Jednu dceru ztratil. O druhou se rozhodl bojovat až do konce

Jednu dceru ztratil. O druhou se rozhodl bojovat až do konce

Tisk

Devcatko a nacista perexNěmecko, rok 1943. Hans je důstojníkem posádky SS v malém městečku Osnabrück. S válečnou politikou Říše nesouhlasí, ale protože žije spokojený život, který nezměnily ani boje, nechává si své názory pro sebe.


Jediné, o co se stará, je jeho rodina. Manželka Ingrid a dcerka Hanne jsou pro něj vším. Když však Hanne zemře a on je převelený do vyhlazovacího tábora v Sobibóru, nemůže už dál popírat pravdu. Když potká Leu, holčičku, která se podobá jeho dceři, rozhodne se, že ji zachrání. Aby to dokázal, musí lhát svým spolubojovníkům a být před nimi o krok napřed. Bude to však na přežití stačit?


Román inspirovaný skutečnými událostmi
Historický román Děvčátko a nacista napsali italští autoři Franco Forte a Scilla Bonfiglioli. Při psaní se inspirovali skutečnými událostmi. Výsledkem jejich práce je příběh, který vypráví o tom, že i v těch nejtemnějších časech můžeme najít naději, pokud se necháme vést naší lidskostí.


Dokonalé vystihnutí pocitů hlavního hrdiny
Kniha je napsána čtivě a poeticky. Osobně ji radím k nejkrásněji napsaným knihám. Autoři se nebojí bez příkras zobrazit lásku a zranitelnost ani ty největší krutosti, jakých jsou lidé schopní. V jednu chvíli hladí čtenářovu duši popisy něžných citů a o několik stran ji trhají na kusy. I samotné prostředí, ve kterém se příběh odehrává, je vykreslené realisticky, takže bez problémů uvěříte, že se podobný příběh klidně mohl odehrát.


Největším kladem této vynikající knihy je však hlavní hrdina Hans. Není to klasický nudný hlavní hrdina, který za každých okolností udělá všechno správně. Pochybuje, mýlí se a pro záchranu nevinného děvčátka dělá věci, které nejsou vždy v souladu s morálními standarty. A právě díky tomu je zajímavý a působí lidsky. Autoři navíc dokonale vystihli jeho pocity, které se pohybují na škále od lásky přes žal, bolest a zhnusení až po odhodlanost, naději a radost, takže je z něho postava, kterou nejenže pochopíte, ale budete jí i přát, aby její šílené plány vyšly.

Devcatko a nacista

Děvčátko a nacista
Autoři: Franco Forte, Scilla Bonfiglioli
Originální název: La bambina e il nazista
Překlad: Alice Macková
Žánr: historický román
Vydáno: Brána, 2021
Počet stran: 288

Hodnocení: 100 %

www.brana-knihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ABRAXAS VÁS SVÝM KLIDEM V KLIDU NENECHAJÍ

ABRAXAS200Kapela Abraxas přichází s novým studiovým albem. Jmenuje se Klid! Opravdu s vykřičníkem. Je plné energie, skvělých melodií i textů. A samozřejmě i vtipu. Jak jsme na to ostatně u Abraxas zvyklí. Kromě toho skupina ostošest koncertuje – vloni odehrá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Komiksové ztvárnění moderních československých dějin


obrazky dejin 200V poslední době máme řadu možností seznámit se s novodobými českými dějinami komiksovou formou. Patří k nim například série Češi autorů Pavla Kosatíka a Karla Jerieho. Nyní se k nim přidávají svojí troškou do mlýna Jiří Černý a L...


Literatura

Jak pan Spejbl prášil: Proleťme se na kouli jako Baron Prášil

jak pan spejbl prasilNově vydaná kniha „Jak pan Spejbl Prášil“, kterou vydalo Nakladatelství Fragment, je dílem Mikiho Kirschnera a Heleny Štáchové. Kniha vznikla na základě ste...

Divadlo

Slam poetry exhibice vol.8

slam poetry report200První letošní pražská exhibice se uskutečnila ve čtvrtek 7. února, již tradičně v Rock Café. Osm slamerů, finálový rozstřel a značně vypjaté emoce. Letošní start do soubojů básníků se rozhodně povedl, vydali ale...

Film

Zvonilka: Tajemství křídel aneb když sesterská láska vítězí

zvonilka tajemstvi kridel disneyDo našich kin přichází po letní smršti animovaných filmů (Rebelka, Norman a duchové, Hotel Transylvánia) další animák, tentokrát se jedná o fantastický příběh o motýlích vílách Zvonilce a Modrovločce, s málo však nápad...