což mnohdy není veselé čtení, ale rozhodně je poučné.

Jak nakrmit diktátora jsem několikrát zahlédla na sociálních sítích, ale jinak jsem od ní neměla žádná velká očekávání. Snad jen, že zjistím něco nového. Hned při jejím prvním otevřením mě mile překvapilo, že se nejedná pouze o sesbírané informace, ale naopak poctivě zjišťované přímo od zdroje, prostřednictvím rozhovorů s kuchaři nebo blízkými lidmi. To je rozhodně chvályhodné a autor zaslouží obdiv za jeho práci i za odvahu.

Já ze své pozici si nedovedu představit, jak se kuchaři museli cítit a co obecně prožívali a kniha mi jejich zážitky dokázala velmi barvitě přiblížit.

„Nakonec večer přijel generál Idi Amin osobně džípem, s pistolemi u obou boků. Vběhl do paláce. Všechny svolal. Nařídil nám sejít dolů do haly. Byli jsme si jisti, že nás tam postřílí. Někdo se dokonce pokoušel schovávat za zády ostatních. Ale Amin řekl:
„Nebojte se, pro vás se nic nemění. Pracujte dál, jak jste pracovali doposud.“
A nařídil donést večeři.
Jestli jsem ji měl uvařenou? Samozřejmě že ano. Předchozí puč mě naučil, že od převratu jsou tu generálové. Kuchař je tu od toho, aby měl umyté ruce a čistou zástěru. A aby vařil.“ (str. 106, z vyprávění Otonde Odery, kuchaře Idiho Amina).

„Práce u Envera mě velice uspokojovala a hodně jsem se díky ní naučil. Ale celou dobu jsem se bál. Všichni zaměstnanci se báli, že se jednoho dne Enver vzbudí ve špatné náladě a nařídí, aby nás poslali do tábora nebo zabili. Nebáli se možná jen zdravotní sestra Konstadina a šéf ochranky Sulo, ty nutně potřeboval. Ale my ostatní? Takových kuchařů jako já byly stovky. Každý z nás byl snadno nahraditelný,“ popisoval na straně 156 pan K., kuchař Envera Hodži.

Součástí knihy jsou i recepty, které v kontextu knihy působí zvláštně. Tedy, určitě se do ní hodí, dává to smysl a mají tam své místo, ale člověk v sobě nějak nenachází chuť si je udělat. Byť některé jako třeba ajiaco, oblíbená polévka na Kubě, kterou Erasmo Hernandez, kuchař Fidela Castra připravoval téměř denně, nákyp ze sušeného ovoce nebo rybí filé v omáčce s kousky manga vypadají lákavě a určitě jsou dobré.

Tato kniha mě velmi mile překvapila, jednalo se o hodně zajímavé čtení o věcech, ke kterým se jen tak nedostanete. Witold Szabłowski vše dobře poskládal, byl trpělivým posluchačem a dokázal tak vyprávění poutavě předat dál. Jen dvakrát se mi stalo, že jsem se při čtení ztratila a utekl mi kontext, respektive jsem nevěděla, kdo mluví a o kom je tedy řeč, ale to mohla být i má chyba. Budu ráda, kdy se autor pustí do podobné práce a ráda si od něj přečtu i něco dalšího.

Witold Szabłowski (* 1980) je polský reportér a spisovatel. Vystudoval žurnalistiku a politologii na Varšavské univerzitě, pracoval v polské zpravodajské televizní stanici TVN24, v roce 2006 začal působit v redakci deníku Gazeta Wyborcza. Rok strávil v Turecku a ve svých reportážích se postupně orientoval na turecká témata. V roce 2010 vydal svůj knižní debut Vrah z města meruněk, za nějž získal Cenu Beaty Pawlak a nominace na polskou prestižní literární Cenu Nike a na středoevropskou Cenu Angelus. Za své reportáže byl oceněn mnoha dalšími polskými i světovými institucemi. Anglické vydání Vraha z města meruněk je britským PEN klubem a časopisem World Literature Today považováno za jednu z nejdůležitějších překladových knih roku 2013. Jeho poslední knihou jsou Tańczące niedźwiedzie (Tančící medvědi; 2014).

jak nakrmit diktátora

Jak nakrmit diktátora
Saddám Husajn, Idi Amin, Enver Hodža, Fidel Castro a Pol Pot očima jejich osobních kuchařů
Autor: Witold Szabłowski
Překlad: Jarmila Horáková
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Dokořán, ve spolupráci s nakladatelstvím Jaroslava Jiskrová - Máj
Rok vydání: 2021
Počet stran: 280
Hodnocení: 87 %

https://www.dokoran.cz/index.php?Jak_nakrmit_diktatora&;p=book&id=1217


 
Banner

Přihlášení



S toxickými vztahy je to jako s chřipkou – virus daleko snadněji napadne člověka s oslabenou imunitou

S velkou nadsázkou by se tenhle příběh dal nazvat „Jíst, meditovat a milovat po česku“. Jen to není taková selanka, i když se děj odehrává v romantickém přírodním prostředí Grand Canyonu. Hlavní hrdinka tam ani nemedituje, ani si neužívá místních kulinářských specialit, ale tvrdě maká a kručení v břiše už ani nevnímá. A milování? Počáteční elektrické výboje vzrušení brzy vystřídají bolest, paralýza ze strachu a živočišný odpor. Naštěstí zafunguje i pud sebezáchovy.

Pointa

Skřítci Houbáci opět zasahují

Děti, co mají pod kloboukem, už jistě znají skřítky Houbáky. Ti se nyní vracejí na scénu a s nimi spousta dalších lesních bytostí, bez nichž by to v lese nebylo tak úplně ono. Na světě je druhý díl Houbáčků, knížky, která by měla ležet na čestném místě všech knihkupectví. Čím je tak výjimečná? Je prostě jedinečná!

Pointa

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Rozhovor

Jiří Pazour: Improvizace mi umožňuje zažívat vše naráz

Jiri Pazour perexPochází z hudební rodiny a hudební improvizace ho doprovázela od dětství. Není tedy divu, že se z něj stal vynikající klavírista, skladatel, pedagog, ale především výjimečný klavírní improvizátor. Věnuje se klasické skladatelské tvor...

Videorecenze knih

Fotbal je magie, je to souboj umění, techniky a síly se soupeřem, který chce taky vyhrát

Na svém kontě má 130 fotbalových zápasů v nejvyšší československé soutěži, během nichž vystřelil 11 gólů. Kromě toho je dvakrát mistr Kostariky a jednou mistr střední Ameriky, z doby kdy působil v kostarickém klubu LD Alajuelense. Řadu let byl fotbalovým expertem a komentátorem fotbalových zápasů v České televizi. Spolu s manželkou, dcerou a synem pořádají každoročně pravidelně rodinný příměstský tábor pro děti Multi Art Camp, o který je obrovský zájem. Věnuje se také grafice a malování obrazů. Řeč je o Pavlu Karochovi.

Z archivu...

Čtěte také...

Pat a Mat dokážou všechno

pat a mat dokazi vsechno, albatrosNakladatelství Albatros přináší dětským čtenářům v knize Pat a Mat dokážou všechno další příběhy oblíbených večerníčkových hrdinů Pata a Mata, kteří se na televizních obra...


Literatura

„Žižkov je fakt dobrej“

vsichni-sou-trapny 200V nakladatelství HOST vyšla kniha Simony Bohaté s názvem Všichni sou trapný pojednávající o radostech a strastech pražského Žižkova v časech normalizace.

 

...

Divadlo

Tak trochu jiný Jules Verne

julesverne 200Laterna magika v letošní sezoně obohatila svůj repertoár opět o jednu jedinou premiéru, na kterou se rozhodla vsadit veškeré své technické i umělecké trumfy. Výsledkem tohoto absolutního tvůrčího nasazení měla být inscenace s vysoce inova...

Film

Co zajímavého o filmu vyšlo na Slovensku?

200filmZatímco u nás zjišťujeme, že důležité publikace o filmu šíří nakladatelství, která se tímto oborem buď nezabývají jako svým hlavním předmětem zájmu (Host, Academia), nebo se jedná o malé vydavatele, zato s výrazným vkladem nadšenectví (Casablanca, Camera...